Vyšel iOS 8. Tady máte naše zkušenosti

Jak Apple slíbil, tak i učinil a iOS 8 je nyní ve finální verzi dostupný všem. Pojďte si přečíst naše zkušenosti z dvouměsíčního testování betaverzí nového mobilního systému.

iOS 8 je druhým dějstvím velkého restartu mobilního operačního systému, který Apple započal už minulý rok se sedmou verzí. Zatímco se loni změnil hlavně zevnějšek, iOS 8 jde do hloubky, a mnoho novinek tak se odehrává spíše pod povrchem. Po prvním spuštění „osmičky“ ostatně máloco napoví, že jste se ocitli v novém systému, který od dosavadní hlavní verze dělí celý rok.

ios 8 logo poster

Tu a tam přeci jen na některé vizuálně viditelné funkce narazíte. Ovládací centrum, jedna z novinek z iOS 7, má výrazně přepracovaný vzhled. Oznamovací centrum zase postrádá mnohým nejasnou záložku Zmeškané. Na ploše můžete také zaznamenat několik nových aplikací nové prvky u stávajících aplikací. Jednoduše vizuální změny jsou spíše kosmetického rázu a iOS 8 člověk skutečně pozná, až když ho začne denně používat.

iOS 8 nainstalujete velmi snadno přímo z vašeho zařízení. Stačí otevřít Nastavení > Obecné > Aktualizace softwaru > Stáhnout a nainstalovat.

Vylepšení kam se podíváš

Zdá se, že letos byly pro Apple prioritní aplikace, které jsou pravděpodobně nejpoužívanější na dnešních smartphonech nebo alespoň které považuje za nejdůležitější a nejcharakterističtější pro mobilní věk – komunikaci a fotografie.

IMG_0027S iOS 8 posunul Apple komunikaci tam, kam operátoři dříve doufali, že dospějí MMS. Zprávy už nejsou nadále jen textové, případně s obrázky. Multimediální rozsah rozšířil hlas a video. Editor zpráv nově umožní nahrávat krátké úryvky audio nebo video záznamu pořízené přední kamerou a jednoduše je odeslat jako iMessage. Díky tomu, že vše probíhá prostřednictvím internetu (byť jen s uživateli iOS), mají nové multimediální zprávy větší šanci se uchytit než dnes již zapomenuté MMS. Ostatně uživatelé WhatsApp ví své.

Konečně jsme se také dočkali řádných hromadných konverzací v rámci iMessage. Vyberete-li více příjemců, vytvoří se v seznamu konverzací nové vlákno s vlastním jménem i pravidly. Uživatelskou kontrolu nad jednotlivými vlákny Apple řeší individuálním nastavením, kde lze třeba vypnout oznámení nebo sdílet svou polohu s ostatními. Zprávy tak nyní umí prakticky vše, co bychom od moderního messengeru mohli chtít.

Mailový klient zatím stále mírně pokulhává za pokročilejšími aplikacemi třetích stran, ale některé přidané funkce jednoznačně zlepší celkové workflow. Nesmírně praktická je možnost stáhnout rozepsaný email dolů a projíždět celou svou schránku, třeba kvůli zkopírování textu nebo referencím. Vhod přijde i možnost smazat email jedním přetažením přes celou šířku displeje a označení zprávy vlaječkou z kontextové nabídky je také vítanou funkcí.

IMG_0032iPhoto z nabídky aplikací Applu brzy zmizí, což kompenzují nové možnosti aplikace Fotografie. Dosavadní chudou nabídku pro vylepšení fotek doplnily standardní možnosti úprav, které nabízelo právě iPhoto. Co víc, veškeré úpravy se budou společně s fotkami synchronizovat napříč platformami, jakmile Apple vydá aplikaci Photos pro Mac. O synchronizaci se postará iCloud Drive, který zároveň nahrazuje trochu nepřehledný Photostream a permanentně zálohuje fotografie v iCloudu. Při fotografování samotném pak oceníte nové funkce fotoaparátu – samospoušť a časosběrný režim.

Apple nejen vylepšil stávající aplikace, ale přidal do základu i několik nových. Podcasty se oficiálně stávají předinstalovanou aplikací v iOS 8. Nová aplikace Tipy poradí, jak na některé nové funkce v osmé verzi iOS, nejvýznamnější je ovšem aplikace Zdraví. Ta slouží jako sběrné místo pro veškerá data související s fitness a biometrickými funkcemi. Najdete v ní informace od spálených kalorií a průběh spánku přes vitální funkce (krevní tlak, tep, …) po výživu.

Aplikace je napojená na nově představenou platformu HealthKit, prostřednictvím které budou moct jednotlivé přístroje předávat patřičné informace právě do Zdraví nebo třeba zpracují již existující informace. Aplikace sice umožňuje vkládat údaje ručně a některé i sama zaznamenává, například počet kroků u iPhonu 5s díky koprocesoru M7, primárně však počítá s napojením hardwaru a softwaru třetích stran. Veškeré fitness aplikace, krokoměry, nutriční software a možná i mýtické iWatch budou přispívat svou trochou do mlýna pro přehled váš i vašeho lékaře.

Nejsou to ale jen aplikace, na kterých Apple zapracoval. Menší i větší vylepšení je možné pozorovat v celém systému. Ikony oblíbených a naposledy volaných kontaktů jsou integrované do lišty multitaskingu a rychlé volání je jen dvě zmáčknutí tlačítka Home daleko. Spotlight se zase konečně přiblížil svému protějšku z OS X a nabídne kontextové výsledky hledání. Teoreticky tak stačí zadat název a Spotlight nabídne část textu z příslušné stránky na Wikipedii, doporučí aplikaci z App Storu nebo album z iTunes. Bohužel funkce zatím není v aktuální betaverzi zprovozněná a nebylo ji tak možné otestovat.

Takřka vyslyšeným přáním uživatelů jsou interaktivní oznámení, které konečně dokáží víc než jen otevřít aplikaci. Pozvání v kalendáři lze prostřednictvím notifikace přijmout či zamítnout, emaily rovnou házet do koše, ale hlavně – na textové zprávy lze odpovídat bez otevření příslušné aplikace. Stačí jen stáhnout banner s notifikací a začít psát, a to kdekoliv včetně uzamčené obrazovky. Po pár týdnech používání zapomenete, že jste na zprávy někdy odepisovali jinak. Co víc, interaktivních notifikací mohou stejným způsobem využít i vývojáři třetích stran, přičemž každému oznámení lze přiřadit až čtyři akce.

IMG_0028Osobní asistentka Siri se sice naučila pár nových triků, našinci to však není kvůli absenci češtiny moc platné. Stejně tak vylepšené klávesnice s řádkem s našeptávanými slovy si v češtině příliš neužijete. Něčím si přece jen usnadnit psaní lze. V iOS 8 totiž přibyla možnost převodu hlasu na text v češtině. Rozpoznávání řeči je překvapivě přesné, i když při diktování delších větných celků na chyby narazíte. Srovnávací databáze pro češtinu není zjevně tak bohatá například ve srovnání s Google Now, které má pro stejný vstup přesnější výsledky. Služba se nicméně bude pravděpodobně s postupem času zlepšovat.

Máte-li v rodinném kruhu více iOS zařízení, dost možná jste sdíleli jeden rodinný účet. S iOS 8 to již není třeba, obsah z App Storu a iTunes jde v rámci rodiny sdílet tak, aby mohl mít každý své individuální Apple ID. Rodinné sdílení jde ale ještě dál a z rodinných příslušníků můžete vytvořit specifický okruh lidí, se kterými budete sdílet události v kalendáři, fotografie, úkoly nebo je hledat je na mapě. iOS 8 také řeší problém s nákupy dětí. Ty si mohou nově zažádat o koupení aplikace, kterou pak rodič povolí, nebo zamítne. Rodiče tak budou chráněni před nebezpečím freemium her a obrovských účtů za nákupy In-App Purchase v nich.

iOS 8 je dalších menších novinek plný. Zmiňme například možnost sledovat využití baterie jednotlivými aplikacemi nebo individuální anonymní panely v Safari. Pozoruhodná je odezva celého systému, která místy překoná i iOS 8, přestože mají nové verze systému tendenci starší zařízení spíše zpomalovat. Na dva roky starém iPhonu 5 běží iOS 8 velmi svižně a plynule, i na nejstarším kompatibilním iPhonu 4S není systém překážkou pohodlnému užívání. Současná 5. betaverze je navíc velmi stabilní a až na občasné chyby působí jako hotový produkt

Bude zrát jako víno

Největší přínos iOS 8 zůstává pro uživatele stále neodhalen. Jeho podstata se totiž nachází ve vývojářských nástrojích a jde daleko za možnosti dosavadních API. Apple totiž umožnil vývojářům třetích stran rozšířit možnosti systému podobně, jako je tomu možné u platformy Android.

Widgety umožní umisťovat miniaplikace do oznamovacího centra v duchu stávajících položek, které nabízel Apple v iOS 7 a dříve v podobě kalendáře, úkolů nebo zobrazení akcí. Widgety dokáží komunikovat se svou mateřskou aplikací a brát z ní data. Je zde tak velký potenciál pro kalendáře, úkolovníky, zpravodajské aplikace nebo aplikace pro počasí. Tyto miniaplikace půjde i částečně ovládat, jediné omezení tkví v absenci zadávání textu.

IMG_0034„Akce“ jsou způsob, jakým mohou aplikace komunikovat mezi sebou a předávat si data či manipulovat obsahem. Jedním z dobrých příkladů využití je 1Password, který například v prohlížeči dokáže doplňovat uložená hesla do příslušných polí, stejně jako v desktopovém prostředí. Rozšíření Bingu zase dokáže přeložit celou stránku do jiného jazyka, a to nejen v aplikacích třetích stran, ale i v předinstalovaných aplikacích Applu.

Lepší komunikaci mezi aplikacemi obstará i Document Picker, komponent pro práci se soubory, který do iOS přidává integrovaný souborový systém. Aplikace konečně mohou přistupovat k uživatelským souborům jiných aplikací bez zbytečného žonglování mezi nimi. Document Picker je zároveň tváří iCloud Drive a zobrazuje jak složky aplikací, tak soubory uložené v cloudovém úložišti. Holdujete-li jinému řešení, Apple umožní stejným způsobem napojit Dropbox, Google Drive a další.

Aplikaci Fotografie můžete pomocí rozšíření teoreticky rychle proměnit v mocný editační nástroj na úrovni Aperture. Rozšíření totiž umožní integrovat do ní celé editory aplikací třetích stran, a z jednoho místa tak budete moct přidávat filtry z Instagramu a zároveň retušovat prostřednictvím Photoshopu. Každá aplikace pro úpravu fotek se může stát součástí centrálního správce fotografií v iOS, aniž by bylo nutné ji otevírat. Jakmile budete chtít sdílet fotografii dál, už nebudete omezeni nabídkou služeb, které Apple nebo aplikace třetí strany podporuje. Aplikace typu Pinterest, Instagram nebo Google+ budou mít totiž své místo v nabídce pro sdílení v závislosti na obsahu.

Nakonec jsou zde alternativní klávesnice třetích stran integrované do systému . Ano, všechny ty klávesnice od Swype po SwiftKey, které tak dlouho závidíme uživatelům Androidu. Ty míří na iOS 8 též, mnohé z nich i s podporou češtiny.

Vzhledem k tomu, že vývojáři mohou poskytnout svá rozšíření až poté, co bude iOS 8 oficiálně venku, je možné o potenciálu pouze smýšlet nebo si udělat obrázek z informací a videí, které někteří vývojáři poskytli. Není ale pochyb, že rozšíření zcela mění pravidla hry a mnohé aplikace posunou do nových výšin nebo dají vzniknout zcela nové kategorii aplikací, kde se rozšíření stanou jejich hlavním smyslem.

Autorem tohoto textu je David Konečný a mohli jste jej najít v SuperApple Magazínu 5/2014.

2 komentáře: „Vyšel iOS 8. Tady máte naše zkušenosti

  • avatar
    18. 09. 2014 (11:19)
    Trvalý odkaz

    Zajimavy clanek, ale plny nepresnosti. Autor se o iOS 8 zminuje jako o bete, pritom se jedna o oficialni full release. Rychlost iOS 8 porovnava s iOS8.. takze vlastne nevim, jestli recenzuje posledni betu, nebo aktualne vydany system.
    Chtelo by to po sobe clanek cist, jinak ale pekny souhrn novinek.

    • avatar
      18. 09. 2014 (11:38)
      Trvalý odkaz

      Díky za názor. Věřil jsem, že zvýrazněný boxík na konci článku vše uvede na správnou míru – tedy že článek vyšel již před třemi týdny v tištěném časopise a tedy že z toho jasně vyplývá, že popisuje zkušenosti s betaverzemi. Navíc také v perexu ke článku hovořím o tom, že jde o zkušenosti s _dvouměsíčním testováním iOS 8_, z čehož měl vyplývat opět určení betaverzí…

Komentáře nejsou povoleny.