Momit Cool Pod: klimatizace pod dohledem [Zkušenosti]

Přišlo léto a klimatizační jednotky se tak staly na spoustě míst nepostradatelnými členy domácnosti i oblíbenými kancelářskými kolegy. Objevili jsem však způsob, jakým vyrobit z jakékoli stávající klimatizace moderní chytrou klimatizaci.

Vše, co k tomu budete potřebovat, najdete v prodejním balení s názvem Momit Cool Pod. Uvnitř je ukryta centrální řídicí jednotka a bezdrátový modul, který se stará o komunikaci s vaší klimatizační jednotkou. Aby vše fungovalo k plné spokojenosti, musíte splnit jen několik jednoduchých požadavků: vaše klimatizace musí podporovat ovládání prostřednictvím infračerveného ovladače a měla by být ideálně vybavena kompresorem systému on/off.

Uvedení do provozu není složité. Do svého telefonu nebo tabletu si stáhnete zdarma dostupnou aplikaci Momit Cool, která vás provede všemi instalačními kroky. Ty spočívají v zapojení řídicí jednotky do vaší domácí sítě, s čímž výrazně pomohou chytře používané QR kódy a následně pomohou i se spárováním vaší klimatizace s mobilní ovládací jednotkou.

Tu pak musíte umístit tak, aby měla ovládanou klimatizaci v dosahu infračerveného senzoru. Můžete ji také připevnit pomocí oboustranné lepicí pásky přímo na tělo vnitřní klimatizační jednotky.

Chytře a automaticky

Prostřednictvím aplikace poté můžete ovládat klimatizaci odkudkoli na světě. Můžete vzdáleně manuálně klimatizaci spouštět i vypínat a můžete regulovat požadovanou teplotu. Můžete si také – a to nám přišlo jako velmi praktické – nastavit perimetr okolo svého domu, po jehož opuštění se klimatizace automaticky vypne. A ano, jistě už správně tušíte: při vašem návratu domů se klimatizace opět zapne až ve chvíli, kdy se ocitnete uvnitř této hlídané oblasti. Jde o drobnost, která vám umožní snížit výdaje za energie a současně přicházet již do optimálně vychlazeného prostoru.

Aplikace toho však umí více. Ukáže vám i předpověď počasí a snaží se také hlídat spotřebu elektrické energie, kterou při nastavení správného tarifu bude přepočítávat i na skutečnou útratu. Dovoluje rovněž pozvat k ovládání klimatizace další členy domácnosti nebo kanceláře, takže nebudou vázáni pouze na váš telefon a vaši přítomnost.

Momit Cool si poradí také ze situací, kdy máte doma nainstalováno několik vnitřních jednotek v různých místech. Díky tomu, že centrální řídicí jednotka umí komunikovat s více vnitřními ovladači, není problém si tyto ovladače dokoupit a z prostředí jedné aplikace ovládat kompletně celý dům.

Systém ovládání klimatizace Momit Cool nás velmi zaujal a k naprosté dokonalosti mu schází snad jen podpora systému HomeKit, která by jeho použitelnost posunula na ještě vyšší úroveň, než je tomu nyní.