Intel oznámil šestijádrové procesory i9 vhodné pro MacBooky Pro

Ačkoli jablečným světem spíše hýbe zpráva o možném přechodu Maců k platformě ARM, Intel mezitím uvádí velmi výkonné procesory i9 dostupné pro notebooky. Laptopová novinka má šest jader a dokáže zpracovat až 12 vláken. Teoreticky bychom se těchto procesorů mohli dočkat v aktualizovaných MacBoocích Pro.

Apple weby sice zamávala zpráva o které jsme rovněž psali, tedy že se Cupertino chystá opustit platformu x86 a odejít od procesorů Intel, jenže zmíněná firma zrovna nezahálí. Včera představila řadu Core i9 dostupnou pro laptopy a mají výkonu na rozdávání.

Nové procesory s označením Core i9-8950HK jsou mobilní verzí již dostupných desktopových bratrů. A nejsou to žádná ořezávátka, nabízí totiž šest jader se schopností zpracovat až dvanáct vláken.

Současný high end v patnácti palcovém MacBooku Pro zatím představuje procesor Core i7 ve čtyřjádrové variantě, zatímco letošní i loňské třináctky mají pouze dvoujádrové procesory (včetně modelů s Touch Barem). Core i9 nově nabízí Turbo Boost na hranici 5,6 GHz což je opravdu rozdíl s maximálním 4,1 GHz současných strojů.

Intel současný čip navrhoval s ohledem na profesionály a hráče. Jeho výkon je optimalizovaný pro práci s 4K videem a hraním náročných her. Osmá generace procesorů využívá 14 nm výrobní proces, takže jsou opět rychlejší než předchozí generace. Procentuálně slibují u her nárůst až 41 % a při práci s 4K videem až 59 %.

Core i9 rovněž řeší jedno z omezení současných MacBooky Pro, kde je limitem 16 GB RAM. Nové mobilní procesory přináší podporu až 32 GB RAM ve verzi LPDDR (úsporná varianta desktopové DDR).

Intel už oznámil, že největší výrobci chystají v brzké době tyto procesory osadit do svých high end modelů. Zdali se přidá i Apple, můžeme prozatím pouze spekulovat.

Zdroj 9to5Mac