Misfit Shine: knoflík plný pohybu [Zkušenosti]

Gadgetů, které uspokojí ten který význam měření, se rok od roku objevuje víc a víc. Na trhu zatím však svádí boj jen omezená hrstka značek. Mezi ty osvědčenější se nedávno začalo vměstnávat slušivé hliníkové kolečko Misfit Shine. Má šanci?

Autorem tohoto testu je Lukáš Gregor. Test byl napsán pro časopis SuperApple Magazín a byl otištěn v čísle Leden-únor 2014. Popisované zkušenosti reflektují stav z této doby.

Fascinace měřením pohybu či spánku nemusí nutně souviset s přílišnou fixací na moderní technologie. Může se za ní skrývat přirozená lidská zvědavost, chuť si hrát, soutěžit a podpořit se při dodržování novoročních předsevzetí nebo dokonce snaha vypomoci svému lékaři. Při výběru nového měřiče sehrává významnou roli design. Ještě před uvedením Misfit právě na vzezření svého produktu hodně sázel. Propagační video a webová prezentace dávala tušit něco revolučního. Nevelká kulatá placička je vyrobena z hliníku a materiály si údajně tykají s takovými, které používá letecký průmysl. Tým slibuje doživotní spokojenost a fungování. Tiskové materiály i přes prohlížeč voněly nevšedností. Naživo však Shine již tolik dechberoucí není.

Design a zpracování

Misfit-Shine_4Hodnocení designu samo o sobě vypovídá více o tom, kdo soud vyřkne než o produktu. Proto je třeba následující dojmy brát s rezervou. Shine rozhodně potěší, jakmile jej držíte v ruce – spíše by se slušelo napsat mezi prsty. Je dostatečně pevný a dovnitř se dostanete jen díky speciálnímu „páčidlu“, takže slibuje kompaktnost. Navíc v porovnání s konkurencí, rozhodně nejen na první pohled, ukazuje, že bude dostatečně pevný a opravdu byste jej mohli využívat déle než do vypršení záruky. A voděodolný je do 100 metrů!

Hliník vzbuzuje dojem exkluzivnějšího zboží než plastové náramky, má však své ale. Tím jsou doplňky, které vám Shine dovolují nosit. S balením obdržíte „hodinkový“ náramek nebo magnetickou úchytku. Zatímco úchytka umožňuje nošení například na klopě saka a vzhled zařízení nijak neovlivňuje, náramek onu luxusnost snižuje. „Gumoidní“ vzezření se snaží být nenápadné, dokáži si ale představit nějaké unikátnější náramky, s nimiž by hliníkový Shine dobře korespondoval. Výhoda náramku spočívá ve snadném uchycení kolečka, byť zde rostou obavy, jak dlouho bude Shine držet natolik pevně, aby vám nevypadlo.

Jestliže design produktu o něco sráží náramek, světýlka mu napomáhají. Poklepáte na hliníkové minimalistické kolečko na ruce a rozsvítí se světla, která informují o čase. A Shine najednou vypadá mnohem zajímavěji. Na okolí lze odzkoušet: bude se dívat, co za futuristickou věc máte na zápěstí. To jsou vpravdě cool hodinky.

Misfit_Shine_35826161_05

Jenže jen s designem Shine nemůže své soupeření s konkurencí ustát. Body získává za jinakost a kvalitu zpracování, dokáže ale takový být i v případě toho, oč jde především? Zde si Misfit zadělává na rozpaky.

Honba za body

MISFIT WEARABLES WIRELESS ACTIVITY TRACKERZcela logicky musíte před používáním vytvořit svůj profil, s nímž se bude zařízení synchronizovat. Zatímco Fitbit data přenáší nejen do mobilní aplikace, ale také na webový profil, Shine se kamarádí pouze s mobilní aplikací. Nevýhody se přímo nabízejí. V případě webu totiž můžete mnohem pohodlněji procházet statistiky. Navíc Fitbit neznevýhodňuje lidi, co nemají smartphony, zatímco ze Shine dostanete data opravdu a jen, pokud vlastníte mobil či tablet. A pozor, zatím pouze od Applu. iPhone nesmí být starší než 4S kvůli verzi Bluetooth protokolu.

Po založení profilu si stanovíte své cíle. Vlastně cíl. Protože Shine má v něčem podobnou koncepci jako Nike Fuelband. Cíl se opírá o konkrétní počet bodů. A u něj vám aplikace zobrazí, kolik aktivity se pod ním skrývá. Po zadání 1000 bodů jakožto denního cíle se předpokládá, že budete 1,5 hodiny chodit, nebo si na 30 minut zaběháte, popřípadě 45 minut strávíte plaváním. Primárním poměřováním toho, jak si vedete, tak není počet kroků, pokořená vzdálenost či kalorie, nýbrž počet bodů. Na hliníkovém kolečku po poklepnutí oznamuje počet rozsvícených světýlek (je jich celkem dvanáct jako hodin na ciferníku) procentuální naplnění denního cíle. Nicméně je sympatické, že v aplikaci dokážete vyčíst i údaje o krocích, vzdálenosti a kaloriích.

maxresdefault (2)Jestliže bylo zmíněno, že Shine počet bodů váže k té které aktivitě, nelze se vyhnout upozornění, že zařízení jednotlivé aktivity rozpoznává. Poznáte to při zobrazení detailu dne, ale má to háček: jde pouze o odhad. Takže i když neběžíte, ale jdete svižně, Shine vám těch pár minut rychlejší chůze jako běh započítá. Firma doporučuje přepínat si mezi jednotlivými aktivitami. On to Shine umí, ale velmi polovičatě. Na kolečko třikrát za sebou rychle klepnete a zařízení se z chůze přepne do měření jiné aktivity.

Ta však může být pouze jedna. A defaultně je nastaven spánek. Bohužel editace zpětně v aplikaci, jak to třeba Fitbit umí, v případě Shine možné nejsou.

Jednoduchý, ale málo funkční?

Právě neschopnost Shine cokoliv dodatečně upravovat podkopává produktu nohy. Kupříkladu u spánku se to čas od času stane: probudíte se, ale zapomenete náramek z nočního režimu přepnout do denního. Uděláte tak až po hodině. Ale upravit to ve statistice už nelze.

maxresdefault (1)Při porovnání s Fitbitem si Shine nepřipíše bod ani za to, že by se v něm dala sledovat míra aktivity i pokročilejším způsobem. Zatímco třeba při přednášení můžete stát na místě (nebo ve stoje psát články) a tedy jde o určitou aktivitu, měřiče vám ji jako pohyb nezaznamenají. Fitbit proto dovolí dodatečně takovou aktivitu vepsat do konkrétního časového bloku a grafy upravit.
Je také rozdíl, jestli jdete s malým pudlem na procházku, nebo před sebou tlačíte těžkou motorovou sekačku… i na to Fitbit myslí, zatímco Shine vám prostě jen dá velmi základní informaci o počtu kroků a vzdálenosti, nikoliv o tom, jak jste se nadřeli. Lze tedy velmi pochybovat o údaji spálených kategorií.

Přesnost měření a aplikace

Předcházející věty poněkud zpochybňují kvalitu měření. Pokud chcete opravdu jen trochu vědět o tom, jestli se pohybujete více, nebo méně, Shine bude vyhovovat. Na získávání kvalitních dat mu ale dech nestačí. Ostatně, jak chcete počítat kroky, když nezadáte do svého profilu a nastavení aplikace velikost svého kroku? Počet kroků u Fitbitu a Shine se výrazně liší.

Ani měření kvality spánku nemá Shine na jedničku. Fitbit totiž navíc poskytne údaje o tom, za jakou dobu jste se dostali do „hlubin spánku“, kolikrát jste se ocitli na pomezí probuzení, a výtečné je číslo s procentuálním využitím spánku. Fitbit Flex umí i budit, nejnovější Force dokonce chytře budit. Stejně jako Jawbone Up. V takovém prostředí by si měl Shine raději vlézt zpět do krabičky.

Fitbit se zde setkával s chválou, ale to si představte, že má jednu z nejobyčenějších aplikací. Přesto je mnohem lepší než ta od Shine. Synchronizace, kdy na displej přiložíte hliníkové kolečko, je sice efektní, zbytek jen koresponduje s polovičním nakročením produktu. Grafy nelze nijak zvětšovat, detailněji zkoumat. Snad jen týdenní zobrazení sympaticky shrnuje výsledky a ve čtverečcích procentuální splnění v rámci jednotlivých dní.

V aplikaci lze přednastavit, zda po poklepání na Shine nejdříve uvidíte plnění cíle pomocí světýlek a pak hodiny, nebo naopak. Schopnost změnit pořadí se hodí. Protože když chcete rychle zjistit, kolik je hodin, musíte tomu dát čas. Ostatně zvyknout si na ten pravý způsob poklepání taky chvíli trvá.

Konečný soud

Kolečko Shine dle všeho vyšlo do světa nepřipravené. Zatímco se svým dílenským zpracováním může hrdě natrhávat kabáty konkurenčním měřičům, vnitřnosti jako by nereagovaly na současný stav trhu. Možná chtějí oslovovat ty, kdo jsou posedlí jednoduchostí (na úkor funkčnosti), ale pak by „minimalističtější“ měla být i cena. Částka líbající hranici tří tisíc totiž slibuje větší schopnosti, než Shine ve skutečnosti má.

Misfit Shine

  • fitness doplněk
  • líbilo se: mechanické provedení, efektní zobrazení času, vzhled
  • nelíbilo se: omezené možnosti měření (ve srovnání s konkurencí), jen mobilní aplikace
  • cena: 2 999 Kč
  • zapůjčil: Appletips.cz (nabízejí APR prodejny)

4 komentáře: „Misfit Shine: knoflík plný pohybu [Zkušenosti]

  • avatar
    02. 04. 2014 (10:25)
    Trvalý odkaz

    Neviem, či autor Misfit Shine skutočne používa, ale skôr asi nie, lebo sa vo viacerých veciach mýli. Skúsim teda pár vlastných postrehov.

    Hneď prvý obrázok je otagovaný „pcdirect.ru“ – pri tých skúsenostiach nenašiel by sa jeden obrázok z reálneho života?

    „A voděodolný je do 100 metrů!“ – vodotesný je do 50m (5ATM)

    „„Gumoidní“ vzezření se snaží být nenápadné, dokáži si ale představit nějaké unikátnější náramky, s nimiž by hliníkový Shine dobře korespondoval.“ – stačí si dokúpiť kožený remienok.

    “ A pozor, zatím pouze od Applu. iPhone nesmí být starší než 4S kvůli verzi Bluetooth protokolu.“ – verzia pre Android je už asi 5 mesiacov v google play

    „Ta však může být pouze jedna. A defaultně je nastaven spánek.“ – defaultne je nastavená chôdza/beh

    „Bohužel editace zpětně v aplikaci, jak to třeba Fitbit umí, v případě Shine možné nejsou.“ – ale sú. stačí podržať prst na aktivite a zmeniť ju.

    „Právě neschopnost Shine cokoliv dodatečně upravovat podkopává produktu nohy. Kupříkladu u spánku se to čas od času stane: probudíte se, ale zapomenete náramek z nočního režimu přepnout do denního. Uděláte tak až po hodině. Ale upravit to ve statistice už nelze.“ – To nie je pravda. Takto to nefunguje. Shine nie je potrebne prepínať z nejakého nočného režimu do denného (ako sa to robí pri iných trackeroch). Shine automaticky detekuje prebudenie. A samozrejme dá sa editovať aj štatistika spánku, ak by to niekto potreboval. Shine dokonca aj automaticky detekuje spánok, takže nie je potrebné ho prepínať do nočného režimu ako iné trackery. Z tohto pohľadu je trojité ťuknutie pre zvolenie ďalšej aktivity (okrem behu/chôdze/spánku) úplne dostatočné.

    „Je také rozdíl, jestli jdete s malým pudlem na procházku, nebo před sebou tlačíte těžkou motorovou sekačku… i na to Fitbit myslí, zatímco Shine vám prostě jen dá velmi základní informaci o počtu kroků a vzdálenosti, nikoliv o tom, jak jste se nadřeli.“ – Neviem ako na to Fitbit „myslí“ inak ako Shine, pretože oba trackery používajú ten istý akcelerometer (ak myslíte Flex). Čo sa týka uvedených aktivít, oba produkty sú pri kosení alebo venčení psa na tom rovnako zle, pretože ak sú na zápästí, presnosť sa výrazne znižuje, ak máte čokoľvek v ruke (kosačku, obojok). V tomto prípade vedie Shine, pretože je ho možné pri týchto aktivitách pripevniť napr. na pás, čím nameria oveľa presnejšie údaje.
    „Počet kroků u Fitbitu a Shine se výrazně liší.“ – pravdepodobne opäť porovnávate s Fitbit Flex. Vyskúšajte napr. Fitbit One vs. Fitbit Flex. Aj tu sa počet krokov výrazne líši. Závisí to od toho, kde je tracker umiestnený. Všeobecne, ak je tracker na páse, sú výsledky presnejšie ako keď je na zápästí.

    „Ani měření kvality spánku nemá Shine na jedničku. Fitbit totiž navíc poskytne údaje o tom, za jakou dobu jste se dostali do „hlubin spánku“, kolikrát jste se ocitli na pomezí probuzení, a výtečné je číslo s procentuálním využitím spánku. “ – Presne toto Shine robí (až na tie % – Shine oznámi celkovú dobu spánku a hlnokého spánku). Na rozdiel od Fitbitu alebo Jawbone UP, to robí však automaticky bez potreby ručného prepínania denného/nočného režimu, čo je pre mnohých používateľov prioritná funkcia.
    „Synchronizace, kdy na displej přiložíte hliníkové kolečko, je sice efektní, zbytek jen koresponduje s polovičním nakročením produktu. “ – Takto fungovala synchronizácia asi pred rokom. Shine sa synchronizuje úplne rovnako ako Fitbit, UP24 a a iné Bluetooth doplnky – bezdrôtovo, na diaľku (nemusí sa vôbec položiť na displej)

    Vôbec mi toto nepripadá ako „skúsenosti“ používateľa Shine. Skôr to vyzerá tak, že autor používa alebo má skúsenosti s Fitbit Flex a dostal Shine na pár dní, aby to porovnal. A celý „článok“ aj o tom je + „fakty“ prevzaté z niektorých minuloročných recenzií.

  • avatar
    02. 04. 2014 (15:19)
    Trvalý odkaz

    Souhlasím s vsimo, Shine posledních několk týdnů prodělal docela pokrok, co se týče updatů a ty nedostatky popisované v článku odstranil…A jinak Fitbit Force také neumí chytrý budík, celkově Fitbit trackery pouze budí ve stanovený čas. Nebo mi něco uniklo :-)?

    • avatar
      02. 04. 2014 (15:29)
      Trvalý odkaz

      Již pracujeme na novějším textu popisujícím změny s „novým Shine“, díky za upozornění…

  • avatar
    06. 04. 2014 (12:29)
    Trvalý odkaz

    Jsem dlouholetý uživatel Fitbitu (nejdřív Ultra, pak Flex). Nedávno jsem si pořídil Shine. Plus mínus souhlasím se článkem. (mimochodem mi sdělili na supportu, že pracují na API). Jedna věc je na Shine ale skvělá a neumí ji žádný jiný měřič: ukazuje dobu strávenou v hlubokém spánku. Podle mých (skutečně dlouholetých) zkušeností sahajících až k zařízení WakeMate, je toto jediný údaj, který následně koreluje s pocitem únavy nebo odpočatosti. V podstatě je to TEN údaj o spánku, který chcete znát – ostatní je balast.

Komentáře nejsou povoleny.