Apple novinky: 51. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě padesátý první týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Darujte elektronickou knihu

01 (7)Apple před časem uvolnil novou verzi aplikace iBooks určenou pro iOS 7 a k ní před pár dny přidal výbornou možnost. Dovolil uživatelům darovat knihy nákupem v iBook Store.

Před tímto krokem jste mohli nakoupit kredit pro někoho jiného a on si poté musel knihu koupit. Nyní můžete konkrétní knihu koupit přímo konkrétnímu člověku, pokud znáte jeho Apple ID účet. Přestože konkurence tuto možnost poskytuje několik let, Apple s tímto krokem přichází až teď. Dobré je, že tuto novinku představil ještě před svátky a my můžeme svým blízkým nějakou tu elektronickou knihu koupit.

A pokud nevíte, jakou knihu darovat, máme pro vás tip na naše dvě nové elektronické knihy: třetí vydání oblíbené knížky Začínáme s Macem a podobně koncipované příručky Poznejte iOS 7.

Obama diskutoval s řediteli

02 (6)Prezident Obama k sobě pozval představitele významných technologických společností, aby společně prodiskutovali aktuální situaci v oblasti informačních technologií.

Podle oficiálního vyjádření bílého domu bude diskuze naměřena na problémy HealthCare.gov a to, jak může vláda podporou inovace zlepšit efektivitu a kvalitu informačních technologií. Na programu bude také bezpečnostní a ekonomický dopad neoprávněného zveřejňování informací. Posledním bodem bude diskuze o tom, jak může prezidentská kancelář spolupracovat s technologickým sektorem na zlepšení ekonomiky tvorbou nových pracovních míst.

Na počátku tohoto měsíce technologické společnosti USA vyzvaly vládu a prezidenta k přehodnocení jejich dohledu. Obavy z toho, že vláda shromažďuje soukromé informace, propukly s informací o programu PRISM, který údajně dovoluje Národní bezpečnostní agentuře sbírat informace ze serverů společností jako Microsoft, Yahoo, Goggle, Facebook a Apple.

V odpovědi na tuto informaci Apple uveřejnil „Prohlášení o ochraně soukromí zákazníků“, v němž odmítl svou účast na tomto vládní programu. V podobném duchu reagoval například i Microsoft.

Mac Pro v prodeji

03 (5)Přesně jak Apple slíbil, začal v prosinci prodávat nový model svého desktopu Mac Pro. Továrny v USA, které tento lesklý válec sestavují, začaly chrlit první kusy již mnohem dříve, jednalo se však o předzásobu.

Podle oficiálního webu Apple prozatím sbírá objednávky na dva modely, které budou dále konfigurovatelné a jako termín dodání uvádí únor 2014. Cena nejvyššího šestijádrového modelu s dvojtou grafikou je 99 990 Kč.

Dá se tak říci, že uvedení do prodeje patřilo do kategorie „vlk se nažere a koza zůstane celá“. Apple tak sice na poslední chvíli dodržel původně slíbený termín, reálně se však počítače budou dostávat k zákazníkům ve velkém až v příštím roce.

Zámek aktivace jako povinnost

04 (3)Právní zástupce San Francisca George Gascón vyzval Apple, aby ve svých zařízeních automaticky aktivoval zámek, který v současném iOS 7 pomáhá uživatelům ochránit jejich přístroje před zloději.

Spolu s funkcí Find my iPhone získali zákazníci ještě jednu účinnou obranu. Tím je funkce „Zámek aktivace„, která u odcizeného jablečného přístroje zamezí opětovnou aktivaci. Bez ní je však přístroj naprosto nepoužitelný.

Gascóna k tomuto poněkud neobvyklému požadavku vedl výsledek průzkumu, který prokázal, že téměř 80 % respondentů si tuto funkci ihned po zakoupení aktivuje. Přestože se jedná o velmi malý vzorek uživatelů, právník tvrdí, že je dostatečný na to, aby Apple jeho žádosti vyhověl.

Jablíčka zabírají 3/4 trhu

05 (1)Podle informací společnosti Intermedia zaujímají iPhohy a iPady celých 76 % trhu mobilních zařízení v sektoru malého a středního podnikání. Následuje Samsung s dvanácti procenty.

Podle společnosti došlo k největšímu nárůstu v okamžiku, kdy byly na trh uvedeny nové telefony a tablety. Není také žádným překvapením, že podnikatelé dávají přednost iPhonu 5s před jeho plastovým kolegou.

Výsledek průzkumu je založen na statistikách, které Intermedia získala od svých zákazníků z funkce ActiveSync, která se využívá k synchronizaci Exchange serverů u 700 000 uživatelů.

Applu se skutečně podařilo oslovit podnikatelskou sféru, když v půlce roku představil speciální web, zaměřený právě na speciální funkce nového iOS 7. Následoval další útok na zákazníky v podobě výhod iPadů a aplikací v podnikatelské činnosti.

Jak je vidět, reklamní webová kampaň se vydařila.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu

Jeden myslel na “Apple novinky: 51. týden [2013]

Komentáře nejsou povoleny.