Jsou Apple Watch úspěšné? Apple je nabízí ve slevách

Prvotní zájem o chytré hodinky Apple Watch zřejmě ustává a tak se Apple snaží jejich prodeje posunout dále a na vybrané modely nyní nabízí slevu.

Úspěch hodinek Apple Watch a jejich prodeje jsou velkou neznámou a tajemstvím, které si Apple drží pěkně pod pokličkou. Jejich počty jsou neveřejné a Apple se jimi nechlubí ani v rámci svých pravidelně zveřejňovaných čtvrtletních finančních výsledcích. Zatímco ostatní rodiny jablečných produktů zde mají každá svou kategorii, prodeje chytrých hodinek Apple maskuje pod položku „Ostatní hardware“. Tedy mezi kabely, redukce, klávesnice a sluchátka.

Už to je podivné, protože jak není těžké uhodnout, není tato kategorie pro hodinky důstojná. Určitě se nejedná o běžné příslušenství ale o produkt minimálně na úrovni iPodů, které ještě donedávna samotnou kapitolu měly.

Navíc celá kategorie příslušenstvím i přes to, že obsahuje Apple Watch, nijak výrazně neroste, spíše pokračuje v dlouhodobém trendu. I z toho by se dalo usuzovat, že příjmy generované těmito hodinkami nebudou závratné.

Apple-Watch-Hermes-cover-746x419-746x419

A pochybnosti o prodejním úspěchu hodinek Apple Watch budí také poslední prodejní akce, kterou Apple ve svých vybraných prodejnách připravil. Jak informoval web MacRumors, nabízí Apple každému novému majiteli chytrých mobilních telefonů od Applu, tedy nejen nových iPhonů 6s a 6s Plus, kteří si tyto telefony zakoupili v konkrétních obchodech, slevu ve výši padesát dolarů na nákup hodinek Apple Watch.

Konkrétně jde o modely Apple Watch Sport a Apple Watch, tedy obou hlavních řad s výjimkou exkluzivních Apple Watch Edition.

Nevzpomínáme si, že by kdy v posledních letech Apple k akci tohoto typu sáhnul a nabízel takovouto slevu k nákupu některého ze svých produktů. A není tak divu, že toto nezvyklé rozhodnutí přináší otázky o důvodech.

watchOS-2-cover-746x419-746x419

Kdyby se Apple Watch prodávaly dobře, bylo by nutné je nabízet se slevou? Anebo je na spadnutí nová, druhá generace a Apple se chce zbavit skladových zásob stávající verze? Anebo Apple jen chce, aby se platforma watchOS rozšířila mezi nové majitele iPhonů a ti pak měli o to složitější rozhodování v případě, že se rozhodnou přejít na telefon s konkurenčním operačním systémem?

A v případě, že jde skutečně o rozpohybování zpomalujících se prodejů, neudělal by Apple lépe, kdyby povolil prodej těchto hodinek také v dalších zemích? Například v Česku by se určitě několik zájemců ještě najít mohlo. I když je pravda, že ti, kteří je opravdu hodně chtěli, je již mají. Opatřili si je totiž ze zahraničí.

Co vy, máte již své Apple Watch, nebo stále čekáte na oficiální zahájení jejich prodeje také u nás?