Jak nechat iPhone nebo iPad předčítat emaily, články i dokumenty [Návod]

Mobilní zařízení s operačním systémem iOS obsahují velmi užitečnou funkci: umí předčítat text, který vidíte na obrazovce. A to i v češtině nebo slovenštině

Je mnoho situací, kdy se vám může podobná funkce hodit. Všude tam, kde chcete přečíst nějaký text a přitom musíte dělat něco jiného, je vhodné nechat telefon nebo tablet přečíst text za vás. Například při řízení automobilu si můžete nechat předčítat zajímavé zpravodajské články shromážděné v některé ze čteček.

Jak sami zjistíte, kvalita čtení českého či slovenského textu je na vysoké úrovni a příliš nepřipomíná počítačově generované hlasy.

Jak na to

  1. Zapněte své iOS zařízení a otevřete Nastavení > Obecné > Zpřístupnění a zde klepněte na položku Přečíst výběr v sekci Zrak.
    cteni_navod_01
  2. Na kartě Přečíst výběr zapněte stejnojmennou položku. Tažením za posuvník v sekci Rychlost čtení můžete nastavit rychlost předčítání. Pokud zapněte položku Zvýraznit slova, uvidíte při předčítání v textu slovo, které se právě čte.
    cteni_navod_02
  3. Nyní si můžete začít nechat předčítat text ve všech aplikacích, ve kterých lze nějaký text označit. My si to ukážeme na webovém prohlížeči Safari. Otevřete v něm nějaký zajímavý článek a klepnutím na malou ikonu v levé části adresního řádku (na obrázku níže ji vidíte invertovaně) přepněte zobrazení do režimu čtečky (v něm uvidíte pouze text článku bez doprovodné grafiky webu).
    cteni_navod_03
  4. Podržením prstu vyberte text, tažením za úvodní značku výběru k hornímu okraji stránky vyberete snadno celou stránku, V horní části výběru uvidíte v kontextovém menu dvě položky: Kopírovat a Předčítat. Zvolte tedy tu druhou. Pokud se vás nabídka v dalším kroku zeptá na volbu jazyka, zvolte Češtinu.
    cteni_navod_04 cteni_navod_05
  5. iPhone či iPad začne předčítat text a současně zobrazovat slovo, které právě čte (pokud jste si tuto funkci zapnuli v bodě 2 tohoto návodu). Čtení můžete přerušit klepnutím na možnost Pozastavit v kontextové nabídce, která na obrazovce zůstává.
    cteni_navod_06
  6. Hotovo!

Tip: procházejte všechny naše návody s pomocí přehledného rozcestníku!