Apple a členové Car Consortium oznámili specifikaci technologie pro otevírání auta smartphonem

Takzvané Car Connectivity Consortium (CCC) jehož členem je také Apple, oznámilo veřejnou specifikaci Digital Key Release 1.0. Jde o standardizované řešení, pomocí kterého můžete své auto otevírat smartphonem. 

Organizace CCC je zaměřená na bezproblémové propojení mobilních zařízení a auta. Její specifikace standardu Digital Key (Digitální klíč, anglicky) je dostupná všem členům organizace a připravená k implementaci.

Kromě Applu jsou zde významné značky ze světa elektroniky a automobilového průmyslu, například Audi, BMW, General Motors, HYUNDAI, LG Electronics, Panasonic, Samsung, Volkswagen, ALPS ELECTRIC, … a mnozí další.

Nová specifikace Digital Key byla vytvořena tak, aby byla dostatečně „robustním ekosystémem“ a nabídla všechny potřebné operace. Samotný klíč využívá čipu NFC ve smartphonech a umožní auto odemknout (zamknout), nastartovat motor nebo nasdílet přístup do auta pomocí chytrých zařízení jako iPhone pomocí bezpečných metod ověření uživatele.

Mělo by jít o bezpečný systém, který dovolí automobilkám implementovat digitální klíč do chytrého zařízení díky Trusted Service Manager infrastruktuře. Ta měří vzdálenost NFC čipu a navazuje přímé spojení se zařízením. Tento typ technologie má široké využití, mezi něž spadá i car sharing (sdílení aut) nebo pronájem auta, a to vše bez fyzického klíče.

Po vydání první specifikace začíná CCC pomalu pracovat na Digital Key 2.0, která by měla nabídnout standardizovaný ověřovací protokol mezi autem a chytrým zařízením. To by mělo zajistit lepší spolupráci mezi zařízením a autem. Digital Key 2.0 by mohl být hotov v prvním čtvrtletí 2019.

Několik automobilek jako například Audi už nabízí Digital Key svým zákazníkům, zatímco Volkswagen a jiní budou funkci teprve implementovat.

Zdroj MacRumors