Vývojáři volají po zkušebních verzích aplikací a změnách v App Store modelu

Skupina vývojářů pro platformu Apple zformovala tzv. „The Developers Union“. Požadují po Applu zprovoznění Trial verzí aplikací na vyzkoušení, a také změnu modelu podílu z tržeb. Skupina by chtěla změny vidět do roku 2019 a to jak v iOS App Store, tak v macOS Mac App Store. 

Celou iniciativu vedou Brent Simmons (tvůrce MarsEdit, Vesper a NetNewsWire), Jake Schumacher (aplikace The Human Story documentary maker), Loren Morris (produktová designérka) a Roger Ogden (softwarový designer).

Věříme, že lidé vytvářející skvělý software by se tím měli být schopní uživit. Takže jsme utvořili The Developers Union abychom bojovali za udržitelnost v App Store.

Dnes žádáme Apple aby se zavázal a zprovoznil zkušební verze aplikací v App Storech k desátému výročí, které připadá na tento červenec. Poté bychom chtěli bojovat za rozumnější a ostatní komunitou žádané a k vývojářům vstřícné změny.

V interview pro magazín WIRED tým uvedl, že hodlá dosáhnout minimálně tisíce členů do konce měsíce a 20 000 členů do začátku června, kdy začíná vývojářská konference WWDC 2018.

Zkušební verze aplikací pro Mac a iOS jsou dlouho žádaným prvkem. Nyní je však možná pouze oklika v podobě aplikací založených na předplatném, ale u tradičních aplikací toto možné není.

To působí problém zejména na platformě Mac a u dražších iOS aplikací, kde lidé nejsou ochotní investovat často vysoké částky, aniž měli možnost si aplikaci pořádně vyzkoušet.

Vývojáři také chtějí bojovat za lepší rozdělení zisků v App Store. Současný model nabízí fixní poměr 70:30, kdy vývojář vždy dostává 70 % a Apple si bere zbytek. Jediná výjimka je právě předplatné, u kterého je poměr 85/15.

Členové The Developers Union zatím nevznášejí další požadavky a hledají primárně nové členy, ochotné bojovat za stejnou věc. Zájemci se mohou přidat přímo na stránkách uskupení The Developers Union.

Zdroj MacRumors