Výdrž iPhonů na baterii každoročně klesá a situace se nezlepší

Na internetu se nedávno objevily výsledky zajímavého testu, které porovnávaly výdrž iPhonů na baterii. Zajímavým faktem bylo, že i přes snahu Applu maximálně optimalizovat svůj hardware a software, skutečná výdrž neustále klesá. V budoucnu tomu nebude lépe.

Problém se samozřejmě netýká pouze iPhonů, ale všech smartphonů na trhu. Server Washington Post přidává tyto informace:

V průběhu posledních pár týdnů jsme otestovali 13 smartphonů totožným testem výdrže. Kromě pár výjimek všechny nové modely na tom byly s výdrží hůře, než jejich předchůdci. Například iPhone XS se vybil o 21 minut dříve, než iPhone X, a Google Pixel 3 dokonce o hodinu a půl dříve, než Google Pixel 2.

Jeden z mála smartphonů, který se v testu držel výborně, byl nedávno uvedený iPhone XR. Díky kombinaci LCD displeje a nízkého rozlišení podával nejlepší výsledky.

Každopádně se zdá, že snižující výdrž na baterii je nezadržitelný trend. iPhone X vydržel méně, než iPhone 8. XS je na tom hůře než X. Dokonce ani XS Max honosící se největší baterií nevydrží tolik co iPhone 8 Plus.

Výdrž na baterii

Přitom Apple tvrdí opak a na svém webu udává u XS o 30 minut delší výdrž, než má X. Tak kde je pravda?

Významní redaktoři serverů CNET, Tom’s Guide anebo Consumer Reports se shodují, že výdrž neroste, nýbrž klesá. Všechny nezávislé testy to potvrzují, ačkoli výrobci obvykle tvrdí opak.

Technologie baterií navíc nezažívá žádné převratné objevy. Jde stále o lithium-ion baterie, u kterých se místy podaří zlepšit výdrž o 5 %. Reálně se tak výrobci snaží tento hendikep, kdy se ostatní technologie vyvíjejí neskutečným tempem a baterie stagnují tak, že osazují své telefony čím dále většími bateriemi. Ani to však v budoucnu nemusí stačit.

A to jsme na prahu uvedení technologie sítí 5 G, které nahradí LTE a nabídnou 10 – 100x vyšší přenosové rychlosti. Samozřejmě, s vyššími nároky na spotřebu energie…

Výsledky nezávislých testů výdrže na baterii:

  • iPhone XR: 12h 25m
  • iPhone 8 Plus: 10h 10m
  • iPhone XS Max: 10h 06m
  • iPhone 8: 9h 51m
  • iPhone X: 9h 30m
  • iPhone XS: 9h 09m

iPhone XS Max vítězí v testu baterie nad Samsung Galaxy Note 9 při změně rozlišení

Zdroj: 9to5Mac

 

Jeden myslel na “Výdrž iPhonů na baterii každoročně klesá a situace se nezlepší

Komentáře nejsou povoleny.