Hlas lidu: jak často mění uživatelé Applu komponenty svých počítačů?

O uživatelích počítačů od Applu panuje představa, že do svých strojů nijak nezasahují a vnitřní komponenty nemění. Zeptali jsme se tedy čtenářů na našem webu SuperApple.cz, jak je tomu ve skutečnosti.

A výsledky jsou velmi zajímavé, protože téměř úplně tyto předpoklady ruší. Ze všech respondentů ankety pouze 25 procent uživatelů nikdy neupgradovalo komponenty svých počítačů. Pokud přihlédneme k faktu, že mnoho jablečných počítačů ani upgradovat nejde (například všechny Macbooky Air i nové MacBooky Pro s Retina displejem), jde o skutečně překvapivý poměr.

Rovných 26 procent uživatelům vylepšovalo svůj počítač pouze jednou, 17 procent dvakrát, a co je nejzajímavější, stejných 17 procent vylepšovalo počítač více než čtyřikrát. Museli tedy vyměnit některé komponenty více než jednou.

raf01b

Co se nejčastěji upgraduje? Bezesporu jde o operační paměť, kterou alespoň jednou rozšířilo hned 91 procent respondentů. Výměna pamětí je u mnohých počítačů velmi snadná a paměti jsou také stále levnější. Na druhém místě jsou pevné disky, které měnilo celých 74 procent účastníků ankety. Nejčastěji se jedná o výměnu za moderní paměťové SSD disky, které dokážou výrazně zrychlit i starší počítače.

raf01a

S dalšími komponenty náročnost stoupá: grafickou kartu měnilo pouhých 19 procent čtenářů. Vzhledem k možnostem výměny grafické karty se téměř s jistotou jedná o uživatele profesionálních počítačů Mac Pro nebo naopak starších Apple počítačů. Vždyť se rovných 45 procent uživatelů přiznalo, že tyto počítače používají již více než šest let.

Velmi náročným prvkem pro výměnu je procesor, jehož upgrade si dopřálo pouze dvanáct procent. Hodně se upgradovaly procesory u první generace počítačů Mac mini s Intel procesorem, který si spousta lidí pořídila ve velmi levné základní verzi s jednojádrovým procesorem Intel Core Solo. Ten později, když klesly ceny procesorů z rodiny Core, vyměnili za výkonnější dvoujádrový čip Core Duo. A samozřejmě se sem počítají opět i starší uživatelé, protože upgrade procesorů byl v době starších Maců poměrně běžným postupem pro zrychlení počítačů. Speciální upgrady tohoto srdce počítače nabízelo několik různých firem.

raf02