macOS 10.14 Mojave, Sequoia, Ventura nebo Sonoma?

Apple si zaregistroval nové ochranné známky v Kambodži a Filipínách. Použité názvy mohou naznačovat budoucí názvy chystaného operačního systému macOS 10.14, kterou Apple odhalí již za sedm dní na WWDC 2018.

V těchto dvou zemích využívá Apple prostředníka v podobě firmy Balboa Apps LLC. Tato firma si podala žádost o registraci celkem čtyřech nových názvů vycházejících opět ze zeměpisných oblastí. Od roku 2014 tak jde o první registraci názvů. Na Filipínách si Apple registroval Mojave, Sequoia, Sonoma a Ventura, zatímco v Kambodži pouze Mojave.

Není vůbec zřejmé, proč si Apple registruje ochranné známky právě v těchto zemích, ale minimálně jedna z nich by mohla být použita pro název nového macOS 10.14.

Apple od roku 2014 dlouho neregistroval žádné ochranné známky, a dokonce nechal některé vypršet. Například Diablo, které vypršela platnost v říjnu 2015 anebo Redwood, Big Sur, Pacific, Miramar, Redtail, Condor, Tiburon a Shasta. Těm vypršela planost loni na podzim.

Mohavská poušť (Wikipedia)

Mezi stále platná označení patří Rincon, Grizzly, Farallon a Monterey, takže se rovněž mohou objevit nejen v budoucích názvech macOS.

Poslední roky Apple používá názvy spadající do oblasti pohoří Sierra Nevada. Počínaje macOS 10.10 Yosemite, poté El Capitan, Sierra a nynější macOS 10.13 High Sierra. Významná přírodní místa Apple využívá od OS X Mavericks v roce 2013. Do té doby to byly velké kočkovité šelmy.

Mohavská poušť se nachází v Kalifornii, tak jako Sonoma a Ventura. Ty jsou však městy, nikoli místy. Sekvoje jsou velké stromy nacházející se v Sequoia National Parku.

Zdroj MacRumors