Proč FaceTime není otevřeným standardem, jak sliboval Steve Jobs

Když v roce 2010 poprvé prezentoval Steve Jobs videohovory FaceTime, slíbil, že se tato funkce brzy stane otevřeným standardem. Apple měl svou vizi, že poté ostatní společnosti budou moci tuto technologii používat ve svých smartphonech. O celých 8 let později je však FaceTime stále proprietární a uzavřenou technologií jablečné firmy. Co se tedy stalo?

FaceTime dodnes zůstal exkluzivní součástí jablečného ekosystému. Zajímavý náhled na věc přinesl server CNET, který mimo jiné cituje původní prohlášení Steva Jobse z roku 2010:

„FaceTime je založen na mnoho otevřených standardech – H.264 video, AAC audio, a hromadě dalších písmenkových zkratek – a takto bude zpracovaný kompletně. Hodláme se dát na standardy od zítřka a uděláme FaceTime otevřeným průmyslovým standardem.“

Jak už víme, přes Jobsovi sliby Apple dodnes FaceTime nezpřístupnil jako otevřený standard podobně jako další službu, iMessage.

Redaktor CNET, Sean Hollister, spekuluje, že jedním z mnoha faktorů pro není FaceTime dodnes otevřeným standardem mohou být vleklé právní spory s patentovými trolly (firma, která cíleně skupuje patenty za účelem vymáhání poplatků za jejich užívání třetími stranami). Jedním z takových je VirnetX, se kterým se Apple potýkal z důvodu síťových technologií použitých ve FaceTime.

Apple byl donucen zásadně změnit způsob, jak FaceTime funguje, aby se vyhnul porušování patentů společnosti zvané VirnetX. Místo toho, aby komunikovaly telefony přímo mezi sebou nakonec Apple přidal vrstvu obsahující „relay servery“, které fungují jako prostředníci pro spojení.

Aby mohly ostatní firmy používat tyto servery, tak by je Apple pravděpodobně zpoplatnil anebo by si je musely zřídit samy. To by však mělo zásadní dopad na kvalitu služby.

K závěru se Hollister však zamýšlí, jaké benefity by FaceTime jako otevřený standard do odvětví přinesl:

Právě dnes by Apple mohl vnést čerstvý vánek do byznysu s videohovory. Spolehlivá služba, která by zabila Skype a umožnila videochat na Macu, iOS a Windows s Androidem plus webovým rozhraním? To by bylo určitě něco, za co by i konkurence byla schopná zaplatit.

Pravděpodobně se tak ale nestane a podobně jako iMessage zůstane FaceTime navždy exkluzivní pro jablečný ekosystém.

Zdroj 9to5Mac