Co přinese macOS High Sierra 10.13.4?

Poslední betaverze macOS s označením 10.13.4 omylem zveřejnila seznam novinek, které tato aktualizace přinese. Ačkoli si Apple většinou tyto informace hlídá, u některých jazykových mutací došlo k úniku finálního seznamu novinek.

 Informace se objevily u sestavení macOS 10.13.4 beta ve Francouzské, Německé a Polské verzi. Obvykle jsou tyto „final notes“ dobře hlídány a vývojáři vidí jen popisek „Toto je nejnovější verze macOS High Sierra developer beta a je doporučena všem vývojářům.“ Jenže ve zmíněných jazykových mutacích došlo k chybě a byl zveřejněn kompletní seznam finální verze této aktualizace.

Nejzajímavějšími funkcemi budou jistě iMessage Business Chat pro macOS a oficiální podpora eGPU (externích grafických karet). Překlad (ačkoli ne zcela stoprocentní) kompletního seznamu novinek a oprav najdete níže.

Na uniklé final notes poprvé upozornil francouzský server MacGeneration, jež měl možnost verzi beta 6 vyzkoušet a při instalaci si povšiml těchto informací.

Překlad části novinek z francouzštiny:

macOS High Sierra 10.13.4

macOS High Sierra 10.13.4 zlepšuje stabilitu, výkon a zabezpečení vašeho Macu. Tato aktualizace je doporučena všem.

Novinky:

  • Přidána podpora Business Chat v Messages pro USA a Kanadu.
  • Přidána podpora externích grafických karet (eGPU).
  • Vyřešen problém s grafickými artefakty, které postihovaly některé aplikace na iMacu Pro.
  • Přidána klávesová zkratka, která vám dovolí posunout se na poslední otevřenou záložku v Safari díky CMD + 9.
  • Třídění záložek v Safari podle jména nebo URL pomocí kliknutí pravým tlačítkem a volbou Třídit podle.
  • Opravena chyba, která mohla bránit zobrazování odkazů v iMessage.
  • Vylepšena ochrana osobních dat při automatickém vyplňování v Safari – údaje jsou vyplněny pouze tehdy, když jsou aktivně vybrány.
  • Zobrazení varování Safari Smart Search Field, když pracujete s formuláři vyžadujícími data kreditních karet nebo hesla na nezabezpečených webech.
  • Zobrazeny dodatečné informace popisující, jak je naloženo s vašimi osobními daty u některých funkcionalit systému.

Jak už je zmíněno, iMessage Business Chat přijde nejprve do USA a Kanady. Business Chat dovolí interakci ve formě zákaznické podpory a prodeje přímo skrz Messages (aplikaci Zprávy). Tato funkce byla poprvé zmíněna už v iOS 11.3.

Informace rovněž hovoří o podpoře externích grafických karet pro nové Macy s ThunderBolt 3. O této podpoře se hovořilo už na WWDC 2017 s tím, že bude zpřístupněna někdy na jaře 2018. Očividně se Applu daří dodržet časový harmonogram.

Dále si nelze nepovšimnou novinek v Safari, které určitě reagují na bezpečností chyby odhalené na nedávné hackerské konferenci, o níž jsme psali zde.

Apple dosud mlčí o uvedení Messages in iCloud (Zprávy na Cloudu). Zdá se, že technické problémy pro uvedení této funkce do ostrého provozu přetrvávají.

Zdroj 9to5Mac, MacGeneration