Apple upozorňuje vývojáře posílající data třetím stranám

V několika posledních dnech Apple vyhledává aplikace poskytující data třetím stranám. Pokud takovou najde, posílá informaci vývojářům a dokonce může takovou aplikaci odstranit. Jablečná firma se přitom odvolává na licenční podmínky App Store.

Zatím je známo pouze pár případů, kdy Apple až takto rázně zasáhl proti těmto aplikacím. Cupertinská firma obvykle zašle vývojářům email, kde upozorňuje na porušení licenčních podmínek App Store v sekcích 5.1.1 a 5.1.2. Ty specificky hovoří o sbírání a poskytování lokalizačních dat v aplikacích.

Podmínky 5.1.1 a 5.1.2
Aplikace zasílající data o lokalitě třetím stranám bez výslovného souhlasu uživatele a pro neoprávněné účely použití.

Apple vysvětluje, že vývojáři musí odstranit veškerý kód, frameworky nebo SDK porušující tyto podmínky, než aplikaci znovu zašlou ke schválení do App Store.

Apple zasahuje proti těmto aplikacím zejména z důvodu General Data Protection Regulation, známé spíše jako GDPR (nařízení o ochraně dat) v Evropské unii. Ačkoli byl Apple vždy společností zaměřenou na soukromí, očividně hodlá nově vyžadovat stejný přístup také po vývojářích.

V případech, kdy došlo ke kompletnímu stažení aplikace z App Store většinou samotná aplikace neinformuje uživatele, co se s jejich nejen lokalizačními daty děje. Kromě jednoduchého okna se žádostí o povolení používání uživatelských dat musí vývojáři také vysvětlit, k čemu jsou používána a kam sdílena.

Rovněž se objevily případy, kdy Apple aplikaci odstranil, když byla data používána k účelům nesouvisejícími s uživatelským zážitkem nebo přímým používáním aplikace.

Osobní údaje nesmíte používat ani předávat bez předchozího svolení uživatele a poskytnutí přístupu k informacím o tom, jak a kde budou data používána.

Údaje shromážděné z aplikací nesmějí být používány nebo sdíleny s třetími stranami pro účely nesouvisející se zlepšením uživatelské zkušenosti nebo výkonu softwaru / hardwaru spojené s funkčností aplikace.

Zatím není zcela jisté, kolik aplikací bylo postiženo. Například na Twitteru se však objevují zmínky přímo od vývojářů, proti kterým Apple takto zakročil.

Zdroj 9to5Mac