Vylepšená ochrana USB Restricted mode možná už v iOS 11.4.1

O prvním nasazení takzvaného USB Restricted mode jsme vás informovali už na začátku května v souvislosti s iOS 11.4. Apple hodlá jít ještě dál a k automatickému režimu nabídnout i možnosti nastavení této bezpečnostní funkce. Navíc to vypadá, že bychom se jí mohli dočkat už dříve, než v iOS 12. 

Apple ve vyjádření pro server 9to5Mac osvětlil důvody, proč nasazuje USB Restricted mode. Rovněž se také objevují indicie, že nové nastavení k USB Restricted mode může přijít už v aktualizaci iOS 11.4.1, alespoň dle aktuální betaverze.

USB Restricted mode je funkce uvedená s iOS 11.4, která zablokuje USB, pokud nebylo zařízení v poslední hodině odemknuto buď kódem, nebo biometrickými údaji. Takové zařízení lze pak pouze nabíjet, ale Lightning port už nebude přenášet data. 

Mnohé domněnky směřovaly k tomu, že Apple takto bojuje zejména proti pokusům amerických vládních bezpečnostních složek o nabourání iPhonů. Mluvčí Applu však tyto informace dementoval.

„Snažíme se neustále posilovat bezpečnostní ochranu Apple prodktů abychom pomohli zákazníkům bránit se před hackery, zloději identit anebo průnikům do jejich osobních dat,“ řekl mluvčí Cupertina. „Velmi respektujeme dodržování práva a naše vylepšení bezpečnosti nemíří vůči orgánům, aby jim práci ztížila.“

Apple údajně věděl o technikách prolamování kódů už předtím, než si je oblíbily vládní složky USA.

Apple začal pracovat na problému s USB předtím, než se dozvěděl o využívání této trhliny vládními složkami. 

Apple tvrdí, že když se o těchto technikách dozvěděl, prošel kód operační systém iPhonu a zlepšil bezpečnost. Jednoduše změnil nastavení tak, aby zabránil nepatřičným snahám o prolomení bezpečnosti.

S touto změnou v bezpečnosti iPhonu, musí potenciální útočník využít hodinové okno pro prolamování skrze GrayKey nebo Cellebrite (hojně využívané FBI v USA). Jakmile hodina pomine, USB připojení je zablokováno a zařízení je pouze schopné se nabíjet.

Zdroj 9to5Mac