Aktualizace Final Cut Pro 10.4.1 přináší velké dvě novinky

Jsou to sotva čtyři měsíce, kdy Final Cut Pro X získal velkou aktualizaci s číslem 10.4. Díky ní mohli profesionálové využít například možnosti 360 VR, pokročilé práce s barvami a HDR. Nyní přichází verze 10.4.1 s dalšími novinkami. A to už v pondělí 9. dubna.

Apple včera oznámil přímo na svém webu celou aktualizaci. V sekci s tiskovými zprávami popisuje nová zásadní vylepšení pro Final Cut Pro X, která přichází v pondělní aktualizaci 10.4.1. Pro všechny stávající uživatele je aktualizace zdarma. Spolu s Final Cut Pro X se dočkají aktualizace i pomocné aplikace Motion a Compressor.

Dvě nové velké funkce jsou ProRes Raw a Closed Captions.

Closed Caption jsou druhem titulků, které bodují zejména z hlediska přístupnosti. Své využití najdou zejména tam, kde je zvuk vůbec, nebo špatně slyšitelný. Lze je navíc vypínat a zapínat a podporují i služby jako je YouTube.

Uživatelé budou schopni propojit své existující titulky přímo v projektu. Ty se spárují ve videu s audiostopou (případně samotným videem). Lze dokonce vytvořit více formátů titulků, a i v různých jazykových mutacích. Samozřejmě, vše je možné průběžně kontrolovat v živém náhledu.

ProRes Raw je velmi oblíbeným ztrátovým kodekem, který poskytuje výbornou kvalitu videa, zatímco udrží velikost souboru v rozumných mezích.

Apple ve Final Cut Pro X 10.4.1 podporuje obě verze kodeku včetně ProRes Raw HQ. Kodek dále nabízí možnost pracovat se zdrojovými daty videa, ačkoli jsou samotné soubory komprimované. Což je zejména skvělá možnost pro všechny, kteří pracují s množstvím HDR stop.

Server 9to5Mac poskytl analýzu nového kodeku a s nadšením oznámil, že velikost souborů při zachování kvality videa je násobně menší. Zrychlil se rovněž samotný export a práce s daty. Profesionálové se tedy mají na co těšit.

Další zajímavostí je vylepšený panel exportu, kde přibylo mnoho nejpoužívanější nastavení ve formě Roles. Pomocí kliknutí jednoduše upravíte nastavení exportu pro různé scénáře použití, anebo využijete přímo předpřipravené sady.

Server 9to5Mac dodává, že Apple za poslední dobu pozdvihl Final Cut Pro X na zcela novou úroveň profesionálního nástroje. Jestliže na začátku cesty Final Cut Pro X někdo pochyboval, nyní musí uznat, že nástroj se vydal správnou cestou. Přepsání celého programu a přizpůsobení modernímu hardware a software začalo přinášet ovoce. Cupertino si tedy vybralo správnou cestu a zaslouží si pochvalu.

Zdroje 9to5Mac, Apple