Wi-Fi routery AirPort oficiálně končí

Apple oficiálně oznámil konec výroby a vývoje svých routerů řady AirPort, mezi něž patřily AirPort Express, AirPort Extreme a AirPort Time Capsule. Krok jablečné společnosti nyní potvrdily spekulace, které se objevily již dříve. 

Skladové zásoby všech tří modelů budou dostupné skrze Apple Online Store a u prodejců. Jejich podpora a servis bude možná po dobu následujících pěti let před úplným ukončením.

Apple neaktualizoval své bezdrátové routery od roku 2012 (řada Express) a 2013 (řada Extreme a Time Capsule). První spekulace o konci vývoje se objevily už na konci roku 2016, kdy server Bloomberg tvrdil, že tým starající se o routery byl rozpuštěn a přeřazen k jiným produktům.

Cupertino však prý skončilo s vývojem už na začátku roku 2016, aby se soustředilo primárně na produkty, které generují zisk.

Po zprávách o ukončení podpory se už v lednu 2018 objevily první náznaky. Jablečná společnost totiž začala prodávat routery výrobců třetích stran od Linksys Velop, konkrétně Mesh Wi-Fi systém.

AirPort routery však měly zajímavé funkce navíc, jako například integrovanou podporu zálohování skrze Time Machine v Time Capsule anebo podporu přehrávání multimédií skrz AirPlay na AirPortu Express.

Apple v následujících týdnech vydá několik tematických článků a prodavači v obchodech budou školeni, aby mohli najít svým zákazníkům vhodnou alternativu za AirPort routery.

První z nich je tento dokument, který radí, jak si vybrat správný Wi-Fi router. Zákazník má upřednostnit primárně podporu standardu 802.11ac, podporu pásem 2,4 GHz a hlavně 5 GHz, WPA2 šifrování a technologii MIMO nebo MU-MIMO.

Do kompletního doprodání zásob routerů AirPort nejsou plánovány žádné slevy.

Zdroj MacRumors