Apple pracuje na podpoře multiplatformních aplikací, ale nebudou letos

Velmi známý blogger John Gruber na svém blogu potvrdil spekulace o multiplatformních aplikacích pro iOS a macOS. Vzhledem k jeho dlouhodobému kreditu a informacím ohledně společnosti Apple jej berou média vážně. Ačkoli však Gruber potvrdil, že Apple vyvíjí technologii pro multiplatformní aplikace, nedočkáme se jí dříve než v roce 2019.

Mnohé zprávy ostatních médií přitom předvídaly tuto funkci již v letošních macOS 10.14 a iOS 12, které zanedlouho uvidíme 4. června na letošním WWDC 2018. Naopak Gruber říká, že tato funkce bude dostupná nejdříve v roce 2019 v macOS 10.15 a iOS 13. Je také zajímavé proč.

První zprávy přitom o multiplatformním přístupu přinesl už magazín Bloomberg a Mark Gurman v prosinci. Tehdy se spekulovalo, že funkce bude součástí iOS 12 a macOS 10.14 na WWDC 2018.

Gruber totiž sepsal celý příspěvek o tom, jak Apple vyvíjí multiplatformní uživatelské rozhraní (zkráceně UI) a jak daleko tento projekt Applu je.

Gruber tvrdí, že si je jistý, že funkce bude až příštích verzích systémů. Půjde totiž o zcela jiný přístup k programování uživatelského rozhraní aplikace, která bude pak schopná využít nového sjednoceného API pro obě platformy iOS a macOS.

Zatím neexistuje nic, co by souviselo s deklarativním kontrolním API. Má však smysl, že pokud Apple věří, že A) iOS a macOS mají mít deklarativní kontrolní API a b) má řešit problém s rozdíly abstraktního API mezi UIKit (iOS) a AppKIT (macOS), tak je bude potřeba obě tyto výzvy pokořit najednou. Případně také pokud opravdu chtějí vytvořit multiplatformní UI framework, měl by být založen na deklarativním uživatelském rozhraní.

Není vůbec jisté, kdo má vlastně pravdu a kdy se multiplatformních aplikací dočkáme. WWDC 2018 se ale blíží a už za měsíc budeme vědět, zdali macOS 10.14 a iOS 12 budou mít implementovánu podporu nových aplikací.

Celý blogový příspěvek Johna Grubera v angličtině naleznete na blogu Daring Fireball.