Po patnácti letech uvede svůj webový prohlížeč opět na Mac

Vypadá to skoro jako dubnový apríl, ale není. Microsoft má velké plány se svým prohlížečem Edge. Jedním z nich je zpřístupnit jej na všechny platformy a to už v roce 2019.

Microsoft se rozhodl k radikálnímu kroku. Tempo zlepšování prohlížeče zároveň s velkými aktualizacemi už nestačí, aby držel krok s dravou konkurencí v podobě Chrome od Googlu. Proto bude nyní Edge mimo hlavní kanál aktualizací a bude dostávat své pravidelné updaty ještě častěji.

To samo o sobě by nás, jablečné uživatele, ani nezajímalo. Jenže Microsoft jde dál a jádro prohlížeče nyní bude vycházet z opensource projektu Chromium. Tedy totožného jádra, jaké používá Google Chrome anebo prohlížeč Opera.

A právě i díky tomu bude možné Edge snadno portovat na další platformy. Prohlížeči Edge se nečekaně začalo dařit a uživatelé přestali houfně hledat alternativy, jako tomu bylo u předchůdce v podobě Internet Exploreru.

Microsoft Edge na iOS, Android, Windows i Mac

Nová strategie Redmondu se tedy zaměří na pokrytí všech platforem. První plody práce už jsou vidět a na iOS i Androidu už je mobilní Edge.

Pokud se Edge opět dostane na macOS, bude to 15 let od posledního prohlížeče, který na Macu byl. V letech 1998 až 2003 byl totiž výchozím prohlížeče Mac OS X Internet Explorer. A to proto, že Microsoft tehdy půjčil Stevu Jobsovi peníze, aby zachránil krachující Apple. Součástí dohody bylo také nasazení Internet Exploreru jako výchozího prohlížeče Mac OS X.

Apple však s Mac OS X Panther vyvinul vlastní prohlížeč Safari a vymanil se po pěti letech ze sevření Microsoftem. Jestli Microsoft chystá pompézní návrat, uvidíme už příští rok.

Profesionální externí grafická karta Applu zpožděna

Zdroj: MacRumors