Cookoo 2: druhá generace kukaček na naše zápěstí [Zkušenosti]

Nastává doba chytrých hodinek. Zatímco těch určených pro Android je spousta, pro iOS jich seženete výrazně méně. „Kukačky“ si rozumí s oběma.

K čemu jsou vůbec chytré hodinky? Záleží na tom, zda jde o hodinky pasivní, nebo aktivní. Zatímco ty pasivní fungují jako přídavný displej pro váš telefon a zobrazují aktuální stavové informace (dozvíte se, kdo vám telefonuje, kdo píše email či jaké upozornění se v kalendáři blíží), aktivní pak dovolí některé funkce a aplikace na mobilním telefonu také ovládat.

Testované hodinky Cookoo 2 stojí rozkročeny někde mezi oběma kategoriemi s tím, že více inklinuje k té pasivní části.

S klasickým vzhledem

Od většiny ostatních chytrých hodinek se hodinky Cookoo 2 odlišují především klasickým ciferníkem s analogovými ručičkami. Tam, kde ručičky ostatní vykreslují na displeji, tam mají „kukačky“ ručičky skutečné a kovové.

Fotor1208161956 dsc_0856

Jenže když jde o hodinky s klasickým ciferníkem, kde je nějaký displej? Nebojte se, skutečně jej na hodinkách najdete. Malý grafický displej najdete pod ručičkami v horní části ciferníku, který doplňují stavové ikony rozmístěné ve zbývajícím prostoru.

Těchto ikon je celkem šest a dokáží upozornit na příchozí hovor, příchozí textovou zprávu, příchozí email, aktivní připomínku z kalendáře, notifikace z alarmu a také docházející kapacitu baterie.

Fotor120816225

Samotné tělo hodinek je kruhové a jeho průměr je 42 milimetrů. Jde tak o spíše větší hodinky, jejichž masivnost ještě podtrhuje jejich výška – jeden a půl centimetru již nemusí pro pohodlné nošení vyhovovat každému. Osobně jsem měl problém, že jsem s hodinkami často zadrhával o oděvy s dlouhým rukávem.

Námi testovaný model byl osazen pryžovým páskem připojeným prostřednictvím osiček o velikosti dvacet pět milimetrů. Pásek je dostatečně masivní, díky čemu se nemusíte obávat, že byste si hodinky od pásku jednoduše odtrhly.

Pro ovládání elektronické části hodinek máte k dispozici celkem čtyři tlačítka umístěná po dvojicích na obou bocích, čas zobrazovaný analogovými ručičkami pak nastavujete prostřednictvím kolečka na pravé straně.

Fotor1208163017 Fotor1208162736

Ciferník hodinek je podsvícen zelenou iluminací, kterou rozsvítíte stiskem tlačítka, nelze k této činnosti použít akcelerační senzor v hodinkách, jako to umí některá konkurence.

V části s podsvícením musím zmínit jednu vizuální nedokonalost: když hodinky podsvítíte, vidíte nejen obrysy všech ikon (i když ty aktuálně na nic neupozorňují), ale i rámeček okolo zapuštěného displeje v horní části. Na funkci to nemá žádný vliv, jen to vypadá tak trochu divně.

Moderní komunikace, co nežere

Hodinky jsou vybaveny bezdrátovou technologií Bluetooth ve verzi 4.0, díky čemu komunikují s telefonem s velmi malou spotřebou energie. To je výhoda, za kterou však zaplatíte menším portfoliem podporovaných telefonů. Ta v případě Apple telefonů není příliš tragická, protože použít můžete jakýkoli iPhone počínaje modelem 4S, u telefonů s Androidem je však výčet ještě omezenější.

Pro pořádek dodám, že z jablečných tabletů budete moci použít jakýkoli iPad mini nebo iPad Air, z klasických iPadů potřebujete nejméně iPad třetí generace.

První připojení probíhá stejně, jako v případě kteréhokoli jiného Bluetooth zařízení: po spárování hodinek s telefon se z Nastavení přesunete do podporované aplikace Connected, ve které provedete samotnou konfiguraci hodinek.

Fotor1208162424 Fotor1208162625

Vzhledem k jednoduchosti celé aplikaci zvládnete její používání i přesto, že není lokalizována do češtiny. Můžete zde spravovat připojené hodinky, statistiky přijatých notifikací a konfiguraci budíku a alarmu. Poslední funkcí je jednoduchá fotoaplikace, jejíž spoušť ovládáte jedním z tlačítek hodinek.

Ruku v ruce s použitím Bluetooth čtvrté verze  jde i nízká spotřeba. Ta je výrazně lepší, než byste čekali. Zatímco ty nejlepší konkurenční chytré hodinky vydrží pracovat na jedno nabití až týden (a očekávané Apple Watch jeden den), hodinky Cookoo 2 vydrží na jednu knoflíkovou baterii fungovat až jeden rok. Samozřejmě v závislosti na četnosti použití a množství přijatých notifikacích se může tato doba zkracovat, i tak byste ale neměli měnit baterii dříve, než po šesti měsících. To není vůbec špatná hodnota.

Fotor1208162648

Ale stejně jako je i v životě něco za něco, i zda za vysokou výdrž platí daň v podobě omezených možnostech informování uživatele. Ty jiné hodinky nabízí velké displeje, které jsou často i barevné a dotykem ovládané. Lze do nich instalovat vlastní aplikace, mají vlastní senzory pro monitorování denní aktivity. To vše Cookko 2 nabídnout nedokáží.

Abyste byli v obraze

Jak fungují v praxi? Dobře. Nemají problém s automatickým připojováním k telefonu, pokud se od něj vzdálíte a opět k němu vrátíte. To zdaleka ne všechny chytré hodinky zvládají takhle bezchybně.

Zajímavou funkcí je hledání telefonu. Po pravdě řečeno šlo o nejčastěji používanou funkci v průběhu testu, protože nejen doma, ale i v redakci často telefon odkládám na nejrůznější místa a s těmito hodinkami není nic snazšího, než současně stisknout zapínací tlačítko současně s tlačítkem vlevo, načež telefon poslušně zakuká. Ano, zakuká, jako skutečná kukačka a vy jej tak snadněji najdete. Jednoduché, elegantní a skvěle funkční.

Přidání displeje je hlavním rozdílem oproti předchozí generaci. Jde o jednobarevný grafický displej s nízkým rozlišením, který sice dokáže zobrazit až tři řádky textu, v praxi však pro zobrazení informací používá dvouřádkové zobrazení. Díky tomu je na jedné straně písmo větší a snadněji čitelné, na druhé straně vidíte na jednom řádku jen několik málo písmen.

Pokud vám tedy volá Petr, uvidíte jeho jméno na displeji bez problému. Pokud vám ale volá někdo s opravdu dlouhým jménem a příjmením, neuvidíte jej celý.

Spolehlivost zobrazování upomínek je velká, i když omezená grafickým znázorněním symboly bez doprovodných informací. Pokud vám přijde několik emailů za den, shledáte tuto funkci v provedení na Cookoo 2 jako užitečnou. Pokud však za den přijmete několik desítek emailů, moc rádi ji mít nebudete. Dostanete se totiž do stádia, že ikona informující o příchozím emailu bude svítit pořád, protože vlastně neustále máte nějaký nepřečtený email.

Fotor1208162546

Je to vinou toho, že hodinky fungují v tomto jako jednostranný zobrazovač a nedokáží telefon ovládat. Nemůžete tak příchozí email označit jako přečtený přímo z hodinek, musíte to udělat až z telefonu. A dokud to neuděláte z telefonu, do té doby bude svítit ikonka příchozí pošty na hodinkách (doplněná číslovkou na horním displeji s počtem nepřečtených zpráv). Zde jsou konkurenční hodinky dál – například známé hodinky Pebble přímo umí nové zprávy a notifikace přímo přečíst a dále nezobrazovat. Nemusíte tak proto, abyste měli „prázdné hodinky“ vytahovat telefon.

Přesto i na kukačkách můžete přečíst začátek zprávy, ovšem počítejte s tím, že na displeji vždy uvidíte nejvíce dvě slova.

Ve spojení s iOS jsme také narazili na nepříjemnou vlastnost týkající se systému zpracování notifikací. Pokud totiž jakákoli z aplikací v systému zobrazuje číselnou informaci v malé bublině u své ikony, bere ji ovládací software jako záležitost hodnou notifikaci a rozsvítí ikonu příchozí (sociální) zprávy v hodinkách. Ta se tedy rozsvítí vždy, když vás App Store informuje o nových aktualizacích, když aplikace pro sledování pohybu Argus zobrazuje nad svou ikonu počet kroků za aktuální den, a podobně.

Naštěstí v nastavení lze notifikace pro konkrétní ikony vypnout a nechat se tak informovat například pouze o příchozích emailech.

Časoměrná klasika

Cookoo 2 jsou zajímavé hodinky pro ty, kterým vyhovuje jejich analogový vzhled. Na první (ani na druhý pohled) nikdo v okolí nepozná, že máte chytré hodinky, což se ne o všech konkurentech dá říci.

Skvělá je dlouhá výdrž na baterii a absence nutnosti pravidelného dobíjení. Vždyť kdo by chtěl hodinky, které nevydrží ani krátkou víkendovou dovolenou?

Prodejní cena hodinek je 3 350 Kč, přičemž výrobce nabízí také levnější variantu nazvanou Cogito, která zachovává systém notifikačních ikon, avšak nemá alfanumerický displej. Hodinky Cogito stojí 2 699 Kč.

Jak je na tom konkurence? Jak která – té jablečné totiž příliš není. Apple Watch budou svou cenou startovat nejméně na trojnásobku této částky (a to jde spíše o optimistický odhad), hodinky se systémem Android Wear, které se začínají ve velkém množství objevovat na trhu, pro změnu zase nespárujeme s iOS zařízení.

Fotor1208163216

A pak zde máme již zmíněné hodinky Pebble. Ty jsou na trhu již delší dobu a za jejich základní plastovou variantu zaplatíte přibližně o pět set korun více, kovové Pebble Steel pak stojí dvojnásobek. V tomto případě se však jedná o plnohodnotné chytré hodinky, které disponují pouze grafickým displejem, lze do nich instalovat aplikace i jejich prostřednictvím ovládat připojený telefon. Nemusí se však líbit všem a výrazně horší je i jejich výdrž na akumulátor – dobíjet je musíte jednou za týden.

Fotor1208163256 Fotor1208163342

Podtrženo a shrnuto: Cookoo 2 jsou hodinky, které vypadají jako hodinky a v první řadě zobrazují čas. A mimo to umí také ukázat, co se děje na vašem telefonu. Nestaví však na této skutečnosti celou svou politiku, ale nabízí ji spíše jako sympatický doplněk ke klasickému pojetí časostroje. A to není úplně špatná filozofie.

Ideální tak jsou pro toho, kdo nechce být šikanovám přívalem informací ze zápěstí, ale i přesto chce zůstat v obraze.

Cookoo 2

  • chytré hodinky pro iOS i Android
  • líbilo se: výdrž na baterii, klasické ručičky
  • nelíbilo se: jen základní možnosti notifikace
  • cena: 3 350 Kč
  • zapůjčil: Chytré-doplňky.cz

4 komentáře: „Cookoo 2: druhá generace kukaček na naše zápěstí [Zkušenosti]

  • avatar
    10. 12. 2014 (12:19)
    Trvalý odkaz

    Pokud máte širší roku, nemusel by vám pásek se svou užitečnou délkou 225 centimetrů dostačovat. – Co to je za informaci?

      • avatar
        10. 12. 2014 (13:59)
        Trvalý odkaz

        Zdravím,
        ještě tam vidím: Pásek je dostatečně masivní, díky čemu se nemusíte obávat, že byste si hodinky od pásku jednoduše odtrhly. – No, zde patří v přísudku i – odtrhli (nepíše přece do dámského magazínu) zsk

  • avatar
    16. 12. 2014 (08:58)
    Trvalý odkaz

    Ako je riesena notifikacia na mail a sms/mms
    Mam Cookoo 1 verziu a tam bolo potrebne preposielat maily na nejaky iny mail a az potom to upozornilo, co sa mi pri firemnych mailoch nepaci a ani to nie je velmi bezpecne
    Poriesili to teda uz inak?
    A akym sposobom to poriesili pre sms/mms? Tam sa mi to nepodarilo na Cookoo 1 vobec rozbehat :(

Komentáře nejsou povoleny.