Apple se prý připravuje na odchod Jonyho Iva. A co když je to naopak?

Po včerejší informaci, že Jony Ive postoupil ve firemní hierarchii na vyšší úroveň, se objevilo několik zajímavých komentářů. Předpovídají, že tento krok je jen příprava na odchod Iva z Applu. Jenže může to být i jinak?

Pokud bych měl shrnout základní tezi těchto myšlenek, pak mohu napsat jen toto: včerejší povýšení Jonyho Iva na pozici, kterou lze chápat jako nemanažerskou, je příprava na jeho odchod z Applu.

Steve-Jobs-at-D82Jenže existuje i jiný pohled na věc, který se s přihlédnutím ke znalosti jablečných reálií nejeví jako velmi nepravděpodobný. Jde o scénář, který předestřel přímo Steve Jobs v jednom z rozhovorů se svým životopiscem Isaacsonem: “Zařídil jsem, aby měl Jony ve všem volnou ruku, aby měl volnou cestu.”

Je tedy možné, že aktuální povýšení Jonyho Iva je součást jeho cesty na samotný vrchol, přímo do vedení Applu?

Přestože je Tim Cook dobrým generálním ředitelem, je stále častěji vidět absence Jobsova vedení. Nějaké centrální autority zastřešující celkový vývoj a směřování společnosti. Někdo s vytříbeným citem pro design a podobným náhledem na svět, technologie, uživatelské potřeby a produkty, jako měl Steve Jobs. A Jony Ive tuto definici splňuje o poznání více, než Tim Cook.

Časem pak také musí v Applu řešit otázku nástupnictví. Tim Cook sice ve svých čtyřiapadesáti letech ještě není úplným kmetem, nicméně ve vedoucí funkci se pohybuje již velmi dlouho a to je, co si budeme říkat, velmi náročný úkol. Je tedy očekávatelné, že dříve či později bude chtít svůj post opustit a odejít na zasloužený odpočinek.

Pokud by takový scénář nastal a Cook jej plánoval (a to především z důrazem na slovo plánoval, protože jistě nejde o záležitost měsíců nebo jednoho či dvou let), je velmi důležité mít připraveného skvělého nástupce. Takového, kterého velmi dobře přijme komunita a také investoři, kteří jsou pro každou komerční společnost velmi důležitým faktorem.

Jony-Ive-aluminum-iMacKoho tedy v případě odchodu Cooka do nejvyšší židle posadit? Příchod kohokoli zvenčí vidím jako nejméně pravděpodobné, protože Apple má historicky s generálními řediteli nepocházejícími přímo z firmy špatné zkušenosti. Takový člověk nemá v sobě nic z bájné DNA Applu, neumí jablečně myslet.

Ano, Angela Ahrendtsová by mohla připadat v úvahu (sám Apple se ji snaží prezentovat jako výbornou posilu týmu), nicméně její inaugurace do nejvyšší pozice by vzbudila hodně rozpaků a kontroverzí. Přeci jen je člověkem zvenku. A stejně tak ideální generální ředitele není vidět mezi ostatními čelními představiteli Applu.

To Jony Ive je naprosto jiná kapitola. Jeho nástup do čela Applu by znamenal to nejviditelnější přihlášení se k odkazu Steva Jobse, jakého je současný Apple schopen. Fanoušci jej milují, ostatní respektují.

Ano, možná by nebyl tak precizní manažer, jako je Cook. Jenže to nebyl ani Jobs a proto měl svého výkonného ředitele, kterým byl právě Tim Cook. A měl by ho pravděpodobně i Ive. Možná by to byla právě Ahrendtsová (kterýžto scénář si umím velmi dobře představit, protože právě AA mi přijde jako ženská kopie Tima Cooka), možná někdo úplně jiný.

Proto se nemůžu ubránit dojmu, že jestli Tim Cook myslí dopředu a plánuje odchod na odpočinek, těžko bude hledat vhodnější osobu, než je Jony Ive.

A možná jsme právě byli svědkem prvního kroku.

Jeden myslel na “Apple se prý připravuje na odchod Jonyho Iva. A co když je to naopak?

  • avatar
    05. 06. 2015 (22:47)
    Trvalý odkaz

    Podle mě je to nesmysl. Ive se prakticky neukazuje nijak aktivně na prezentacích a není vůdčí typ který by byl středem zájmu. Navíc už delší dobu chce skončit.

Komentáře nejsou povoleny.