OS X El Capitan otevírá cestu pro TRIM na ne-Apple discích

Paměťové SSD disky a zpracování příkazu TRIM bylo až doposud v prostředí systému OS X tabu pro všechny disky, které nepocházely od Applu. OS X El Capitan toto zřejmě změní.

Příkaz TRIM je u SSD disků klíčový pro udržení disku v dobré kondici. Ve své podstatě slouží k tomu, aby operační systém mohl informovat disk o tom, které datové bloky obsahují dále již nepoužívaná data. Nejčastěji jsou tak označovány datové bloky právě smazaného souboru. Příkaz TRIM je u SSD disků používán ke zrychlení zápisu dat, a aby efektivněji pracovala mezivrstva FTL (Flash Translation Layer), která zajišťuje rovnoměrné opotřebování datových buněk.

Pokud TRIM podporován není, projevuje se to výraznou degradací rychlosti disku především u zápisu. Zvlastní zkušenosti mohu potvrdit degradaci téměř o osmdesát procent oproti původní rychlosti. A to je hodně.

OS X tento příkaz až doposud podporuje pouze u disků, které dodává přímo Apple. Pokud jste si do svého počítače přidali SSD svépomocí, aktivní TRIM mít nebudete. Ano, můžete si jej povolit prostřednictvím utlity třetí strany, nicméně riskujete častý problém s poškozením dat nebo nestartujícím počítačem.

trim_elcap

Ovšem zřejmě se blýská na lepší časy. Někteří testeři totiž podle informací od MacRumors objevili příkaz v novém systému OS X El Capitan, který povolí příkaz TRIM i na discích, které nejsou od Applu. Nejde o žádnou utilitu třetí strany, ale o oficiální nástroj přímo od Applu.

Budete pro něj muset do příkazové řádky a po jeho spuštění vás Apple více než důrazně bude varovat, že nenese žádnou odpovědnost za případné problémy. Nicméně povolit TRIM vám umožní a skvělé na tom všem je, že takto provedená aktivace zůstane zapnuta i po každé další aktualizaci operačního systému.

Skvělé, konečně jsme se dočkali!

OS X El Capitan bude dostupný zdarma pro všechny od tohoto podzimu, veřejnou testovací betaverzi si pak budete moci instalovat již během letních měsíců.