Hongkong má nový Apple Store. Jaké to tam je?

Jsou státy, ve kterých žádný Apple Store nenajdeme. A pak jsou města, ve kterých jich najdeme hned několik. Jedním z takových měst je Hongkong, který v letošním roce dostal již čtvrtý Apple Store. Navštívili jsme jej.

Hongkong je město  a stejnojmenný region (speciální správní oblast Číny) ležící na pobřeží Jihočínského moře. Jeho rozloha je 1 104 kilometrů čtverečních, tedy o 77 762 čtverečních kilometrů méně, než Česká republika. Jenže zde žije 7 188 milionů obyvatel. Ano, je to o 3,3 milionu méně, než obyvatel v Česku.

A Apple Store obchody tam najdete hned čtyři.

img1

Jak je to možné, ptáte se? Docela jednoduše: zatímco HDP naší republiky je 208,8 miliardy amerických dolarů, hrubý domácí produkt Hongkongu je 355,600 miliardy dolarů. To jej přepočteno na obyvatele přes paritu kupní síly řadí na osmé místo světa těsně za Švýcarsko a před Spojené státy americké. Českou republika ve stejném žebříčku najdeme na krásném šestatřicátém místě a kupříkladu sousední Německo okupuje sedmnáctou příčku.

A právě touto kupní sílou se Apple při rozhodování o umístění svých obchodů velmi důsledně řídí.

I přesto však bylo otevření čtvrtého obchodu v této lokaci překvapivé. A ne tak ani kvůli počtu, ale z ohledem na místo. Nový obchod se nachází v Kowloonu, tedy v pevninské části oblasti a nikoli přímo v ostrovní části Hongkong. Nicméně nejde o žádnou okrajovou lokalitu, Kowloon a jeho pobřežní část patří mezi nejexkluzivnější lokaci, jako tu můžete najít. Obchody prémiových značek, nejlepší a nejdražší hotely, to vše najdete právě v Kowloonu. Na zdejších bulvárech Canton Road a Nathan Road se zkrátka koncentruje to největší kupní bohatství, které je zde k nalezení.

_panorama_otvirak

Jenže vám stále dlužím vysvětlení, proč bylo umístění tohoto obchodu tak překvapivé. Z jednoho důvodu: prozatím největší zdejší Apple Store s ikonickým skleněným točitým schodištěm je vzdálen ne více než deset minut, ať již pojedete metrem nebo přívozem přes záliv.

Jenže na druhé straně mít svůj obchod přesně v tomto regionu je to, co si pro svou značku přejete. Jedině tak dáte vědět světu, že je s vámi třeba počítat. A ani vám tak nevadí, že na vás vyjde ne zcela ideální umístění (na samotném konci Kanton Road naproti terminálu pro odjezdy do Macca), z dálky nepříliš viditelné. Zkrátka jste tu, a to se počítá.

IMG_7188

Samotný obchod je svou architekturou velmi jednoduchý, jak už jsme ostatně zvyklí. Je dvoupatrový s plně proskleným průčelím a vstupem do suterénu.

Na hlavní ploše najdete vystaveny počítače, tablety a telefony na klasických dřevěných stolcích. V horním patře, do kterého stoupáte po skleněném schodišti, jsou stoly se židličkami, kam se můžete v klidu posadit. V suterénu pak probíhají rozpravy s místními odborníky a najdete zde také veškerou nabídku příslušenství.

A stejně jako všude v Asii i zde je personál neobyčejně vstřícný. Můžete si všechny produkty vyzkoušet, pracovat s nimi, můžete fotografovat i natáčet videa. Zkrátka vše, co vás napadne. Tato zkušenost je naprostým opakem toho, co jsme zažili při návštěvě Apple Store v Londýně, ve kterém nás s kamerou a fotoaparátem nenechali projít vchodem.

Zcela samostatnou kapitolou jsou překupníci, které najdete před všemi místními Apple Story. Sedí na chodníku pouhý metr od výlohy a nabízejí nové zboží. V době naší návštěvy šlo především o iPhony 6s a 6s Plus, které coby novinky nebyly k běžnému prodeji dostupné ve všech variantách a bylo třeba si je rezervovat.

IMG_7181IMG_7185IMG_7186

Tudíž když nepochodíte v obchodě, koupíte si je před obchodem. A nejde o žádné napodobeniny, ale o skutečně autentická zařízení zakoupená v tom kterém konkrétním Apple Storu. Po chvíli dohadování vám pouliční prodejce dá i původní nákupní doklad.

A takhle to tady funguje naprosto běžně. Personálu Apple Storu nijak nevadí ani nepřekáží a všichni žijí ve vzájemné symbióze.