Apple novinky: 49. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý devátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple a sociální služby

Social Media Site Twitter Debuts On The New York Stock ExchangePřed koncem roku tady máme další akvizici, kterou Apple doplňuje řadu letošních úspěšných nákupů. Tentokrát se jedná o společnost Topsy Labs, která se věnuje analýzám sociálních médií se specializací na Twitter a jeho trendy. Cena nákupu se pohybuje okolo 200 milionů dolarů.

Topsy je jednou ze společností, která má přístup ke všem zprávám na Twitteru a před časem představila speciální vyhledávací nástroj.

Se sociálními službami začala jablečná společnost koketovat již dříve, když je integrovala do svého mobilního operačního systému. K čemu bude speciální analýza trendů, se jistě dozvíme v některém z příštích produktů.

Nákupy dárků na apple.com

02 (2)Apple oznámil termíny, do kdy si mohou zákazníci v online obchodech objednat svá zařízení, aby je bez problému dostali pod stromeček.

iPad mini s Retina displejem je potřeba objednat nejpozději 12. prosince, obdobně je na tom také jeho větší sourozenec. Starší iPady můžete objednávat ještě v dalších šesti dnech.

Macy lze nakupovat až do 18. prosince a stejně jsou na tom i čtyřpalcové mobilní přístroje.

Ještě větší iPad

03 (4)Poslední nepotvrzené zprávy z Cupertina ukazují na přípravu většího iPadu. Apple prý požádal čínského výrobce, aby mu připravil prototypy třináctipalcového tabletu s 2K a 4K displejem. Spekuluje se, že by jeho uvedení na trh mohlo proběhnout v příštím roce.

Analytik společnosti KGI Ming-Chi Kuo odhaduje, že v roce 2014 bychom se měli dočkat tabletu, jehož displej bude mít o 40% větší hustotu pixelů, než současný model.

Tím se dostáváme k 4K displeji. Apple od uvedení prvního iPadu poměr stran displeje nezměnil a zachová-li jej i nadále, mohli bychom se dočkat rozlišení 4 096 × 3 072 bodů.

Vzhledem k tomu, že nejnovější modely jablečných tabletů byly uvedeny poměrně nedávno, musíme si na ten třináctipalcový počkat minimálně rok.

Tip: přečtěte si náš článek o tomto tématu již ze září:
Třináctipalcový iPad? Proč ne, smysl by dával [Názor]

Předobjednávky v Číně

04 (3)Největší čínský mobilní operátor China Mobile umožnil svým 740 milionům zákazníkům předobjednávky iPhonů. Tomuto úspěšnému zahájení předcházela náročná jednání nejen se zástupci společnosti, ale také s představiteli Čínské republiky. Těžká práce se však vyplatila.

Přestože na první čísla je ještě brzy, již teď je jisté, že s tak velkým potenciálem zamává Apple globálním trhem mobilních přístrojů.

iOS 7 na většině zařízení

05Oficiální stránky Applu věnované vývojářům ukazují zajímavý koláčový graf, z něhož je patrné, že operační systém iOS 7, který byl v rekordním čase přijat většinou uživatelů, v současné době pohání 3/4 všech zařízení. Dalších 22 % patří iOS 6.

Apple tuto informaci poskytuje nejspíš proto, aby vývojářům připomněl, že by své aplikace měli přepracovat do nového vzhledu a aby do nich integrovali poslední systémové novinky. Většina špičkových aplikací má svůj facelift již za sebou, přesto se najde ještě mnoho těch, které stále využívají skeumorfismus ve svých prvcích a v kombinaci s jednoduchým vzhledem celého iOS nevypadají zrovna vábně.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu