Apple novinky: 3. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třetí týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Dropbox nám vypadl

01

Několikahodinový výpadek služeb Dropboxu, který možná někteří z vás zaznamenali, způsobila údajně hackerská skupina @1775Sec. Během DDOS útoku na web služby došlo k prolomení zabezpečení a hackeři získali přístup k údajům stovky uživatelů. Informovali Dropbox a dali jim čas na opravu této bezpečnostní chyby ještě před tím, než získaný seznam zveřejní.

Oficiální blog Dropboxu jakýkoliv útok popírá a nedostupnost služby u některých uživatelů svaluje na chybný skript při odpojování serverů a databází z důvodů pravidelné údržby.

Zdroj

Do New Yorku bez iPhone

02Počet trestných činů ve Velkém jablku v posledních deseti letech výrazně poklesl, až na jednu výjimku – výrobky Applu. Jablečné kousky jsou pro zloděje stále velice atraktivní a mezi zařízeními je vyloženě vyhledávají. Zatímco v roce 2002 bylo ukradeno pouze 25 těchto zařízení, v roce 2013 jich bylo zcizeno přes 8000.

Nová funkce Aktivačního zámku v iOS 7 pokryla pouze poslední tři měsíce loňského roku. V tom novém tedy uvidíme, jak se technologický pokrok podepsal na zájmu zlodějů o výrobky s nakousnutým jablkem.

Zdroj

Google si koupil bývalé zaměstnance Applu

03Velmi zajímavou akvizici provedl Google, když zaplatil 3,2 miliardy dolarů za společnost Nest Labs. Na celé akci není zajímavá jen vysoká cena, ale i to, že zakladatelé společnosti Nest Labs jsou bývalí inženýři Applu. Podíleli se nemalou měrou na vývoji populárního iPodu.

Tony Fadell a Matt Rogers ve své firmě vyrábějí inteligentní termostaty a detektory kouře, které je možno spravovat přes internet přes iOS zařízení. Oba zakladatelé nejsou jediní bývalí zaměstnanci Applu, kteří v Nestu pracují. Google si akvizicí koupil ještě softwarového inženýra iPodu Bryana Jamese a patentového specialistu Richarda Luttona mladšího.

Podle oficiálních informací bude společnost Nest Labs fungovat samostatně a bude pouze integrovaná do infrastruktury Googlu. Její zánik se neplánuje.

Zdroj

Mac Pro se vrací do Evropy

04V březnu 2012 ukončil Apple prodej Macu Pro v Evropě. Nové nařízení Evropské Unie ve vztahu k bezpečnosti elektrických zařízení nedovolilo starému desktopu zůstat v našich končinách.

Nový oválný model je kompletně přepracován a regulím již neodporuje. Svůj prodej zahájil koncem loňského roku a začátkem toho letošního míří k evropským zákazníkům. První objednávky byly uspokojeny v uplynulém týdnu, ty nově podané mají únorový termín doručení.

Zdroj

Safírové iPhony z Ameriky

05Továrna, kterou Apple připravuje v Arizonském městečku Messa, měla podle dohadů sloužit k výrobě a montáži nového modelu Macu Pro. Podle zjištěných informací vyplývajících z nabídky pracovních pozic v této továrně, pro ni plánuje kalifornský gigant jiné využití.

Informace v nabídce zaměstnání hovoří o montáži iPhonů a iPodů a to převážně o jejich dokončování za pomocí komponent externích dodavatelů. Noví zaměstnanci by rovněž měli mít zkušenosti se zpracováním skla, což nasvědčuje tomu, že Apple plánuje využít dostupné technologie a sám z nich vytvářet výsledný produkt. V takovém případě jistě využije své nedávné investice do výrobce safírového skla, které u aktuální novinky iPhone 5S zakrývá senzor Touch ID.

Zdroj