Tech21 Impact Mesh: bytelná ochrana pro iPad [Zkušenosti]

U iPadu třetí generace jsem zarytě tvrdil, že bych zařízení od Applu nikdy do žádného obalu nedal. Nechtěl jsem jeho design a příjemný povrch kazit gumou, plastem nebo kůží. S novým iPadem mini jsem se rozhodl udělat opak a porovnat získané zkušenosti. Jaký obal pro své jablečné zařízení jsem zvolil, zjistíte v dnešní recenzi.

iPad mini s Retinou jsem si koupil na konci loňského roku a vybral jsem si barevnou variantu vesmírně šedé. Líbí se mi tmavý okraj displeje a temná záda vypadají decentně. Šedou barvu jsem okukoval už v prodejně na starším modelu miniho a nemohl jsem si nevšimnout výrazných škrábanců v měkkém hliníku. Stříbrná verze měla podobné škrábance, nebyly ovšem tak nápadné. Toto nepříjemné zjištění mě jen utvrdilo v rozhodnutí zakrýt iPad celý.

Po zkušenostech s krytem Smart Cover z velkého iPadu jsem zvolil i pro menší tablet tento univerzální stojánkokryt. Velice funkční a kvalitně zpracovaný Smart Cover ochrání displej. Hliníková záda zůstávají bohužel nekrytá.

tech21_01 tech21_03

Bylo tedy rozhodnuto. iPad dostane červený Smart Cover a nějaký obal, který s ním bude kompatibilní. Při návštěvě obchodu jsem uviděl Impact Mesh od společnosti Tech21. Cenově sice převyšoval můj limit, přesto jsem mu dal šanci. Ještě předtím jsem si vyhledal recenze na internetu. Pod heslem Tech21 se objevilo několik článků a testů různých obalů pro iOS zařízení včetně několika videotestů. Na jednom z nich recenzent házel iPhonem proti zdi a pouštěl jej ze schodiště na zem, aby dokázal ochranyschopnost speciální technologie v testovaných krytech.

Žvýkačka proti nárazu

tech21_05

Společnost Tech21 vyvinula speciální hmotu D3O, která dokáže neuvěřitelné věci. V klidovém stavu je podobná žvýkačkám Pedro s poněkud křiklavější barvou. Je táhlá, měkká a lze ji ohnout do jakéhokoli tvaru. V testovaném videu si figurant omotá touto hmotou prst a s naprostým klidem do něj udeří kladivem. Pro jistotu ještě několikrát. Bez jediné známky bolesti popisuje vlastnosti D3O.

Částice hmoty se volně pohybují a umožňují její tvarovatelnost. V okamžiku nárazu pojmou jeho energii a srovnají se do pevných mřížek, přitom zachovají původní tvar hmoty. Naprosto neuvěřitelná vlastnost. Hmotu kromě obalů najdete také v oblecích závodníků terénních motorek a čtyřkolek, kde chrání místa nárazu při pádech.

Impact Mesh

Ještě než jsem zhlédl zajímavá videa s hmotou D30, bylo rozhodnuto. Můj iPad mini bude na svých zádech nosit tmavý Impact Mesh. V prodejně jsem si jej pro jistotu nejdříve zkusil. Byl přece jen vyroben na původní iPad mini a ten retinový je nepatrně tlustší. Rychlý test ověřil, že sedí skvěle a proto jsem neváhal necelou tisícikorunu zaplatit.

Po několikaměsíčním používání bych jej už nesundal. Gumový obal sedí na iPadu přesně a zakrývá celá jeho záda i okraje. Výjimkou je místo, kam se k tabletu připne Smart Cover. Temná varianta je jemně průsvitná a propouští nejen nakousnuté logo, ale i oranžovou barvu hmoty D3O. Ta je umístěna téměř po celém obvodu a chrání hrany zařízení právě v místech, která jsou při pádech vystavena přímému kontaktu.

tech21_09 tech21_10

Mírný přesah do přední části zaručuje ochranu displeje, položíte-li jej proti podložce. Přitom nikterak nebrání Smart Coveru, aby přesně dosedl. Jeho otevření by bylo problematické nebýt menšího výřezu v boční straně. Ani jeho funkce stojánku a podpory při psaní není obalem narušena. Smart Cover lze využívat bez jakýchkoli kompromisů.

Oba konektory, repráčky i horní mikrofon mají své přesné otvory, což může být problém při využití jiného nabíjecího konektoru, než je originál Lightning od Applu. Kapesní plochý kabel jsem musel pilníkem výrazně zmenšit. Tlačítka hlasitosti a aktivace jsou obalem zakryty. K jejich stisku je potřeba vyvinou nemalé úsilí a jsou mou jedinou výtkou. Funkčnost zde ustoupila ochraně.

tech21_11 tech21_12

iPad mini s obalem i Smart Coverem téměř dohnal v hmotnosti nový Air a na šířce také přibral. Tablet působí víc robustně a mnohdy se neubráním neopatrném zacházení, které bych si bez obalu rozhodně nedovolil. Nemusím se tolik hlídat při pokládání zařízení na stůl a nemám obavy, když si jej děti předávají nad kachličkovou podlahou. Dokonce nechtěný crash test dopadl na jedničku.

Hliníkové zařízení je na dotek velmi příjemné, ovšem po delší době v ruce poměrně nepraktické. Držet iPad při čtení tak, jak ukazují některá reklamní vida a fotografie, považuji za naprosto nemožné a to dokonce i s krytem u zadní strany. Tenký iPad mi v rukou klouzal a ani drsnější povrch Coveru tomu nepomohl. Gumový obal k dlaním lépe přilne a téměř neklouže. Vystouplý okraj ulehčí palci a čtení je pohodlnější.

tech21_18 tech21_16

Možná ještě jednu věc bych obalu vytkl. Hrana, která je u Home Buttonu se díky výřezům pro Lightning a reproduktory lehce posouvá od okraje, což je poměrně nepříjemné, spoléháte-li na to, že si o ni zapřete palec.

Obal Impact Mesh můžu po své zkušenosti doporučit každému, kdo chce své zařízení používat každý den bez zbytečných obav o jeho bezpečnost a svou investici. Rovněž přijde vhod rodičům, kteří z iOS zařízení udělali rodinného miláčka a jejichž ratolestem občas z ruky něco vypadne.

Tech21 Impact Mesh

  • ochrana tabletu
  • líbilo se: zvýší odolnost zařízení, neomezuje použití SmartCoveru
  • nelíbilo se: spodní hrana se posouvá, cena
  • cena: 990 Kč
  • poskytl: Qstore

Kompletní fotogalerie