Apple novinky: 6. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě šestý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple předělá továrnu na safír

First SolarPoté, co spolupráce největšího výrobce safírového skla GT Advanced Technologies a Applu nevyšla, se rozhodl kalifornský gigant využít opuštěnou továrnu ve svůj prospěch. Během následujících třiceti let plánuje do tohoto komplexu nainvestovat 2 miliardy dolarů a vytvořit zde své velitelství pro správu datových center, kterých již dnes existuje ve světě několik. Najdeme je v Honkongu, Nizozemí, Nevadě, Oregonu a Severní Karolíně.

Apple zde plánuje zaměstnat necelou dvoustovku místních obyvatel pro dodržení závazku, který úřadům dal před zahájením spolupráce s GTAT.

Datové centrum bude rovněž ukázkou využití obnovitelných zdrojů, neboť bude napájené obrovskou solární elektrárnou, která je součástí objektu.

Zdroj

Apple připravuje vstup do podnikové sféry

02Spolupráce mezi Applem a IBM přinese v nejbližší době své ovoce. Podle požadavků, které na nové zaměstnance prestižní společnost vypsala, připravuje nasazení podnikových řešení. Nově otevřené pracovní pozice jsou pro posílení prodejních týmů v oblasti financí, průmyslu a zdravotnictví s celosvětovou působností.

Na konci loňského roku Apple oznámil, že první vlna aplikací vzniklých ze spolupráce s IBM je připravena k distribuci. Jedná se o 10 specificky zaměřených softwarových řešení pro oblasti obchodu, pojišťovnictví, telekomunikace a bankovního sektoru.

Speciální část služby AppleCare, která byla vytvořena rovněž v loňském roce, bude sloužit právě firemním zákazníkům.

Zdroj

Nový ARM procesor

03Britská společnost zaměřující se na design procesorů představila svou novinku označenou Cortex-A72, zaměřenou převážně na mobilní přístroje. Tento nový procesor by měl být taktován na 2.5 GHz a měl by pohánět příští generací přenosných zařízení, kam přinese herní zážitek srovnatelný s domácími konzolemi a možnost natáčet 120fps 4K video.

Cortex-A72 je postaven na 16nm technologii a slibuje až 75% zefektivnění využívané energie s trojnásobným výkonem oproti stávajícímu Cortexu-A15. Novinka by se měla v přístrojích objevit
během příštího roku.

Apple ve svých vlastních čipech označených písmenem A využívá 64bitovou instrukční sadu ARMv8, ale nevychází ze standardu Cortex.

Zdroj

Microsoft koupil další aplikaci

04Před nedávnem softwarový gigant koupil společnost Acompli a vznikla z toho mobilní verze Outlooku. V uplynulém týdnu koupil další multiplatformní aplikaci Sunrise Calendar za 100 milionu dolarů. Doménou této aplikace byla integrace Google kalendáře a plánovací služby Trello.

Microsoft údajně zachová původní aplikaci, pro svou potřebu využije jen některé technologie. Myslím, že se můžeme co nevidět těšit na další počin inženýrů z Redmondu.

Zdroj