iPhone 5s: ten nejlepší iPhone všech dob. Opět. [První dojmy]

Nejnovější iPhone 5s je tím nejrychlejším mobilním telefonem, jaký kdy Apple vyrobil. Mimo rychlosti přidává také několik zajímavých vychytávek. 

Netajím se tím, že jsem velkým fanouškem Applu a mám rád jeho produkty. Má cesta u Apple začala první iPhonem snadno dostupným i v Česku, tedy modelem iPhone 3GS. Od té doby mi rukama prošly všechny generace iPhonu až po nejnovější přírůstek, iPhone 5s.

K iPhonu 5s, na který jsme mimochodem stáli s kamarády před Apple Storem v Berlíně frontu více než devět hodin hodin, se nabízí toto: je to ten nejlepší iPhone, co Apple kdy vyrobil. Možná je to úsměvné a říkáte si, jak jsem k tomu závěru dospěl? Pravdou je, že toto jsem říkal už i u iPhonu 5, jak mi můj kamarád nedávno připomněl.

IMG_0002 IMG_0017

Jenže! iPhone 5s si bere z předchozího modelu všechny jeho dobré vlastnosti a přidává řadu novinek a vylepšení. Nechci se zde bavit o samotné konstrukci a každém parametru nového iPhonu, ty již znáte z našeho dřívějšího představení.

IMG_0015 IMG_0016

Chtěl bych se zaměřit na tři hlavní důvody pramenící z mé každodenní zkušenosti, proč doporučuji přejít na iPhone 5s.

IMG_0027 IMG_0026

Čtečka otisku – Touch ID

Apple na podzimní keynote, na které iPhone již tradičně představuje, hovořil o otázce bezpečnosti. Zmínil se, že je velmi důležité si svá data chránit a může jít o obyčejné maily či rodinné fotky z dovolené.

Základní zabezpečení dříve zajišťoval zámek telefonu, tzv. 4místná číselná kombinace (pokud jste si v nastavení nezapnuli libovolně dlouhou paranoidní variantu hesla). Bohužel spousta lidí i přes tuto možnost telefon nezamykala, nebo používali jednoduchou číselnou kombinaci typu 1234 nebo 0000. Toto nyní odpadá a i největší lenoši nebo odpůrci číselného zámku nemusí zoufat.

Apple použil technologii starou několik let a použil ji se svým softwarem v novém operačním systému iOS 7 a dal tomu všemu moderní nádech 21. století.

[HTML1]

Máme tedy čtečku otisku prstů přímo v Home tlačítku telefonu. Aby vše správně fungovalo, je třeba váš otisk do iPhonu namapovat. Zjednodušeně řečeno musíte iPhone naučit znát vaše prsty.

Vše netrvá déle než jednu minutu a na vše vás upozorní průvodce, který se objeví ihned po zapnutí telefonu. Do iPhonu můžete uložit biometrické ID až 5 prstů a dokonce vůbec nemusí být všechny vaše. Můžete dát prostor dalším členům rodiny, nebo lidem, kterým umožníte telefon přes čtečku odemknout.

IMG_0008IMG_0021

Proces odemknutí trvá asi 1-2 vteřiny a je tak o něco rychlejší, než odemykání pomocí číselného kódu. Dále se čtečka dá využít v App Storu a iTunes Storu, kde při nákupu stačí přiložit prst a již stahujete. Vše je tak mnohem rychlejší a pohodlnější než vyťukávání 8místného hesla.

Až Apple vydá na Touch ID ještě API pro vývojáře, tak si troufnu tvrdit, že u aplikací, kde jste vázáni přihlašovacími údaji, bude váš otisk tím hlavním identifikátorem, kterým se budeme k těmto službám přihlašovat. Zatím je využití menší, ale i tak mi dělá každodenní radost odemykání iPhonu přiložením palce na čtečku.

Vylepšený fotoaparát

Jsem rád, že u foťáku se Apple nevydal cestou zvyšováním megapixelů, jak se stává zvykem u konkurence (i když originální způsob, který používá Lumia 1020 má také své kouzlo). V Cupertinu na to však šli jinou cestou, která se jeví jako optimální.

Vývojáři zvětšili senzor snímání o 15 % a světelnost se posunula z ƒ/2.4 na ƒ/2.2. Na výsledných snímcích to má dopad ten, že fotky mají mnohem lepší barevné podání a obsahují méně šumu. Ruku v ruce tomu napomáhají dvě přisvětlovací diody, každá jiné barvy. Obě se navzájem starají o to, aby fotky byly co možná barevně nejvěrnější. A to i za naprosté tmy.

Fotoaparát jsem podrobil velkému testu, neboť rád fotím, a proto jsem byl zvědavý, jak se kvalita snímků posunula. Co si budeme povídat, už i iPhone 4S pořizoval moc pěkné snímky a iPhone 5 přidával svým výkonem na rychlosti zpracování samotného snímku.

Proto jsem měl iPhone 4S při sobě a porovnal jsem jej s novým 5s. Profesionální fotografové jistě zůstanou u svých zrcadlovek, ale snahu Applu jistě nemohou upřít. Za dobrých světelných podmínek iPhone 5s pořizuje velmi pěkné fotografie a ve spojení např. s Olloclipem, což je přídavný objektiv pro iPhony, tak se  člověku občas tají zrak a možná i uzná, že rozdíl mezi profi foťákem za desítky tisíc a iPhonem za třetinu ceny není tak propastný. Inu posuďte sami.

Srovnejte si obě fotografie: vždy vlevo fotografie z iPhonu 4S, vpravo pak z iPhonu 5s.

IMG_0006 IMG_0004

IMG_0009 IMG_0007

IMG_0033 IMG_0032

IMG_0029 IMG_0026

IMG_0039 IMG_0016

IMG_0020 IMG_0028

IMG_0011 IMG_0017

A takhle fotí oba telefony v naprosté tmě – zatímco iPhone 4S nebyl schopen zaostřit, iPhone 5s fotografii zvládnul.

IMG_0019 IMG_0005

Nemáte ještě dost fotografií? Pak pokračujeme: zde najdete další z fotografií iPhonu 4, iPhonu 4S, iPhonu 5 i iPhonu 5S.

Co starší telefony neumí, je nový Slo-mo režim, který iPhone 5s používá k zachycení zpomalených záběrů při rychlosti 120 snímků za sekundu. Vznikají tak působivá videa zpomalených událostí. Mě se tato nová funkce opravdu hodně líbí a troufám si tvrdit, že tento režim bude hodně používaný u všech majitelů iPhonu 5s.

[HTML2]

Burst Mode je též novinka. iPhone je schopen v tomto módu pořídit 10 fotek během jedné vteřiny. Ukázka jak toto přesně funguje, najdete opět na videu.

[HTML3]

Výkonný procesor A7

Je až neuvěřitelné, kam může až výkon mobilního telefonu jít. iPhone 5s je dvajrát rychlejší, než loňský model iPhone 5. Již u něj jsem byl překvapen, jak moc je telefon rychlý. Nový iPhone je postavený na dvoujádrovém procesoru A7, postaveného ovšem na 64 bitovém základu. Je to tedy první mobilní čip postavený na této technologii. Nebudu to dále rozvíjet, poněvadž aplikace, které by to mohli využít v App Storu zatím nenajdeme. Vyjma Infinity Blade III., který jsem okamžitě zakoupil, a hra mě naprosto nadchla. Ždíme z telefonu a grafického čipu maximum. Grafiku bych se nebál přirovnat k herním speciálům, jako je XBOX 360, nebo PS 3.

Systém iOS 7 na iPhonu 5s reaguje okamžitě a spouštění aplikací je bleskurychlé. Člověk na nic nemusí čekat a okamžitě může pracovat, fotit atp.

IMG_0011IMG_0019

Byl jsem zvědavý, jak si iPhone stojí v Benchmarcích, proto jsem zakoupil GeekBench 3 a spustil ho na všech mnou dostupných modelech. Od iPhonu 4, 4S, 5, 5s, a výsledky jsou propastné.

Že iPhony 4 a 4S dopadnou, jak dopadly, není velkým překvapením, potýkaly se hlavně s nedostatkem paměti RAM. U iPhonu 5 jsem byl překvapený jeho rychlostí, vždyť jde o rok starý hardware, který však i dnes má co nabídnout. Přesto však za nových iPhonem 5s zaostává o více než polovinu.

iphone 5s geekbench

Kompletní testy najdete na těchto odkazech: iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 4S, iPhone 4.

Nicméně si myslím, že většina Apple uživatelů na nějaká čísla nekouká a je jim jedno, kolik jader má jejich procesor a často ani neznají velikost operační paměti. Hlavní je, že telefon i jejich telefon i po letech je dobře optimalizovaný a Apple tak neodřízne hned po roce podporu těmto iPhonům, iPadům, iPodům.

Závěrečné shrnutí

To jsou mé první dojmy po krátkém používání nového telefonu, vždyť se začal prodávat ani ne před dvěma týdny. V testování telefonu i nadále pokračujeme a vy se můžete těšit na plnohodnotnou recenzi po několika týdenním intenzivním , jak je zde na SuperApple.cz zvykem.

iPhone 5s rozhodně není zklamání a přináší řadu vylepšení oproti iPhonu 5. Pro vás, kteří váháte nad koupí, mohu říct jen to, že tento iPhone stojí za úvahu, pokud patříte k majitelům iPhone 4/4S. Naopak vlastníci iPhonu 5 nemusí s výměnou spěchat.

První pohled připravil  připravil Lukáš Sál (@czechman45).

Kompletní fotogalerie

6 komentářů: „iPhone 5s: ten nejlepší iPhone všech dob. Opět. [První dojmy]

  • avatar
    01. 10. 2013 (11:14)
    Trvalý odkaz

    Pěkné. Moc hezky se to četlo a video super :-)

    • avatar
      01. 10. 2013 (14:17)
      Trvalý odkaz

      Děkuji. Další videa jsou ke shlédnutí na mém YT profilu.

  • avatar
    03. 10. 2013 (09:38)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den,

    zajímavý článek, můžu si Vás přidat na nějaké sociální síti. Díky Raška D.

    • avatar
      03. 10. 2013 (19:40)
      Trvalý odkaz

      Jasně! Buď přímo na twitteru – @czechman45, FB jménem a YT též. ;-)

  • avatar
    07. 10. 2013 (14:57)
    Trvalý odkaz

    a co porovnanie vydrze baterie 4,4S,5 a 5S?

    • avatar
      09. 10. 2013 (18:28)
      Trvalý odkaz

      Výdrž je takřka stejná u všech modelů. U nového iPhonu 5S byť Apple nepatrně zvýšil kapacitu baterie, tak žádnou výrazně lepší výdrž nepociťuji. Stále ten telefon po cca 7 hodinách využití musíte dát na nabíječku.

Komentáře nejsou povoleny.