Hrajeme na iOS: Pac-Man, Unblock Free, Space Impact [2. díl]

V dnešním díle se částečně vrátíme do minulosti. Podíváme se na dvě staré herní pecky Pac-Man, Space Impact a logickou hru Unblock free.

Hurá do bludiště!

Stáváme se svědky portů starých počítačových her na systémy mobilních zařízení a Pac-Man není výjimkou. Společnost Namco uvedla hru na japonský trh již v roce 1980. Nyní si můžete Pac-Mana stáhnout do svého iPhonu nebo iPadu zdarma z App Store, ale jde spíše o freemium model, protože hra obsahuje In-App nákupy.

Hlavní hrdina, žlutý kroužek Pac-Man, opět běhá po bludišti. Jeho cílem je posbírat všechny tečky a nenechat se chytit duchy. Duchové jsou ve hře celkem 4; růžový, oranžový, červený a růžový. Samozřejmě máte proti duchům zbraň. Na mapě najdete blikající kolečka, jejichž sebráním dostanete šanci duchy pochytat. Ti se vrátí do středového domečku, ale za pár sekund vám opět šlapou na paty.

pacman2pacman

Díky naprosté absenci násilí získal Pac-Man velkou oblibu i u ženské části populace. Retro grafika společně s velkou hratelností dělá hru návykovou a vhodnou pro dlouhé chvíle. Hře musím vytknout pouze všudy přítomnou reklamu. Na App Store naleznete mnoho kopií nebo mutací, ale originál je jenom jeden.

pacman qrAplikace: Pac-Man
Zaměření: hra – plošinová
Líbilo se: retro grafika, hratelnost
Nelíbilo se: všudy přítomná reklama, krkolomné ovládání (jde pouze o zvyk)
Hodnocení: 4/5
Cena: Zdarma (freemium)

Nastal čas zapojit mozek

Her, u kterých musíte zapojit hlavu, najdete na trhu mnoho. Jednou z nich je i Unblock Free, kterou si sice můžete stáhnout jako freemium z App Store. In-App nákupy nejsou stěžejní, takže si hraní užijete i bez nich.

Princip hry není složitý. Vaším úkolem je uvolnit zlatou cihlu a dostat jí z místnosti ven. Problémem jsou ostatní dřevěné cihličky, které blokují cestu. Musíte začít přemýšlet, jak tyto cihličky posouvat tak, abyste uvolnili cestu pro zlato. Můžete se těšit na desítky minut strávených přemýšlením nad jednotlivými úrovněmi. Nastane-li chvíle, kdy už si opravdu nebudete vědět rady, máte k dispozici nápovědu v podobě dalšího tahu. V základu máte 3 tahy, po jejich vyčerpání si můžete další dokoupit za reálné peníze.

ublockfree unblockfree2

Unblock Free nabízí celkem 3 obtížnosti, kde každá ukrývá 1 440 úrovní. Díky velkému počtu úrovní vás hra zabaví dlouhé hodiny. Sice nezáří úžasnou grafikou, ale dohání to hratelností a ve vaší touze vše vyřešit. Jediné, co kazí herní zážitek je otravná reklama ve spodní části obrazovky.

unblock qrAplikace: Unblock Free
Zaměření: hra – logická, puzzle
Líbilo se: množství úrovní, hratelnost, náročnost
Nelíbilo se: reklama ve spodní části
Hodnocení: 3/5
Cena: Zdarma (freemium)

Vzhůru do boje proti vesmírným vetřelcům

Vesmírná střílečka Space Impact se poprvé objevila na Nokii 3310. Dnes si její port můžete stáhnout z App Store. Na výběr máte ze dvou verzí, lite a plnou verzí. Rozdíl mezi nimi je ten, že lite verze obsahuje pouze 2 úrovně oproti plné verzi s 8 úrovněmi. Plnou verzi koupíte za cenu 0,89 euro.

Hra je v podstatě velice jednoduchá. Ovládáte vesmírnou loď a snažíte se prostřílet nepřáteli, kteří letí vstříc. Na konci každé úrovně přijde na řadu boss. Když jej porazíte, můžete vyrazit do další úrovně. Během letu máte k dispozici útočné lasery nebo ochranné štíty.

spaceimpact2 spaceimpact 1

Díky originální retro grafice se vrátíte zpět do dob starých Nokií. Space Impact nepostrádá ani na hratelnosti, zachovává totiž všechny prvky originálu. Hra je spíše vzpomínkou než herní peckou, kterou byste hráli pořád dokola.

space qrAplikace: Space Impact
Zaměření: hra – vesmírná střílečka
Líbilo se: hratelnost, originální grafika
Nelíbilo se: není optimalizováno pro iPhone 5
Hodnocení: 3/5
Cena: lite verze zdarma/plná verze za 0,89 Euro