Apple tvrdí, že australský teenager nehacknul žádná osobní data

Šestnáctiletý student z australského Melbourne se opakovaně naboural do interních serverů Applu a stáhl několik desítek GB dat. Apple však vydal prohlášení, že nedošlo k žádnému úniku osobních dat.

Magazín The Guardian otiskl vyjádření představitelů Cupertinské firmy:

V Applu bděle chráníme naše sítě a využíváme specializované týmy bezpečnostních odborníků, kteří jsou schopni zachytit a reagovat na případné hrozby.

V tomto případě naše týmy objevily neoprávněný přístup, zajistili jej a nahlásili příslušným orgánům. Bezpečnost dat našich uživatelů považujeme za jednu z našich největších odpovědností a chceme ujistit naše zákazníky, že během tohoto incidentu nedošlo k ohrožení osobních dat.

Australský server The Age zveřejnil zprávu, že teenager během svých útoků stáhl skoro 90 GB dat a dostal se k mnoha uživatelským účtům. Všechny informace měl uloženy ve svém počítači nazvaném „hacky hack hack“. Dosud není jasné, co přesně při svých útocích odcizil.

Vzhledem k věku studenta a zároveň jeho známosti mezi hackerskou komunitou nemůže být zveřejněno jeho jméno. Byl ale obviněn u soudu pro nezletilé a proces je prozatím odložen. Jeho právník sdělil policii, že „vždy snil o práci pro Apple“.

Teenager údajně opakovaně využíval své funkční metody do doby, než byl odborníky z Applu chycen.

Mezinárodní vyšetřování začalo, jakmile Apple zjistil neoprávněný přístup k serverům. Poté byla kontaktována FBI. Následně převzala pátrání australská federální policie, která při prohlídce domu teenagera našla kompromitující software v jeho laptopu.

Zdroj MacRumors