macOS 10.14 Mojave s Dark Mode a přepracovaným Mac App Store

Už to skoro vypadalo, že Apple na macOS úplně zapomene. Na Keynote WWDC 2018 dostal před macOS přednost dokonce i operační systém pro Apple TV. Nakonec však vše dopadlo dobře a musíme říct, že macOS by klidně mohl zaujmout roli pověstné „one more thing.“

Nový operační systém pro jablečné počítače se celým názvem jmenuje macOS 10.14 Mojave. Tedy přesně, jak naznačovaly úniky ještě před týdnem. Nová verze systému přináší kromě nezbytného vyladění také očekávaný Dark Mode.

O něm jsme psali už v pondělí a opravdu přišel, totožný jako na dotyčném videu. Dark Mode je nyní systémový a nejde pouze o částečnou úpravu UI, jako tomu bylo dosud. Z volby nastavení „Tmavý Dock a řádek nabídek“ se tedy stává plnohodnotné tmavé UI včetně aplikací. Apple navíc zpřístupnil vše v API, a tak mohou vývojáři využít nových Xcode 10 a implementovat Dark Mode i do svých aplikací. A k čemu je takový režim dobrý? Méně ruší, takže jej ocení zejména programátoři, grafici a designéři.

Další funkcí, která jde ruku v ruce s Dark Mode je i dynamický wallpaper. Tapeta, která se mění dle denní doby sice není kdovíjak inovativní funkcí, ale při ukázce na tapetě Mohavské pouště vypadala opravdu pěkně.

Apple se dále zaměřil na nepořádek. Plocha nyní dostane funkci Stacks, která umí jednoduchým klepnutím „zamést“ všechny soubory do utříděných hromádek. Ty se samy seskládají například podle typů souborů, ale filtry a parametry si můžete změnit. Noční můra v podobě virtuálního úklidu je tedy zažehnána.

Další novinkou je něco, co bychom mohli směle označit jako Cover Flow 2.0. Apple připravil pro Finder nový režim zobrazení nesoucí jméno Gallery. Doslova je tak živou galerií souborů s hlavním náhledovým oknem, pásem souborů vespod a informačním panelem vpravo.

Nových funkcí se dočkal také užitečný náhled. Určitě víte, že zmáčknutím mezerníku nad libovolným souborem vyvoláte okno rychlého náhledu. V současné době toho příliš neumí, ale macOS Mojave to celé změní. Přibude podpora rychlých funkcí k anotaci PDF souboru, ořezu nebo úpravy fotek, zkrácení videa a mnohé další.

Mojave se chystá rovněž na multiplatformní aplikace. Ano, i tato uniklá funkce se ukázala být pravdivou a Apple v roce 2019 chytrá podporu multiplatformním aplikacím napříč jablečným ekosystémem. Prvními vlaštovkami této nové generace aplikací jsou News, Akcie, Diktafon a Domácnost. Zatímco první v Česku nevyužijeme, ty ostatní, zejména Diktafon a Domácnost ano. Apple až příliš dlouho opomíjel počítačový systém, to se však naštěstí změní.

Na nové aplikace se připravuje i přepracovaný Mac App Store. Apple jej předělal od základů a inspiroval se zejména v iOS. Do Mac App Store tak zamíří videoukázky, lepší vyhledávání, nové kategorie, návrhy a další. V centru snah také stojí podpořit vývojáře, a tak se Apple snažil přitáhnout velká jména. To se mu povedlo a do Mac App Store míří Office 365 od Microsoftu, aplikace od Adobe nebo AutoDesku. Vrací se i známá studia a jejich výborné aplikace, která Mac App Store opustila z důvodu velmi špatné podpory Applu jako například Bare Bone s BBEdit nebo Panic s Coda a Transmit.

Mojave také sdílí některé novinky s iOS. Jde například o skupinové FaceTime hovory až pro 32 lidí nebo důraz na soukromí v Safari. Apple rovněž přichystal nové Screenshoty podobné těm z iPhonů a iPadů.

V rámci spolupráce s iOS si Apple připravil další zlepšení funkce Kontinuity. Nyní můžete svůj iPhone zcela jednoduše použít jako fotoaparát pro Mac a suplovat tak chybějící funkce počítače. Stačí klepnout a získat snímek rovnou z iOS zařízení.

Nový macOS 10.14 Mojave má však o něco limitovanější podporu než operační systém macOS 10.13 High Sierra. V podstatě se dá říci, že kopíruje nároky pro grafický framework Metal. Ke spuštění budete potřebovat alespoň Mac z roku 2012 a novější, s výjimkou Maců Pro z roku 2010, pokud mají grafickou kartu kompatibilní s technologií Metal.

Zdroj Apple, MacRumors