RODE VideoMic Me-L: excelentní externista [Recenze]

Mobilní telefony iPhone dokáží natáčet skutečně bravurní video, které však doprovází “jen” přijatelný zvuk. Pokud pokukujete po vyšší zvukové kvalitě, pak pro vás máme jednoznačný tip: externí mikrofon VideoMic Me-L od značky RODE.

Značka RODE patří mezi osvědčená jména a je tak zárukou jisté kvality. Očekávali jsme tedy, když jsme produkt dostali do redakce k testování, že by mohl nabídnout opravdu hodně. Již rozbalení krabice v nás vzbuzovalo naději, když jsme v ní mimo samotného mikrofonu nalezli také protivětrný filtr. Ona totiž i takováto drobnost znamená, že daný výrobce asi ví, co dělá. Anebo se snažil něco maskovat?

Kovové tělo nese známky excelentního dílenského zpracování a má tvar krátkého válce. Na jedné jeho straně je umístěn samotný snímač mikrofonu, na druhé pak klasický sluchátkový konektor o průměru tří a půl milimetru. Stačí do něj zasunout sluchátka a rázem máte dokonalý přehled o tom, co mikrofon skutečně slyší a jaké zvuková data budou uložena do zvukové stopy vašeho videa.

Jen to, oč skutečně běží

Proč vlastně k iPhonu připojovat externí mikrofon? Jde opravdu tolik jen o tu kvalitu? Samé otázky, na které se pokusím odpovědět. On samotný zvukový záznam z iPhonu není úplně mizerný a pravděpodobně vám doposud i postačoval, ale vyznačuje se jednou nepříjemnou vlastností: vestavěné mikrofony telefony totiž snímají zvuk přicházející ze všech směrů. Nahrají jak to, to se děje před telefonem tak i to, co je za ním. A to je často problém a ve svých videích tak slyšíte osobě a děje, po kterých není ve videu ani zmínka.

Určitě jste si toho všimli v případě, že jste někdy svým mobilním telefonem natáčeli například dětskou besídku. Ony především děti v mateřské škole neoplývají příliš hlasitým projevem a tak ve vašich videích slyšíte více rodiče a příbuzné sedící okolo vás než vašeho potomka snažícího se na pódiu odříkat vánoční koledu.

Externí mikrofony, jako je i VideoMic Me-L dokáží tento problém dokonale vyřešit. Jsou totiž směrové, a tak z velké části v záznamu zohledňují pouze zvuk přicházející ze směru, do kterého míří. Pokud jej tedy do Lightning konektoru telefonu, který používají pro své napájení i přenos signálu, zasunete tak, aby mířily dopředu, uslyšíte v záznamu pouze zvuk přicházející zepředu. A naopak v případě, kdy chcete mít v záznamu slyšet svůj hlas za kamerou a ne dění před ní, zasunete mikrofon do konektoru opačně tak, aby směřoval k vašemu obličeji. Ideální pro videoblogování.

Pro natáčení venku je skvělým doplňkem v úvodu zmíněný protivětrný filtr, který má tvar chlupaté koule, nikoli molitanového návleku. Funguje spolehlivě, jak se při jeho použití musíte smířit s poněkud tišší nahrávkou, kterou pak budete muset pořešit v postprodukci.

Takhle to má vypadat

Z mikrofonu jsme byli nadšeni. Excelentní je především při nahrávkách mluveného slova – výše zmíněné dětská vystoupení a besídky jsou naprosto ideální situace, ve kterých si budete děkovat za nápad vedoucí k pořízení externího mikrofonu. Ve videu totiž opravdu uslyšíte téměř výhradně pouze dění před vámi bez ohledu na to, kolik lidí se baví okolo vás či za vámi (tedy samozřejmě s ohledem na situaci, křičící dítě v řadě za vámi zcela odfiltrovat nedokáže). Troufám si však říci, že čím hlasitější okolní prostředí, tím více směrovost mikrofonu vynikne.

Velmi dobře použitelný je také pro blogování (s otočením mikrofonu směrem na vás), dobré výsledky získáte například i na koncertu, i když zde díky dobrému ozvučení podobných akcí až tolik nevynikne potlačení okolního ruchu – ten je často potlačen právě hlasitostí reprodukce vystupujícího umělce.