Zámek aktivace služby Hledat můj iPhone je dvousečná zbraň

Funkce představená s příchodem nové verze iOS související se službou Hledat iPhone (Find My iPhone) – Zámek aktivace (Activation lock) může být skvělým zabezpečením, ale i velkým problémem.

Bezesporu je iOS 7 tou největší inovací v dějinách jablečného mobilního softwaru a přináší velké množství novinek a spoustu skrytých funkcí. Před časem jsme v týdenním přehledu dokonce psali o policii v New Yorku, která zákazníky Applu přímo vybízí k tomu, aby si své zařízení aktualizovalo poslední verzí iOS.

Operační systém získal ke své již velmi užitečné funkci Hledat iPhone také pomocníka v Zámku aktivace. Obě tyto funkce v podstatě zamezí zloději zapnuté zařízení nepozorovaně přemístit a jakkoli nakládat s daty uvnitř. Rovněž nedovolí komukoli jinému přístroj reaktivovat a tím jej učiní naprosto nepoužitelným.

federighi_activation_lock

A v tom je celý kámen úrazu. Zámek aktivace je součástí nejnovějších iOS zařízení, což může způsobit potíže nejen běžným uživatelům, ale také správcům v korporátní sféře.

Jeden příklad za všechny. Zahraniční společnost pořídila svému zaměstnanci nový iPad s Retina displejem pro jeho práci. On si toto zařízení zaregistroval pod svým Apple ID ( což by samo o sobě ve firemním prostředí nemělo být možné) a po čase byl ze společnosti ve zlem propuštěn. Během odchodu pracovník vzdáleně vymazal obsah a zařízení zamkl.

Společnost tak měla k dispozici iPad, se kterým nemohla nic udělat. Přestože se snažili kontaktovat Apple podporu s pomocí při deaktivaci, jejich pokus byl marný. Protože zařízení bylo propojeno s Apple ID zaměstnance, nikdo jiný jej nemůže odblokovat.

Dalším potenciálním ohrožením může být zapomenutí hesla k Apple ID. V takovém případě i oficiální stránky podpory hovoří o tom, že pokud nejste schopni si heslo obnovit pomocí webu Moje Apple ID nebo ve spolupráci s Apple podporou, kde bude vaše identita ověřena, máte doma zcela nefunkční zařízení.

icloud_findmyiphone_04

Dalším potenciálním nebezpečím je zakoupení zařízeni od kohokoli jiného než je oficiální distributor. Nebezpečí spočívá v tom, že sice ověříte funkčnost nabízeného zařízení, ale neznalý tohoto zámku nezajistíte jeho deaktivaci.

Dejte si tedy velký pozor při nákupu iOS zařízení z druhé ruky a vždy zajistěte, aby vám jej původní majitel odblokoval a vymazal veškerá data. V opačném případě byste měli doma velmi drahou dekoraci.

Apple sice ochránil svá zařízení proti odcizení a znepříjemnil tak život zlodějům a podvodníkům, zvýšil ovšem i nároky na své uživatele, kteří musí zodpovědně přistupovat ke svému Apple ID.

10 komentářů: „Zámek aktivace služby Hledat můj iPhone je dvousečná zbraň

  • Pingback: » Zámek aktivace služby Hledat můj iPhone je dvousečná zbraň 1. zprávy

  • avatar
    02. 11. 2013 (08:35)
    Trvalý odkaz

    Lidem, kteří zapomínají hesla snad nepatří iPhone do ruky, ale koupě z druhé ruky bez osobního předání je nyní opravdu maximální riziko.

  • avatar
    02. 11. 2013 (20:41)
    Trvalý odkaz

    Jde to obejit vcelku bez problemu. Sam sem si v urcitem stavu zmenil a zapomnel kod k iPhonu a pak to musel obejit, protoze sluzba Hledat iPhone mi tovarni refresh blokovala.

      • avatar
        03. 11. 2013 (09:37)
        Trvalý odkaz

        Ano. Podotykam, ze jsem prumerny uzivatel, zadny geek nebo hacker.

          • avatar
            03. 11. 2013 (09:49)
            Trvalý odkaz

            Je to uz dva tydny, takze sorry za pripadne nesrovnalosti v postupu. Pointou je mit image iOS7 na disku. Hodit iPhona do DFU a pres shift si ho pak vybrat z disku. Samozrejme je to destrukcni metoda vzhledem k datum, takze pokud nebyla dostatecna zaloha… Ja ji nastesti mel.

    • avatar
      03. 11. 2013 (09:50)
      Trvalý odkaz

      Co me spis prekvapilo je peklo se zapomenutym kodem. Po 10 pokusu se z iPhonu stava cihla na poradne dlouho.

      • avatar
        15. 11. 2013 (00:27)
        Trvalý odkaz

        mam stejny problem.. muzes mi prosim poradit jak vytvorit image ios7? popripade zaslat info na zzzlsandmanlzzz@gmail.com? jsem z toho na prasky a nevim co s tim.. Ani nevis jak by mi to pomohlo..

        • avatar
          26. 11. 2013 (21:13)
          Trvalý odkaz

          Je to jeste aktualni? Vsiml sem si tve otazky az nyni…

Komentáře nejsou povoleny.