iPhone XS a XS Max má problém s nabíjením – může za to iOS 12 nebo hardwarová chyba?

O víkendu vzbudila rozruch zpráva kolující internetem, že iPhone XS a XS Max se při určitých podmínkách nenabíjí. Zpočátku malé vlákno na síti Reddit postupně narostlo a velké medializace se problém dočkal i díky YouTuberům, kteří tuto anomálii rovněž zaznamenali. Máme před sebou „Charge Gate“?

Zprávy jsou k dnešnímu dni už v podstatě všude. Reddit, YouTube, Twitter anebo oficiální fóra podpory Applu. Stovky uživatelů si stěžují na jedno a totéž – jejich telefon se nenabíjí. Pojďme problém prozkoumat blíže, neboť internetová bublina má tendenci vše nafukovat.

Ano, jak ukázal YouTuber  Lewis Hilsenteger aka Unbox Therapy, nové smartphony Applu se opravdu při daných podmínkách nenabíjí.

[HTML1]

A kdy to tedy je? Když zamknete obrazovku, ta je zhaslá a vy připojíte nabíjecí kabel. Telefon se chová jako „mrtvý brouk“ a nabíjecí kabel nerozezná ani nepřijímá elektrickou energii. Zajímavostí tohoto syndromu je, že po položení na bezdrátovou nabíjecí podložku však vše funguje normálně.

Obvyklý způsobem se nabíjí také ve všech ostatních případech, kdy je odemknutý nebo se zapnutou obrazovkou.

Hodně lidí přisuzovalo problém výrobní vadě u nových iPhone XS a XS Max. Jenže zanedlouho poté se ozvali jedinci, kteří stejné chování pozorovali například u svých iPhone 8 nebo iPadů. To nahrává spekulaci, že chyba může být softwarová a tedy na straně iOS 12.

Někteří se domnívají, že za toto chování může tzv. „USB restricted mode“, který je aktivovaný v každém zařízení s iOS 12 (a lze vypnout v Nastavení) a jeho primární funkcí je chránit zařízení proti prolomení hackery přes Lightning.

Na druhou stranu se chyba vyskytuje nerovnoměrně, takže může jít o více příčin najednou. Uvidíme, jak se situace dále vyvine.

Zdroje MacRumors, 9to5Mac