Apple upozorňuje vývojáře na končící podporu 32 bit aplikací

Apple včera začal upomínat všechny vývojáře ohledně blížících se změn v Mac App Store. Počínaje prvním červnem totiž skončí podpora 32 bitových aplikací a všechny nové aktualizace aplikací musí plně podporovat 64 bitů.

Apple podporu 64 bitů již vyžaduje od letošního ledna u všech nově zaslaných aplikací ke schválení do Mac App Store. Takže nové podmínky ovlivní pouze staré aplikace, které se v Mac App Store nachází, a ještě neimplementovaly podporu 64 bitů.

Zároveň s upozorněním vývojářům Apple dále varuje samotné zákazníky používající poslední verzi macOS High Sierra 10.13.4, že budou rovněž vídat podobnou zprávu při prvním pokusu o spuštění starších 32 bit aplikací. Tato zpráva by se dle magazínu TechCrunch měla začít poprvé ukazovat ode dneška.

S poslední aktualizací operačního systému macOS High Sierra 10.13.4 budou uživatelé při prvním spuštění 32 bitové aplikace upozornění varováním, že aplikace není optimalizovaná pro jejich Mac.

Pro připomenutí, nové aplikace odeslané do Mac App Store musí podporovat 64 bitů a od června 2018 budou vyžadovány aktualizace starších aplikací na 64 bitů. Pokud dodáváte své aplikace mimo Mac App Store, je velmi doporučeno používat 64 bitové spustitelné soubory, abyste měli jistotu, že váš software poběží na budoucích verzích macOS.

Apple používal stejný postup při ukončení podpory 32 bitů na platformě iOS před uvedením iOS 11. Plány Cupertina pro macOS aplikace se tedy neliší.

Apple poprvé upozornil vývojáře na konferenci WWDC 2017 loni v červnu. Končící podpora 32 bitových aplikací byla oznámena dopředu a rovněž bylo řečeno, že macOS High Sierra bude posledním operačním systémem podporujícím 32 bitů. Veškerý budoucí software bude pouze 64 bitový.

Zdroj MacRumors

Redakce SuperApple dodává:

Ukončení podpory a posun dále je logickým krokem. Apple již v minulosti ukázal, že umí doslova „zaříznout“ starší software jako tomu bylo při přechodu z Mac OS 9 na Mac OS X. Ačkoli pro budoucnost je to určitě skvělý krok, aktualizace řady starších aplikací se nikdy nedočkáme a to včetně her. Pro jejich spuštění bude zřejmě nutná cesta virtualizace anebo setrvání na starší verzi macOS.