Apple už v některých zemích doprodal své AirPort routery

Jablečné routery AirPort už nejsou v některých zemích vůbec dostupné. Apple Online a Retail Store hlásí, že zásoby došly například ve Spojených státech, Francii anebo Německu. Konečný doprodej se tedy blíží a zůstane pouze nabídka třetích stran.

Je to sotva pár týdnů, co jsme přinesli zprávu o definitivním ukončení výrobyoblíbených jablečných routerů z rodiny AirPort. Jedním z prvních nedostupných modelů byla řada AirPort Extreme, v některých zemích už chybí rovněž i AirPort Time Capsule s integrovaným diskem pro zálohování.

V pár zemích ještě zůstávají modely AirPort Express, jakožto nejlevnější ale zároveň nejslabší varianta. I ty však postupně s ostatními modely mizí. V některých Online Storech včetně České republiky nejsou už žádné AirPorty ani v nabídce, ale přesto prý ještě mohly nějaké kusy zůstat v kamenných prodejnách.

Apple již předtím ohlásil, že produkty budou dostupné pouze po dobu skladových zásob, takže konec distribuce se nezadržitelně blíží.

Apple naposledy své routery aktualizoval před dlouhými pěti (AirPort Extreme a AirPort Time Capsule 2013) šesti lety (AirPort Express 2012). Menší z routerů už ani neumí moderní standard Wi-Fi 802.11ac a používá pouze 802.11n.

Konec výroby a prodeje přichází sotva rok a půl po první zmínce od reportéra Bloombergu Marka Gurmana, který upozornil na to, že Apple rozpustil tým starající se síťová zařízení, aby posílil ostatní divize.

Apple od oficiálního ukončení nabízí na svých stránkách návod, jak si vybrat správný router pro jablečnou domácnost a ve svých obchodech prodává zařízení Linksys Velop.

Zdroj MacRumors