Spendee: kontrolujte své finance s praktickou aplikací [Zkušenosti]

spendee icoChcete mít přehled nad svými výdaji a příjmy? S jednoduchou aplikací Spendee od českých vývojářů to není žádný problém.

Peníze velice snadno a rychle utíkají z vašich peněženek nebo účtů. Dříve nebo později začnete přemýšlet, kam se vlastně poslední výplata rozkutálela. Způsobů jak mít kontrolu kolik, kde a za co utratíte nebo vyděláte, je dneska mnoho. Můžete si například psát seznam na ledničku, mít tabulku v Excelu anebo využít iPhone s aplikací Spendee od české společnosti Cleevio.

spendee_01 spendee_02

Tento nástroj pro správu financí zakoupíte na App Store za cenu 1,79 EUR. Aplikace je optimalizovaná pro iPhone 5 a zasazena do stylu iOS 7. Nabízí tedy čistý, jednoduchý vzhled doprovázený dobrou funkcionalitou. Spendee vám přinese kompletní náhled na vaše útraty a příjmy v různých formátech. Ať už budeme mluvit o grafech, procentuálních statistikách nebo jednotlivých položkách, vždy se bude jednat o jasně formulované informace, které nezpůsobí zmatek ve vaší hlavě v podobě změti čísel.

Velmi jednoduché, velmi funkční

Celé prostředí aplikace můžeme rozdělit do 3 zásadních částí, mezi nimiž můžete přepínat ve spodní liště. První je Feed, podrobný seznam. Zde vidíte jednotlivé položky, kde každá ukazuje informace o částce, datu, za co jste peníze utratili, nebo získali. Rovněž zobrazuje malé ikonky vedle data, ty znázorňují, jestli máte přidanou poznámku nebo jestli se výdaj / příjem opakuje. Spendee automaticky veškeré položky třídí podle měsíce, čímž umožní zobrazit si i pouze výpis jednoho měsíce.

Dále následuje prostřední nabídka +Add new. Budete ji používat asi nejčastěji. Po klepnutí na zelené tlačítko se dostanete hned k prvnímu kroku a tím je zadání částky, a zda se jedná o útratu nebo výdělek. Nápis Next vás přenese do kroku druhého, ve kterém můžete přidat poznámku, fotografii či nastavit opakování. Poté jen klepnete na Done, aby došlo k uložení transakce.

spendee_04 spendee_05

Poslední plochou je Overview, která poskytuje celkové shrnutí příjmů a výdajů a to jednak v soupisu, ale i v grafu. Také zobrazuje v číselné podobě, jestli jste v zisku nebo ztrátě. K dispozici je procentuální graf, díky kterému přesně víte, za co jste utratili nejvíce peněz či naopak, z čeho jste měli největší příjem.

Aplikace nabízí další možnosti jako nastavení hesla, připomínek, měny nebo zálohování do iCloudu. Za šikovnou funkci považuji export do Excelu. Celkově musím tedy Spendee pouze pochválit a to jak funkce, tak i grafické zpracování. Jedno mínus bych přeci našel – možnost mít pouze jeden účet. Chcete-li tedy kontrolovat peníze zvlášť v osobním životě a zvlášť ve firmě, budete nuceni se poohlédnout u konkurence.

qr spendeeAplikace: Spendee
Zaměření: správa financí

Líbilo se: pomáhá s přehledem financí, uživatelské rozhraní
Nelíbilo se: možnost mít pouze jeden účet

Hodnocení: 4/5
Cena: 1,79 EUR

27 komentářů: „Spendee: kontrolujte své finance s praktickou aplikací [Zkušenosti]

  • avatar
    03. 12. 2013 (11:46)
    Trvalý odkaz

    Tohle docela dobře zvládá AirBank přímo v applikaci k účtu

    • avatar
      03. 12. 2013 (13:12)
      Trvalý odkaz

      Spravování online plateb je uděláno dobře, je fajn, že si člověk může změnit typ platby přes mobilní aplikaci, ale například pro statistiky už se člověk musí přihlásit na Webu. Další věc je, že pokud vyberu 1000, už si nerozdělím, že jsem utratil 200 tady a 200 támhle. Je to dobrá věc pro toho, kdo si to nechce dělat úplně pečlivě, ale jenom aby zhruba věděl. Pro lidi co to chtějí mít opravdu přesné to není.

      • avatar
        04. 12. 2013 (08:32)
        Trvalý odkaz

        Já třeba AirBank nemam, tak nevím proč bych měl používat jeji aplikaci.

      • avatar
        04. 12. 2013 (08:33)
        Trvalý odkaz

        A ještě co se týče té přesnosti, tak všechno jde. Stačí si prostě každý nákup zapsat zvlášť a je to. =)

        • avatar
          04. 12. 2013 (12:31)
          Trvalý odkaz

          To v aplikaci AirBank neuděláš, tam si nezapisuše, zapisuje to za Tebe. Uděláš výběr, udělá to zápis, uděláš platbu, udělá to zápis. Proto když vybereš, udělá to zápis, ale pak už to nerozdělíš. Pokud air bank nemáš, tak tu aplikaci ani využívat nemůžeš ;)

          • avatar
            04. 12. 2013 (20:24)
            Trvalý odkaz

            Jasně, já mluvím za Spendee =) Tam si ty platby rozepisuješ jednotlivě =)

          • avatar
            04. 12. 2013 (20:29)
            Trvalý odkaz

            Aplikaci na mobila nepoužívam ale na Webu jde v bankovnictví měnit všechny platby a výběry, teda kategorie do kterých spadaji. Klidně i starší si přesunout jinam. Předpokládal bych že to budou mít na mobilu stejně.

  • avatar
    03. 12. 2013 (13:00)
    Trvalý odkaz

    Spendee mám, používám a zatím jsem spokojenost, doporučuju.

    • avatar
      04. 12. 2013 (08:32)
      Trvalý odkaz

      Nezbývá mi nic jiného, než souhlasit.

  • avatar
    03. 12. 2013 (15:12)
    Trvalý odkaz

    Chybí mi tu možnost spolupráce v rámci rodiny. Manželka bez iPhone by zadávala přes iMac a já s iPhone/iPod touch přes iPhone nebo přes iMac v práci. Není přece problém v dnešní době sdílet databázi uloženou někde na internetu. Ba dokonce by to mohlo umět i práci v offline režimu s následnou merge funkcí.

    • avatar
      04. 12. 2013 (08:31)
      Trvalý odkaz

      Určitě je to dobrý nápad, otázka je s čím přijdou vývojáři v budoucnu.

    • avatar
      04. 12. 2013 (12:32)
      Trvalý odkaz

      Existujou aplikaci co tohle umí. Buď to vývojáři ještě udělají nebo ani nechtějí.

      • avatar
        04. 12. 2013 (12:37)
        Trvalý odkaz

        Ano, souhlasím s tebou… sám používám jinou aplikaci, která to umí. A to nemluvím o tom, že ta „jiná“ aplikace dokonce umí i import elektronických bankovních výpisů – i když je samozřejmě omezená na konkrétní typ výpisu. Ale je to něco, co může evidenci plateb výrazně zjednodušit a zpřehlednit.

  • avatar
    03. 12. 2013 (19:44)
    Trvalý odkaz

    Zvládá to i import? Spravuji v jiné aplikaci a mohl bych třeba převést. Je to reálné?

    • avatar
      04. 12. 2013 (08:29)
      Trvalý odkaz

      Import bohužel nezvládá, pouze export v Excelu.

    • avatar
      04. 12. 2013 (12:44)
      Trvalý odkaz

      Já jsem řešil přechod z SPB Finance (na Windows Mobile) na aplikaci na iPhone. Nakonec jsem vybral Pocket Money (4.49 euro + in-app platba za synchronizaci mezi zařízeními + pokročilé grafy). Je to sice dražší, ale appka umí a dovolila mi s přehledem naimportovat 8 let sledování domácích výdajů. Navíc má firma celkem dobrý support v podobě diskusního fóra.

  • avatar
    04. 12. 2013 (04:37)
    Trvalý odkaz

    Já jsem spíš na detailnější tabulky v Open Office. Tohle bych i prubnul ale vadí mi 2 věci. Nechápu proč program od českých vývojářů není v češtině. Už to by pro mně byl důvod program rovnou bojkotovat.
    A druhá věc je podle mně zbytečná potřeba iOS6 a vyšší. Takováhle záležitost se dala spíchnout už na OS3. Já nehodlám upgradovat telefon ani OS na výš než 4ku tak holt nebude nic.

    • avatar
      04. 12. 2013 (08:29)
      Trvalý odkaz

      Řekl bych, že aplikace je v angličtině z jednoho prostého důvodu a to, aby si jí mohl stáhnout kdokoli a nebyla tak určena pouze pro český trh.

      • avatar
        04. 12. 2013 (17:34)
        Trvalý odkaz

        Samosebně jsem nepředpokládal JENOM CZ verzi ale v nastavení možnost zvolit češtinu. Vždyť to tak má asi většina aplikací že se dá vybrat z více jazyků.

        • avatar
          04. 12. 2013 (20:25)
          Trvalý odkaz

          Jasně no. Je to asi věc názoru.

    • avatar
      04. 12. 2013 (13:53)
      Trvalý odkaz

      Ta čeština mi taky vadí. Ale pokud to neumí import a více účtů, tak stejně nejsem cílová skupina téhle aplikace.

  • avatar
    04. 12. 2013 (19:23)
    Trvalý odkaz

    Dost jim to padá .., a při řazení kategorii v expenses (groceries, shopping apod). se kategorie dublujou.. , ještě je tam pár bugů.

    • avatar
      04. 12. 2013 (20:25)
      Trvalý odkaz

      Mě se teda ještě nestalo aby aplikace spadla a žádný bug jsem nenašel.

  • avatar
    04. 12. 2013 (20:45)
    Trvalý odkaz

    nevite nekdo jak tam zobrazim ten koláč? mam tam jen graf..

    • avatar
      06. 12. 2013 (07:09)
      Trvalý odkaz

      Ten koláč se ukazuje v overview, kdyz si rozkliknes celkove prijmy nebo vydaje a sjedes trochu niz.

Komentáře nejsou povoleny.