Vyšly nové betaverze iOS 11.4 a macOS 10.13.5

Apple vydal druhou iteraci betaverzí iOS 11.4 a macOS 10.13.5 k testování vývojářům. Společnou novinkou obou verzí je funkční podpora Messages on iCloud, která byla již několikrát dostupná v minulých verzích systémů, avšak pokaždé stažena z ostré verze.

Poslední verze však funkci mají už druhou iteraci a vzhledem k absenci dalších zásadních novinek by se mohly Messages on iCloud již dočkat skutečného vydání do provozu.

Zprávy na iCloudu prodělaly složitý vývoj ve verzích iOS 11.3, kdy byly dlouho testovány, avšak z finální verze zcela staženy. Nyní se zřejmě Apple zaměřil primárně na tuto funkci, alespoň v počítačovém macOS 10.13.5, kde jiné novinky nenajdeme.

Zprávy na iCloudu umožňují ukládání celých konverzací včetně příloh na Cloud a synchronizaci skrze všechna podporovaná zařízení. Přílohy zůstanou chytře dostupné na Cloudu a nebudou tak v zařízení zbytečně zabírat místo. Na druhou stranu smazání jedné konverzace povede ke smazání též konverzace na všech zařízeních připojených ke Cloudu se stejným Apple ID.

Mobilní druhá beta iOS 11.4 přináší kromě zpráv také AirPlay 2 s podporou režimu přehrávání na více zařízeních jako Apple TV nebo reproduktorech připojených do AirPort Express v Home app (Domácnost). V řešení je rovněž stereo režim HomePodu, avšak tomu stále chybí příslušný firmware, aby byla funkce zpřístupněna k testování.

Veřejná verze iOS 11.4 je již dostupná pro všechny, ochotné testovat a zapojit se do programu. Mějte na paměti, že jde stále o betaverzi a s ní spojená rizika. Zejména při tak zásadní funkci, jakou jsou Messages on iCloud může dojít k nenávratné ztrátě dat. Buďte proto opatrní.

Zdroj MacRumors,MacRumors