OWC Thunderbolt 2 Dock: Vše přes jednu díru [Zkušenosti]

Když Apple představil první Mac s rozhraním Thunderbolt, měl jsem z toho obrovskou radost a hned se ze začal těšit na dobu, kdy všechny své periferie připojím k počítači jedním jediným kabelem. A dočkal jsem se až dnes.

Rozšiřující dockovací stanice pro Thunderbolt rozhraní na sebe nechaly dlouho čekat. Přes rok jsme čekali na první modely a v podstatě až do dnes na ty osazené všemi možnými porty. Testovaný dock OWC Thunderbolt 2 nabízí celkem dvanáct různých portů a všechny je mám využity na maximum.

owc-dock

Co vše zvládne přes jeden Thunderbolt kabel nabídnout? Počítejte se mnou: 5x USB 3.0 (dvě z nich pak nabízí nadstandardně vysoký proud a jsou schopné nabít i velký iPad), 1x HDMI, 2x Thunderbolt, 1x RJ45, 1x výstup na sluchátka a 1x výstup na mikrofon.

Že jste jich napočítali jen jedenáct? Máte pravdu, z mého pohledu ten nejzajímavější konektor jsem si nechal na závěr. Je to 1x FireWire 800.

FireWire 800

Ano, čtete správně, opravdu získáte jeden FireWire 800 port. A věřím, že u této informace zaplesalo srdce nejednoho dlouholetého uživatele počítačů od Applu.

Pro vás mladší dodám, že FireWire rozhraní bylo dříve totéž, co je Thunderbolt dnes. Dříve jsme měli k dispozici pomalé (nebo ještě u starší generace otravně pomalé) USB porty nebo rychlé a bezproblémové FireWire rozhraní. A stejně jako je možné řetězit za sebou Thunderbolt rozhraní, tak stejně šla řetězit i FireWire rozhraní.

Bildschirmfoto-2015-03-27-um-13.29.52-e1427460285633

Nyní zase mohu se svým MacBookem Air z poslední generace používat všechny FireWire rozhraní, která jsem si dříve pořídil (doposud ležela v šuplíku). Konečně mohu oprášit původní skener, vypalovačku DVD médií i disková pole.

Jedním kabelem a přes dvanáct portů rozšiřujícího docku od OWC tak mám k jedenáctipalcovému MacBooku Air připojeno: 1x vypalovačku, 1 x skener, 1 x tiskárnu, 2 x monitory, 1 x místní počítačovou síť, 1 x mikrofon, 1 x reproduktory, 5 x pevné disky, 2 x diskové pole, 1 x iPhone, 1 x iPad, 1 x USB Hub, 1 x čtečku paměťových karet. Podtrženo a sečteno vychází devatenáct připojených zařízení.

Zkrátka vše, co máte doma a leží vám ve skříních a šuplících a co kvůli nedostatku portů připojujete jen tehdy, kdy to opravdu potřebujete, můžete mít nyní připojeno současně.

Ono to funguje

oceneni tipNejhezčí na tom všem je, že to funguje bez problémů. Jedinou výtku mám jen k tomu, že se povrch dockovací stanice subjektivně hodně zahřívá, nicméně při takto intenzivním používání není divu.

Za více než dva měsíce tohoto zapojení jsem se nesetkal s jedinou nestabilitou systému způsobenou testovaným dockem (na Airu používám poslední verzi Yosemite). Zkrátka spokojenost maximální a právem zasloužené redakční ocenění.

2 komentáře: „OWC Thunderbolt 2 Dock: Vše přes jednu díru [Zkušenosti]

  • avatar
    09. 08. 2015 (10:08)
    Trvalý odkaz

    No vypadá to hezky… dokud jsem neviděl tu cenu. Ony dnešní jablečný notesy nemaji ani blbej konektor na sluchátka ? Ten bych v notesu bral jako samozřejmost. Doma sluchátka nepotřebuju a na kolena ve vlaku si člověk asi těžko přidá tohle monstrum. Zbudovaná mechanika by taky pár portů ušetřila. A abych čekal rok než připojim všechno co potřebuju, to bych snad ani radši nekupoval novej počítač.

Komentáře nejsou povoleny.