AirPort Time Capsule: zavřete data do věže [Zkušenosti]

Apple patřil mezi první výrobce, kteří do svých produktů implementovali nejnovější a nejrychlejší standard pro bezdrátovou síťovou komunikaci. Otestovali jsme síťové úložiště AirPort Time Capsule poslední generace, které se právě touto podporou pyšní.

Apple v nedávné době zcela přepracoval svou rodinu bezdrátových přístupových bodů. Aktuálně tak najdete v nabídce dva modely nejvyšší třídy: testovanou AirPort Time Capsuli a AirPort Extreme. Obě zařízení jsou si na první pohled velmi podobná, protože používají skříňku stejné barvy a stejných rozměrů. Zcela srovnatelná jsou také po stránce vnitřního vybavení a podpory síťových standardů. Z uživatelského hlediska se odlišují pouze jedinou záležitostí: zatímco Time Capsule obsahuje vestavěný pevný disk, k AirPort Extreme můžete připojit pouze disk externí, a to prostřednictvím rychlého USB 2.0 portu.

[HTML1]

Z tohoto důvodu platí většina věcí uvedených v této recenzi také na AirPort Extreme – pokud přeskočíte pasáž věnovanou vnitřnímu pevnému disku, můžete tento text použít také jako rádce před výběrem AirPort Extreme.

Velká změna vzhledu

V předchozích generacích síťových prvků této třídy šel Apple cestou miniaturizace a celé zařízení tak bylo velmi nízké a spíše rozprostřené do šířky. Ne tak nová řada, která naopak vyniká velmi malým půdorysem, avšak tyčí se nad desku stolu jako věž. Přitom základní čtvercový průřez je stejný jako například u multimediálního přehrávače Apple TV.

Proč došlo k této změně? Vyžádalo si ji snad nutkání designového oddělení vytvořit za každou cenu zcela nově vypadající produkt? Nikoli, změnu vzhledu si vyžádaly fyzikální zákony spojené s nově použitou Wi-Fi technologií. A na tento vzhled narazíte u většiny routerů podporujících technologii 802.11ac (ostatně srovnání s podobně vybaveným D-Linkem DIR-868L na následující fotografii).

DSC_5787 DSC_5776

Zatímco doposud byl nejrychlejším bezdrátovým standardem IEEE 802.11n, nově označovaný standard 802.11ac slibuje přenosovou rychlost srovnatelnou s klasickým drátovým připojením, což mimo jiné vyžaduje také výraznější změny v postavení a ladění použitých antén. A právě proto, aby bylo možné dosahovat maximálních rychlostí, je třeba zcela eliminovat odrazy od okolního prostředí a z tohoto důvodu je nutné dostat antény co nejdále od desky pracovního stolu.

Na stole se jí líbí

Přestože na fotografiích vypadá poměrně subtilně a křehce, opak je pravdou. AirPort Time Capsule je hmotné zařízení, které na stole sedí velmi pevně, a jeho převrhnutí se nemusíte obávat. A to ani v tom případě, že do všech konektorů na zadní stěně připojíte odpovídající kabely.

Celé tělo je bílé s výjimkou spodní hrany, která je černé. Je vyrobena z plastu s pogumovaným povrchem a obsahuje také štěrbiny pro vstup i výstup nasávaného vzduchu (přístroj obsahuje aktivní ventilátor). Chlazení je nezbytné pro udržení přijatelné teploty pevného disku, protože Apple opět použil klasický velký pevný disk o velikosti tři a půl palce. Pro srovnání: v noteboocích se používají menší, lehčí a výrazně méně se zahřívající disky s velikostí dva a půl palce.

Hladké stěny přístroje s výjimkou zadní strany nic nenarušuje. Vše je bez výstupků a ovládacích prvků, pouze ve spodní části přední stěny najdete skrytý světelný indikátor chodu. Svítí světle zelenou barvou.

DSC_5782 DSC_5841

Zadní stěna obsahuje zdířku pro připojení dodávaného dvoužilového napájecího kabelu (adaptér je vestavěn uvnitř přístroje), konektor pro připojení internetu, jeden rychlý USB 2.0 port pro připojení dalšího pevného disku nebo tiskárny a trojici přepínaných gigabitových portů lokální sítě. AirPort Time Capsule neosahuje žádné zapínací tlačítko, spouští se automaticky ihned po připojení k elektrické síti. Jediným tlačítkem je malá zdířka obsahující resetovací tlačítko, která se krčí vedle napájení.

Uživatele, který se příliš nevyzná v síťových prvcích a nemá doma běžně k dispozici klasické síťové kabely, může zamrzet absence jakéhokoli propojovacího kabelu v balení. Zatímco konkurenční výrobci bezdrátových prvků vždy přikládají ke svým produktům alespoň jeden kabel, Apple nikoli. Vzhledem k vysoké ceně zařízení není možné tuto skutečnost omluvit.

Poradí si každý

Uvedení do provozu je velmi snadné. Po připojení napájení se stanice sama zapne a vy ji na Macu uvidíte coby nový bezdrátový prvek přímo v menubaru v rozbalovací nabídce bezdrátových sítí. Sem klepnete myší, čímž spustíte instalačního průvodce, který vás v několika krocích provede kompletní instalací. Tuto utilitu, která je součástí operačního systému, později používáte také pro změnu nastavení jednotlivých parametrů, protože bezdrátové síťové prvky od Applu neobsahují webové administrační rozhraní, jako je tomu u konkurenčních výrobců.

Možnosti nastavení se neliší od předchozí generace a obsahují vše potřebné pro běžné domácí použití. Mimo svou domácí síť můžete nastavit také samostatnou síť pro hosty, upravovat směrovací tabulky, směrovat porty z WAN rozhraní na počítače ve vaší vnitřní síti i pevně přiřazovat síťové IP adresy konkrétním počítačům. Potěší, že Time Capsule plně podporuje protokol IPv6.

Vzhledem k tomu, že AirPort Time Capsule umí komunikovat na frekvencích 2,4 GHz i 5 GHz, umožní také v nastavení rozdílně pojmenovat poskytované sítě pro každou z frekvencí. Snadno tak poznáte, k síti na které frekvenci se právě připojujete.

DSC_5805 DSC_5830

Chod zařízení je tichý, nicméně není nehlučný. Pokud budete mít zařízení umístěno na pracovním stole poblíž počítače, uslyšíte chod disku a v tiché místnosti i slabý svist ventilátoru chlazení. Nejde o nic výrazného a v běžně rušné kanceláři si jej ani nevšimnete. Ve večerním tichu však uslyšíte především pohyb hlaviček disku při zápisu. Není tedy příliš vhodné provozovat Time Capsuli v místnosti, kde se současně i spí.

Co nás při testu překvapilo, je velmi krátký interval, po kterém zařízení v případě nečinnosti vypne pevný disk. Jde o dobu v řádu jednotek minut a nejde ji uživatelsky nijak ovlivnit. Navíc nájezd disku do provozního režimu zabere cca 7 sekund, což při práci s daty může zdržovat.

Typicky se to projeví při procházení nebo úpravě dokumentů na disku uložených. V praxi to vypadá tak, že po otevření disku ve Finderu koukáte na duhové kolečko, než se disk vzbudí. Otevřete dokument a minutu jej čtete nebo na něm děláte úpravy. Dáte příkaz uložit a opět deset vteřin koukáte na duhové kolečko, protože systém musí počkat, než se disk roztočí a bude na něj možné zapisovat. Nepříjemně to zdržuje a tak trochu Time Capsuli diskvalifikuje pro použití coby aktivně využívaného síťového úložiště. A přitom by stačilo, kdyby doba usínání byla delší. Vždyť nejde o mobilní zařízení, u kterého by se muselo šetřit energií za každou cenu.

Ať to sviští

Time Capsule je dvoupásmové zařízení schopné pracovat současně na frekvencích 2,4 GHz i 5 GHZ. V horní části věže je osazeno celkem šest antén, z nichž trojice má na starosti obsluhu pásma 2,4 GHz, zbývající trojice je naladěna na frekvenci 5 GHz. Bezdrátová část s využitím technologie standardu IEEE 802.11ac podporuje tři samostatné přenosové proudy o maximální rychlosti 433,3 Mb/s pro každý z nich, celkem tak lze dosáhnout nejvyšší teoretické přenosové rychlosti 1,3 Gb/s.

Ovšem pozor. Abyste mohli této rychlosti dosáhnout, musíte mít také síťový prvek s podporou patřičného počtu streamů, což může být trochu problém. Například nový MacBook Air, který jsme při testu používali coby referenční testovací model, podporuje pouze dva proudy, tudíž s ním dosáhnete maximální teoretické rychlosti 867 Mb/s. Gigabitová meta pro vás zůstane nedostižitelná.

Time Caspusle současně podporuje také další z technologií standardu 802.11ac, kterou je formování paprsku. Při jejím použití si obě strany vyměňují informace o vzájemné poloze a vzdálenosti a v závislosti na těchto informacích se upravují fyzické vlastnosti vysílaného signálu tak, aby docházelo k optimálnímu přenosu informací bez rušivých odrazů a dalších nectností.

DSC_5817 DSC_5823

Propustnost bezdrátové části jsme měřili osvědčeným nástrojem WiFiPerf s již zmíněným MacBookem Air, modelový rok 2013, což z velké části ovlivňuje výsledky testu (vzhledem k podpoře pouze dvou streamů namísto třech). Naměřená propustnost odpovídala hodnotě 453,6 Mb/s při spojení na přímou viditelnost v rámci jedné místnosti a vzdálenosti dva metry mezi oběma přístroji. Předchozí model Time Capsule podporující starší standard 802.11n dosahuje na stejném stanovišti propustnost výrazně nižší: 203,2 MB/s.

Při přesunutí do delší vzdálenosti (4 m, jedna cihlová zeď) klesla přenosová rychlost na 308,1 Mb/s (Time Capsule 2013), respektive 87 Mb/s (Time Capsule 2012). Na třetím testovacím stanovišti (vzdálenost devět metrů, dvě cihlové zdi + železobetonový strop) pak bylo stále možno komunikovat přijatelnou rychlostí 94,2 Mb/s (Time Capsule 2013), zatímco starší model již nebyl schopen připojení navázat vůbec.

Ukazuje se tak, že nová technologie přináší nejen opravdu slušné reálné přenosové rychlosti, ale i o poznání větší pokrytí prostoru než doposud.

Všechny testy byly vinou výrazného zarušení pásma 2,4 GHz okolním provozem výhradně na frekvenci 5 GHz.

Ještě máme data

Námi testovaný model obsahoval vnitřní pevný disk o kapacitě 3 TB. Jeho prostor lze použít jako úložiště pro zálohování prostřednictvím systémové funkce Time Machine i pro běžné ukládání dat prostřednictvím Finderu a všech aplikací. Toto využití je užitečné především pro uživatele Maců s nevelkým SSD diskem, kteří tak budou mít bez nutnosti připojovat kabelem externí disk přístup ke svým datům kdekoli ve své domácí síti.

Je zajímavé, že nejnovější Time Capsule obsahuje senzor pádu, který při nebezpečí zaparkuje pevný disk, a ochrání tak vaše data. Předchozí modely tuto funkci nenabízely.

Kromě pevného disku uvnitř můžete připojovat další disky prostřednictvím USB konektoru na zadní straně. Ten mimo disky podporuje také čtečky paměťových karet i tiskárny. Všechna tato zařízení můžete používat také současně, pouze musíte pro jejich připojení k Time Capsuli použít externí napájený USB rozbočovač.

Galerie uživatelského rozhraní

Při testu přenosové rychlosti jsme naměřili na prvním stanovišti přenosovou rychlost 20,2 MB/s při čtení a 16,8 MB/s při zápisu jednoho souboru o velikosti 5 GB (starší model Time Capsule dosáhl rychlostí 14,25 MB/s při čtení a 11 MB/s při zápisu). Při přenosu malých souborů (adresář obsahující 8 034 digitálních fotografií o celkové velikosti 10 GB) jsme naměřili hodnoty 16,25 MB/s při čtení a 10,5 MB/s při zápisu (starší model pak dosáhl na hodnoty 12,6 MB/s pro čtení a 11 MB/s při zápisu). Zde se projevuje známý problém Finderu, který je velmi pomalý při práci s velkým množství souborů bez ohledu na použitý typ disku. Při použití externího disku se dostanete na stejné hodnoty.

Hezký, rychlý, moderní

Nová Time Capsule stojí za pořízení. Zatímco u předchozího modelu to tak jednoznačně neplatilo (především vinou nedokonalého chlazení pevného disku), novinka si díky jinému uložení disku počíná při jeho ochlazování na výbornou. Současně nabízí přenosové rychlosti na úrovních, které prozatím ani nebudete moci využít. Na trhu totiž prozatím není klientský adaptér s podporou všech tří datových proudů. Rychlost vám tedy bude dostačovat po několik následujících let. Kladně hodnotíme také vzhled, především ve srovnání s předchozím modelem. Štíhlý kvádr vypadá na pracovním stole lépe než nízké tělo předchozí generace.

Jen doufejme, že se Finder konečně naučí správně pracovat s malými soubory.

Apple AirPort Time Capsule

  • bezdrátové síťové úložiště
  • líbilo se: propustnost a přenosové rychlosti, vzhled a provedení, ochrana disku
  • nelíbilo se: časté uspávání disku, v tichu slyšitelné chlazení, schází UTP kabel
  • rating: 4/5
  • cena: 7 790 Kč (2 TB), 10 2390 Kč (3 TB)
  • zapůjčil: www.istyle.cz

22 komentářů: „AirPort Time Capsule: zavřete data do věže [Zkušenosti]

  • avatar
    11. 12. 2013 (11:04)
    Trvalý odkaz

    Mám Apple rád a vlastně jsem na něj po několika dá se říct „desítkách let“ komplet přešel z woken a donutil i lidi kolem sebe přejít na Apple. Ale Time Capsuli opravdu už nechci, protože abych se dozvěděl po 2 letech kdy jsem ji používal a ona následně zdechla pár měsíců po záruce od autorizovaného servisu, že jediná oprava tohoto zařízení spočívá v tom, že ji můžu zahodit (viz „hřbitov“ Time Capsulí na internetu) a koupit si novou, tak to opravdu nee. A samozřejmě, když jsem si ji nechal opravit u známého tak mě oprava vyšla na 500 Kč i s materiálem. Ale za 1/2 roku na to, díky tomu špatnému chlazení ta TM odpochodovala znovu a to už definitivně.

    Navíc výrazně lepší co se týká zálohy je Synology NAS, který má podporu Time Machine a díky tomu, že ho mohu mít v RAIDu, tak se minimalizuje možnost ztráty dat a také je to výrazně sofistikovanější zařízení s dalšími možnostmi a programy. Nemluvě o tom, že i cenově nakonec ten NAS vyjde vlastně lépe.

  • avatar
    11. 12. 2013 (12:18)
    Trvalý odkaz

    Souhlas pane Illichmanne, ale rozdíl mezi cenou Airport Extreme a Airport Time capsule je skoro roven ceně HDD uvnitř. Navíc nyní s Maverickem dosahuji na NASu od Synology díky chybě v protokolu SMB2 přenosové rychlosti 9MB/s, to s Time capsulí 39MB/s. K tomu lze na Synology Time capsuli namountovat jako síťový disk. Takže Time capsule mi nyní funguje jako router internetu, WiFi AP, síťový disk pro time machine a Synology NAS jako DNS server, VPN server, Download server… a toho času pomalé úložiště. Paradoxně mi i přes zdvojení některých funkcí obě zařízení případají jako ideální kombinace. A to nepočítám, že NAS umí ze svého rozhraní konfigurovat nastavení NAT na time capsuli.

    • avatar
      11. 12. 2013 (12:20)
      Trvalý odkaz

      Synology ale podporuje nativní jablečný AFP protokol – jaký je tedy důvod „trápit se“ s windowsím SMB/CIFS?

      • avatar
        11. 12. 2013 (12:24)
        Trvalý odkaz

        Ano, přistupuji k disku AFP:// (ip NASu) a výsledek je podobný. Dlouho se připojuje a pak pomalu přenáší. Přitom Windows v Parallels na tom samém iMacu přenáši standardně. Jestli má někdo řešení, sem s ním…

  • avatar
    11. 12. 2013 (13:03)
    Trvalý odkaz

    Airport Extreme/Time Capsule je vicemene k nicemu, protoze nepodporuje takove zakladni funkce jako VLAN tagging. Tudiz v nekterych sitich/poskytovatelu neni mozne se pripojit.

  • avatar
    12. 12. 2013 (19:04)
    Trvalý odkaz

    Už bych do toho také nešel. Po update na Maverick jsem jako tisíce dalších zjistil, že TimeCapsule nemám již čím spravovat, protože airport utility v Mavericku nefunguje. Bez varování, bez náhrady. Nebýt šikulů, kteří zbastlili launcher, tak to můžu zahodit. NAvíc ty trable, když s občas vzpomene a nemaže staré zálohy …

    • avatar
      14. 12. 2013 (11:08)
      Trvalý odkaz

      Já tento nový Time Capsule mám a Mavericks také a ani jednou jsem nezpozoroval nějaký problém. Po update jsem se k routeru normálně připojoval přes airport utility. Nejspíš se jedná o nějaký specifický lokální sw problém.
      Jinak když jsem dlouhodobě zkoušel používat Time machine zálohy přes Synology NAS, tak jsem po čase narazil na problém, že Synology po čase porušil strukturu zálohy dat a Macbook nebyl schopen na zálohy navázat ani je číst. Byla nutná záloha od znovu, což se mi s TimeCapsule nikdy nestalo, takže jsem se ujistil, že nemá pro zálohy smysl hledat nějaká alternativní řešení a zálohovat na zařízení, které je k tomu určené.

      • avatar
        15. 12. 2013 (09:11)
        Trvalý odkaz

        Kdepak, když si zagoogluješ, tak najdeš, že to je problém obecný.
        Jinak to další … ano, toho se také bojím, ale nevím, které zlo je menší.

  • avatar
    15. 12. 2013 (20:25)
    Trvalý odkaz

    Já bych si ji také podruhé už nekoupil.
    Jiné zařízení s web správou mohu spravovat odkudkoliv, pokud se do interní sítě dostanu přes VPN. U TC bez nastavení VPN v módu bridge nemám šanci.
    Pokud se TC použije jako router, pak nelze vypnout DHCP server.
    Pokud se TC nepoužije v bridge módu, pak nefunguje síť pro hosty.
    V globální adresaci desítek sítí mám vždy jako výchozí bránu zařízení x.x.x.254. TC si automaticky dá na vnitřním rozhraní jedničku a změnit to nelze.
    Designově je to sice pěkné zařízení, ale kolik lidí si ho postaví přímo na stůl, když na něj bude dávat všechna data. případný zloděj má v tomto případně moc snadnou práci.
    Osobně doporučuji použít TC pouze na zálohy. Na „ostrá“ data je lepší Synology NAS s disky v RAIDu.
    Dost mě zklamal dosah 5 GHz sítě. Zde naměřených výsledků jsem se vůbec nedobral. Jakmile se vzdálím pár metrů od základy, přes 5 GHz se nepřipojím.
    To je zatím po instalaci TC a AE a týdenním používání vše…

    • avatar
      15. 12. 2013 (20:27)
      Trvalý odkaz

      Tedy ještě jedna věc – mám dojem, že si Apple vždycky zakládal na „user-friendly unboxing“… Mně první vybalovaná TC málem spadla na zem, protože jsem netušil, jak krabičku vzít.

  • avatar
    22. 12. 2013 (18:57)
    Trvalý odkaz

    Vláďo, dokážeš zodpovědět jednoduchý dotaz?
    Je verze bez disku s větráčkem nebo není…
    APExtreme (alá AppleTV) je v spací části a hluk vůbec nepotěšil…
    Moc díky za reakci…

  • avatar
    29. 12. 2015 (09:40)
    Trvalý odkaz

    předražený ext disk, nekomunikuje s IPhone jako disk pouze jako WIFI router. V telefonu se tedy nepodíváte na fotky na disku atd… Nelze pristupovat na disk mimo dosah jeho vlastní wifi sitě. Zalohování z MACU je jediné pozitivum. Ale to lze na jaký koliv disk ext.

    • avatar
      29. 12. 2015 (11:24)
      Trvalý odkaz

      To proto, že to (z pohledu Applu) není externí disk. Je to jen a pouze zařízení pro zálohování dat. Proto neumí nic jiného…

      • avatar
        29. 12. 2015 (13:22)
        Trvalý odkaz

        Jenze tato klicova informace neni nikde uvedena. Naopak je slibovana zaloha VSECH apple vyrobku, coz neni vlasne pravda. … Bohuzel tuto informaci neda ani autorizovany prodejce.

        • avatar
          29. 12. 2015 (13:32)
          Trvalý odkaz

          Je třeba mít na paměti, že článek je z roku 2013 a popisuje tehdy danou situaci. Nelze na něj pohlížet dnešní optikou…

          Dnes je situace jiná – a Time Capsule je ten nejhorší doplněk, který si pro zálohování dat může člověk k Macu pořídit…

          • avatar
            29. 12. 2015 (13:54)
            Trvalý odkaz

            S tím bych nesouhlasil. Záleží na tom, jaká má člověk data a jak si jich cení. TC je možná na první pohled předražené řešení, ale na druhou stranu to jednou koupím, nastavím, někam to strčím a od té doby se o to nestarám.

            Samozřejmě lze zálohovat na „normální“ externí USB disk, ale ten většina lidí nosí s sebou, takže pokud jim někdo ukradne MacBook, ukradne jim i disk a data nemají. Na disk zálohují ručně, takže když je potřeba něco obnovit, máme k dispozici zálohu starou půl roku…

            Lze zálohovat do cloudu. Ale mít data jenom na cloudu není taky zrovna nejbezpečnější.

            Osobně zálohuji pomocí TimeMachine na TC a NAS, plus ještě něco do cloudu.

          • avatar
            29. 12. 2015 (14:02)
            Trvalý odkaz

            V podstatě můj názor potvrzujete, i když jste asi nechtěl :)

            Vysvětlím, jak jsem to myslel: za prvné, cena s tím nemá co dělat. Tu nekomentuji, u zálohovacího zařízení není na prvním místě.

            Avšak jako jediné zařízení pro zálohování nemohu TC nikomu s klidným svědomím doporučit (= nejhorší doplněk). Z osmi TC pořízených od doby zahájení jejich prodeje v redakci a domovech redaktorů fungují bez problémů do dnešních dnů jen dvě. A informace z Apple servisů mám stejné – problém TC je jejich „jednodiskovost“ a také fakt, že Apple nikdy do svých zařízení (včetně počítačů) nepoužíval to nejlepší, co bylo v té době na trhu, ale volil spíše z opačného konce spektra :(

            Tudíž mít pro zálohování dat jen a pouze TC je imho to nejhorší, co může uživatel udělat.

            Stejně (tedy koupím, jednou nastavím, někam to strčím a od té doby se o to nestarám) splňuje dnes mnoho NASů s tím bonusem, že spolehlivost i případná obnova dat je daleko snadnější. Například při poruše TC o vše přijdete – servis vám ji vymění za jiný kus bez ohledu na svá data (a vyjmutím disku a pokusem o vytažení dat přijdete o záruku na celek)…

          • avatar
            29. 12. 2015 (14:14)
            Trvalý odkaz

            Jako jediné zálohovací zařízení je to nevhodné, na tom se shodneme :-)
            Myslel jsem to tak, že pokud někdo vyloženě neobrací v ruce každou korunu, pak TC jako pojistka zálohy není špatné řešení.
            Mimochodem, zálohuji primárně na NAS s černými raidovými WD disky v RAID5 a připojeno na UPS (v podstatě není lepší možná kombinace :-) ). A taky už se mi stalo, že naráz odešly tři ze čtyř disků. Pravděpodobnost rovnající se výhře ve Sportce, ale jak je vidět, možné je všechno :-)

Komentáře nejsou povoleny.