Instagram opustil Apple Watch jako mnoho jiných

Ačkoli je poslední generace chytrých jablečných hodinek výkonnějších než kdy předtím, přesto mnoho aplikací opouští watchOS. K velkým jménům jako Slack, Amazon, eBay anebo Google Maps se nyní přidává také Instagram. 

I přesto, že to poznámky k vydání nikde neuvádí, poslední aktualizace aplikace Instagram potichu stáhla svou watchOS verzi. Přitom Instagram byl dostupný pro jablečné hodinky téměř od počátku existence samotného operačního systému watchOS. Dovoloval náhled na poslední fotky z timeline, komentáře k nim, možnost lajkovat anebo také chytrá upozornění z mobilní aplikace do hodinek.

Jenže Instagram pro Apple Watch zůstal dlouho bez velké aktualizace. A tak nepodporoval synchronizaci dat skrze Wi-Fi nebo LTE, ačkoli samotné hodinky se to postupem času naučily nebo získaly patřičný hardware. Ačkoli vlastník sítě Facebook experimentoval s chatovacím klientem Messenger pro Apple Watch, Instagram tuto funkcionalitu nikdy nezískal.

Nakonec se tedy Instagram přidává ke zbytku aplikací na pomyslný hřbitov, kde již najdeme pohrobky velkých jmen jako jsou Slack, Whole Foods, eBay, Amazon, Google Maps a další.

Vývojáři tvrdí, že za to může částečně samotný Apple limitující schopnosti aplikací třetích stran. Zatímco jeho vlastní aplikace mohou využívat mnohé funkce, ty ostatní nemohou. Dalším viníkem mohou být nulté Apple Watch, jejichž špatné reakce a obecně pomalý hardware způsobily, že uživatelé si pořádně na používání aplikací třetích stran ani nezvykli.

Někteří se alespoň snaží nabízet tzv. chytré notifikace pro watchOS, které umožňují zasílání oznámení z iPhone s různými informacemi přímo na displej Apple Watch. Uvidíme, kam se v budoucnu aplikace pro jablečné hodinky posunou a zdali budou další následovat Instagram.

Zdroj 9to5Mac