Díky novým podmínkám App Store jsou možné aplikace na zkoušku

Apple v pondělí aktualizoval App Store Guidelines a konečně přinesl dlouho žádanou funkci jak mezi vývojáři, tak zákazníky. Jde o tzv. Free Trial neboli aplikace na zkoušku, kdy aplikace funguje jako plnohodnotná zadarmo po několik dní až týdnů. Došlo také k úpravě pravidel aplikací, streamujících obsah jako je například Steam Link.

Apple upravil pravidlo 3.1.1, které nyní umožňuje nabízet časově omezenou zkušební dobu u aplikací formou nulové ceny. Ta dočasně zpřístupní všechny funkcionality aplikace a bude fungovat v režimu Free Trial.

Například si tedy stáhnete aplikaci na úpravu fotek. Ta je sama distribuována zdarma, ale veškeré pokročilé funkce se dokupují in-app nákupem (mikroplatbou). Nyní budete mít možnost provést mikroplatbu za 0 Kč, která vám odemkne všechny funkce aplikace po dobu třeba 10 dnů. Poté se opět dostane do původního stavu a vy si funkce aplikace zpřístupníte klasickou mikroplatbou.

Před touto úpravou pravidel byla zkušební doba možná pouze u aplikací na bázi předplatného, kde jste museli souhlasit s pravidelnými měsíčními / týdenními poplatky.

Nemožnost mít zkušební verze byla dlouho dobu stížností jak u iOS App Store, tak především v Mac App Store. Na Macu jsou aplikace zpravidla velmi komplexní a kupovat „naslepo“ není při částkách i stovek až tisíců korun zrovna rozumné.

Apple dále upravil pravidla pro všechny aplikace pro „mirroring“ (zrcadlení) nebo „streamování“ obsahu. Jeden příklad za všechny je Steam Link, který umožňuje hráčům využít herní výkon Maca nebo PC a streamovat hry z něj přímo do iPadu, iPhonu nebo Apple TV. Apple zpřísnil pravidla zejména o poskytování vnitřního obsahu a ekonomiky v těchto aplikacích.

Zdroj MacRumors