Apple novinky: 31. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý první týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Odblokování mobilu bude v USA legální

01Sněmovna reprezentantů nedávno schválila zákon, který zaručuje uživatelům mobilních telefonů svobodně si vybrat jakou síť budou používat. Aby zákon nabyl platnosti, musí jej podepsta ještě prezident Obama. Nepředpokládá se, že by s podpisem váhal, neboť je známo, že již dříve projevil zájem o to, aby podobný zákon platil.

Dříve museli zákazníci žádat svého operátora, aby jim přístroj „odblokoval“ pro použítí u konkurence. Předpis zahrnuje všechny mobilní přístroje, které jsou schopny se připojit do bezdrátové sítě.

Americký kongres bude nově přijatý zákon revidovat v roce 2015 s ohledem na nové zkušenosti, které přinese. Poté se rozhodne, zda jeho platnost nezruší.

Zdroj

Evropská komise akvizici Beats schválila

02Žádné veké překvapení se v Bruselu nekonalo a Evropská komise posvětila akvicizi Beats Electronics a Beats Music. Podle komise vše splňuje platné regule a vzniký společný tržní podíl v oblasti streamovaní hudbyu a sluchátkách nedosahuje takové velikosti, aby ohrozil hospodářskou soutěž.

V sektoru sluchátek má vzniklé spojení Applu a Beats dostatečně silnou konkurenci v podobě Bose, Sennheiser a Sony. V oblasti hudby jsou zde rovněž silně zastoupueny služby Deezer a Spotify. Fakt, že iTunes Radio a Beats Music oficiálně v Evropě nejsou k dispozici, schválení akvizice pouze pomohl.

Zdroj

Ve Fordu budou volat z iPhonů

03Tato americká automobilka zainvestuje do své mobilní infrastruktury a rozhodla se nahradit stávající BlackBerry za mobilní přístroje s nakousnutým jablkem. Podle slov mluvčího dostane iPhone každý, kdo služební telefony byužívá . Skvěle splňuje potřeby zaměstnanců a požadavky na zabezpečení. Jednotný typ mobilního přístroje výrazně zjednoduší jejich společnou správu.

Automobilka by měla do konce letošního roku nakoupit až 3000 kusů a během následujících dvou let jejich počet zdvojnásobit. V rozhodnutí přejít na iPhone jistě pomohlo oznámení nové verze iOS 8, která přináší v oblasti korporátní sféry řadu nových funkcí.

Ford rovněž nedávno oznámil, že začne ve svých automobilech podporovat funkcionalitu CarPlay.

Zdroj

Rusko chce nahlédnout do kódu

04Poměrně netradičný požadavek vznesla ruská vláda vůči Applu. Požaduje, aby kalifornský gigant poskytl zdrojové kody svých systému iOS a OS X, aby se mohla ujistit, že jejich prostřednictvím nebudou uživatele špehování.

Podobnému požadavku byla vystavena již společnost SAP a také Microsoft, který mu rovněž vyhověl. Poskytl zdrojového kódy svého operačního stystému Windows.

Zdroj