The Brydge: proměňte iPad v elegantní notebook [První dojmy]

MacBooky Pro jsou elegantní zařízení, na které je radost pohledět. Představíme vám doplněk, který totéž dokáže s vaším iPadem.

Klávesnice Brydge patří mezi projekty, které uspěly v podnikatelském inkubátoru Kickstarter, kde vzbudil nebývalý zájem. Na výrobu těchto klávesnic se vybralo neuvěřitelných 797 979 dolarů, zatímco jeho tvůrci požadovali výrazně nižší částku 90 000 dolarů. Již tyto částky vypovídají hodně o zajímavosti celého konceptu.

Nedlouho po zahájení volného prodeje těchto klávesnic jsou prostřednictvím oficiálního dovozce první kusy k dispozici také v Česku. Jaké jsou naše první dojmy?

Klávesnice The Brydge jsou externí klávesnice určené pro tablety iPad 2,3 a 4. Skládají se z těla doplněného úchytnými svorkami, které ji spojují s tabletem. V zavřeném stavu tvoří jeden celek, v otevřeném pak připomínají hliníkových MacBook Pro.

brydge_klavesnice_preview_14 brydge_klavesnice_preview_04

Klávesnice je totiž ve svém nejvyšším modelu vyrobená z jednoho kusu hliníku podobnou technologií, kterou vyrábí Apple těla svých notebooků. Je tak kompaktní, pevná a vypadá skutečně elegantně. Ostatně prohlédněte si mechanické řešení na následujícím videu.

[HTML1]

V nabídce jsou aktuálně tři modely. Dva z nich jsou hliníkové, jeden plastový. Proč dva hliníkové? Protože jeden z nich obsahuje přídavné stereoreproduktory, stejně jako levnější verze vyrobená z kvalitního plastu.

Klávesnice komunikuje s tabletem prostřednictvím Bluetooth stejně jako reproduktory. Každý z těchto prvků má ale vlastní Bluetooth rozhraní a nejsou spolu propojeni – tudíž část s klávesnicí nemá interně nic společného se zvukovou částí – tedy samozřejmě mimo akumulátoru a čidla, které obě funkce vypne v případě zavření „notebooku“. Jde tak o univerzální řešení (umožní vám například přehrávat hudbu z jiného zdroje, než jen z vloženého iPadu), které se však projevuje v ceně celého zařízení.

brydge_klavesnice_preview_05 brydge_klavesnice_preview_06

Ta patří mezi vyšší, projevuje se na ní nejen toto technické řešení, ale i dílenské zpracování, které je na nadstandardní úrovni.

Jak se používají

K testu máme k dispozici jak hliníkovou, tak plastovou variantu, obě s reproduktory. Základní spárování proběhlo na první pokus a díky podpoře v iOS lze na klávesnici bez problémů psát plnohodnotné české texty a nabízí také multimediální tlačítka pro ovládání samotného prostředí tabletu a aplikací.

brydge_klavesnice_preview_08 brydge_klavesnice_preview_09

Říkal jsem si, že reproduktory budou jen takový nesmyslným doplňkem. Vždyť zvukový výstup samotného tabletu hraje více než dobře. Ovšem chyba lávky, jejich hlasitost i stereoefekt je výrazně lepší a například pro sledování filmů fungují výrazně pohodlněji. Navíc lze v systému jednoduše přepínat mezi interními a těmito reproduktory.

brydge_klavesnice_preview_23 brydge_klavesnice_preview_21

Tablet v uchycení drží výborně, mechanismus je stabilní i při velkém úhlu rozevření. Při vyjmutí je třeba překonat jistou sílu, nejde ale o nic dramatického.

[HTML2]

Velmi slušná je klávesnice, která snese srovnání s originálními klávesnicemi v Apple noteboocích. Je vidět, že zde se zřejmě nešetřilo. Klávesnice v hliníkové variantě je navíc i překvapivě tichá.

Zkrátka po prvních několika dnech již začínám chápat, proč The Brydge dosáhl takového úspěchu na Kickstarteru a i v zahraničních médiích sbírají jedno ocenění za druhým. Ono se to totiž opravdu povedlo.  Ještě je však brzy hodnotit spoustu věcí, například výdrž na baterie, u které výrobce hovoří o době několika měsíců.

brydge_klavesnice_preview_01 brydge_klavesnice_preview_03

Ceny jednotlivých modelů od autorizovaného distributora jsou: plastová s reproduktory stojí 3 490 Kč, hliníková bez reproduktorů 4 490 Kč a hliníková s reproduktory pak 4 999 Kč. Jde o stejné ceny, které vám naúčtuje výrobce při objednání přímo z vlastního eshopu včetně dopravy do Česka, ke kterým musíte ještě připočíst DPH vyměřené v rámci celního řízení. Je to s podivem – nejsme u příslušenství příliš zvyklí na to, že cena od českého distributora vychází lépe, než objednání přímo od výrobce.

Obaly podrobujeme dalšímu testování, delší zkušenosti přineseme nejen v příštím čísle SuperApple Magazínu, ale ve formě videorecenze i zde na SuperApple.cz.

Produkty k testování zapůjčila společnost Satomar.

Kompletní fotogalerie

8 komentářů: „The Brydge: proměňte iPad v elegantní notebook [První dojmy]

Komentáře nejsou povoleny.