Apple novinky [22. týden 2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě dvacátý druhý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Hackuntá zařízení v Austrálii

1Někteří majitelé iPhonů a iPadů v Australii obdrželi na svá zařízení podivnou zprávu. Tamní hacker se naboural pomocí funkce Find My iPhone do jejich přístrojů a dal o sobě vědět textem: „Zařízeni hackuno Olegem Plissem“ s tím že pro opětovné odemčení požaduje výkupné.

Apple na tuto zprávu zareagoval poměrně rychle a oznámil, že servery, které zajišťují službu Find My iPhone napadeny nebyly a doporučuje dotčeným zákazníkům změnit heslo svého Apple ID.

Přestože se jednalo o hackera z Austrálie k postiženým se přidali někteří uživatele z Nového Zélandu, Kanady i Spojených států.

Zdroj

Studentské ceny jablečných zařízení

2Apple představil speciální studentské slevy svých aktuálních modelů tabletů včetně iPadu Air a iPadu mini s Retina displejem. Speciální sekce online Apple Store informuje o tom, že pokud si koupíte nový Mac ušetříte 200 dolarů a pokud nový tablet pak 30 dolarů. Akce je věnována WiFi modelům tabletů a některým konfiguracím stolních přístrojů.

Studenti amerických vysokých škol, jejich učitelé i ti, kteří vyučují doma a ostatní vysokoškolský personál může tuto akci využít. Slevy sice nejsou nikterak závratné, přesto jsou jistou známkou podpory mladé studentské generace a učitelů.

Zdroj

Motorola uzavřela svou továrnu

3Společnost Motorola potvrdila informaci, že uzavírá svou továrnu v americkém státě Texas. Všech 700 zaměstnanců pracovalo na zařízeních, které byly zákazníky navrženy pomocí služby Moto Maker. Továrna měla vzhledem k nízkým prodejům enormní provozní náklady.

Pro Google, který Motorolu vlastnil, bylo důležité, že se u svých zařízení může pyšnit označením „Vyrobeno v USA“. Snaha přemístit výrobu z Asie domů však narazila na nízký prodej zařízení.

Motorola už tak výrazně zredukovala počet zaměstnanců z původních 3000 na 700 a i ti přijdou nejspíš do konce roku o svou práci. Služba Moto Maker bude i nadále pokračovat a zákaznici si mohou stále navrhovat vlastní vzhled.

Oznámení o redukci zaměstnanců přišlo čtyři měsíce poté, co Google Motorolu Mobile prodal Lenovu.

Zdroj

Nový finanční ředitel Applu

4Peter Oppenheimer v uplynulém týdnu opustil svou pozici finančního ředitele a byl nahrazen šéfem firemního kontrolingu Lucou Maestrim. Nejedná se o žádnou překvapivou personální výměnu, neboť se o ní ví již od března tohoto roku.

Peter Oppenheimer, který v cupertinské společnosti pracoval celých osmnáct let nastoupil v roce 1996 a v posledních osmi letech působil na pozici nejvyššího finančního ředitele.

Luca Maestri převzal finanční otěže oficiálně 29. května a bude kromě ní zastávat i svou původní funkci. Apple jej odměnil 6337 firemními akciemi, jejíž celková hodnota převyšuje 4 miliony dolarů. Roční plat na pozici finančního ředitele bude 1 milion dolarů. Maestri má za sebou zkušenosti z firem Xerox a General Motors.

Zdroj