MacBook Air je lépe opravitelný než další MacBooky

Server iFixit dokončil tradiční rozebírání a MacBook Air příjemně překvapil. Nepatří sice mezi krále opravitelných přenosných počítačů, ale v rámci Apple portfolia si vedl poměrně dobře. Zejména, co se MacBooků týče.

Server iFixit je hodně známý díky svým tzv. „teardown“, tedy rozebráním daného produktu až na kost. Mezi velmi sledované teardowny patří samozřejmě i ty, které se týkají Apple produktů. Bylo tedy otázkou času, než se na řadu dostane i nový MacBook Air 2018.

A ten příjemně překvapil. Neumožňuje sice uživatelskou výměnu komponent, RAM je stále připájena na desce, ale v rámci Apple portfolia bude jeho oprava snazší, než třeba u MacBooků Pro nebo MacBooku 2017.

MacBook Air teardown

Apple tentokrát nenapájel vše na základní desku, ale většina portů má svou část s řadičem, takže jde celkem snadno vyměnit. Podobně jednoduše lze vyměnit reproduktory a baterii, což u předchozích modelů nešlo a bylo nutné měnit celý horní díl šasi včetně klávesnice.

Na druhou stranu používá Apple stále své proprietární šroubky a stále v MacBooku Air najdeme i množství lepidla, které stěžuje servisování. Oproti novým MacBookům Pro je navíc trackpad propojen s klávesnicí, což je naopak krok zpět.

Celkově však iFixit hodnotí opravitelnost MacBooku Air 2018 známkou 3/10, což je v rámci Apple portfolia, respektive jeho laptopů, nadstandardní známka.

Benchmarky MacBooku Air 2018 ukazují jen mírný nárůst výkonu

Zdroj: 9to5Mac