Apple vydal iOS 11.3 avšak bez Messages na Cloudu a AirPlay 2

Apple vydal ostrou verzi iOS 11.3 pro všechna zařízení provozuschopná iOS 11. Měsíc po aktualizaci 11.2.6, která opravovala bezpečnostní chybu s indickými znaky nyní přichází plná verze iOS 11.3. Zatímco přináší mnoho novinek, na některé dlouho očekávané jako Messages on Cloud a AirPlay 2 se opět nedostalo. 

Poslední aktualizace je dostupná pro iPhone 5S a novější, iPad mini 2 a novější, iPad Air a novější, a také iPod Touch šesté generace. Aktualizace přináší mnoho zajímavých novinek po boku snad stejného množství oprav.

Mezi nejzásadnější funkce patří možnost ovlivnit chování baterie. Původní chování, kdy se zařízení při kolísající životnosti baterky zpomalovalo, lze nyní ovlivnit v nastavení systému. Můžete si zvolit, zdali chcete více výkonu, a tedy nést i riziko náhlého vypnutí telefonu, anebo nechat zařízení při kritickém stavu celkově zpomalit. V základním nastavení je však zapnuto zpomalování zařízení. Tato volba se týká pouze jablečných telefonů od iPhone 6 výše. Pro iPady Apple připravil přímo systémové řešení, řešící samostatně zejména dlouhou dobu připojení k nabíječce. To se týká hlavně vystavených tabletů na prodejnách.

Mezi další novinky patří ARKit 1.5 pro rozšířenou realitu. V USA Apple rozšiřuje podporu zdravotnictví, konkrétně pomocí Health Records (zdravotních záznamů). Vlajková loď Applu iPhone X se dočkala čtyř nových Animoji. Vylepšen byl rovněž HomeKit, drobnosti jako třídění recenzí v App Store, hudební videa v Apple Music a samozřejmě Business Chat pro USA. Ty umožní zákaznický chat s firmami přímo skrz iMessage.

Dále pak iOS 11.3 přináší celou řadu oprav chyb.

Kdo však čekal dlouho avizovanou podporu Messages on Cloud musí být zklamán. Finální verze aktualizace iOS 11.3 tuto funkci nezahrnuje, ačkoli v betaverzích jednu dobu byla přítomna. Na synchronizaci zpráv uložených na Cloudu si budeme muset počkat, ačkoli tato funkce iOS i macOS opravdu chybí.

Nedočkali jsme se ani podpory AirPlay 2, ze které by těžil zejména HomePod. Ten by pak byl schopen spárování, kdy dva reproduktory mohou hrát v režimu stereo. Rovněž tato funkcionalita byla obsažena v raných betaverzích systému, ale postupem času se vytratila.

Apple neposkytl žádné informace ohledně vydání obou dlouho očekávaných funkcionalit, a tak můžeme pouze spekulovat, kdy se Messages on Cloud a AirPlay 2 dočkáme.