iPhone 5S: připravte se na šedesát čtyři bitů v telefonu [Představení]

Co je největší inovací v nejnovějším iPhonu 5S? Není to ani nová zlatá šampaňská barva, ani vylepšený fotoaparát, ale zcela nový procesor Apple A7. A proto s ním začneme.

Úplně nový procesor

Apple A7 je stále procesorem z ARM rodiny. Jde o dvoujádrový čip, který jako první v řadě podporuje zpracování 64bitových instrukcí. Apple ve svých materiálech uvádí, že v případě optimalizovaných aplikací je tento čip až dvakrát rychlejší, než předchozí A6. V současnosti žádný jiný komerčně dostupný telefon 64bitovou architekturu nepodporuje.

Abyste z této výhody dokázali vytěžit maximum, bude iOS 7 plně čtyřiašedesátibitovým operačním systémem. A to včetně jádra, ovladačů, knihoven i aplikací. Externí vývojáři dostanou možnost vytvářet své aplikace také v této podobě. Systém však samozřejmě umí provozovat také současné 32bitové aplikace, nemusíte se tak bát nedostatku softwaru.

iphone 5S 02

Procesor také obsahuje dvě grafické karty blíže neupřesněného typu, které podporují OpenGLES třetí verze, z čeho budou těžit především herní vývojáři. Grafika ve hrách tak bude plně srovnatelná s grafikou známou ze současných herních konzolí i stolních počítačů.

To však není o procesoru vše, jeho součástí je také koprocesor nazvaný M7. Ten neustále snímá pohybová data: tedy informace z akcelerometru, gyroskopu a kompasu a uchovává jej v systému. K těmto datům pak prostřednictvím vývojářského rozhraní mají přístup aplikace třetích stran, které tak mohou pracovat s vaším pohybem. Jednou z prezentovaných aplikací je sport-tracker Nike+ Move, který používá tyto informace pro sledování vašeho celodenníhoo pohybu. Systém také dokáže poznat, že jste vystoupili z auta a například přepnout mapovou aplikaci z režimu navigace vozem na navigaci pěší chůzí. A když se váš telefon nehýbe, M7 je uvede do spánku a jakmile jej zvednete, vzbudí jej.

iphone 5S 01

Z výkonu procesoru těží také další aplikace, například fotoaparát nebo nově implementované čtení otisků prstů.

Odemkněte prstem

iphone 5S 03iPhone 5S obsahuje pod domovským tlačítkem optickou čtečku otisků prstů. Ta je skryta pod průhledným safírovým sklíčkem a při stisknutí pořídit otisk vašeho prstu metodou podobnou fotografování. Na jeho základě vás pak přihlásí k telefonu. Nebudete tak muset zadávat heslo ani švihnutím přes obrazovku telefon aktivovat, vše provede pouze prst přiložený na čidlo.

Senzor dokáže přečíst prst položený v jakémkoli úhlu, nemusíte jej tak mít vždy stejným způsobem. Používat můžete více prstů, ne jen jeden.
Otisky prstů nejsou používány pouze pro odemknutí, ale prostřednictvím technologie nazvané Touch ID vám dokáže nahradit všechna místa, kde je nutno zadávat heslo. Například při nákupu aplikací v App Store místo zadávání vašeho hesla stačí jen přiložit prst.

Apple ve svých materiálech uvádí, že data k otiskům prstů jsou umístěna výhradně v telefonu a nejsou odesílána do žádné z webových služeb. Můžete tak mít jistotu, že se k vašim otiskům nikdo nedostane.

[HTML1]

Zaměřeno na fotky

Již iPhone 5 byl výborným fotoaparátem a nový model jde ještě dále. Senzor má stále rozlišení osm megapixelů, jeho plocha však narostla o patnáct procent, což umožnilo zvětšit jednotlivé pixely, což v konečném důsledku přináší fotky s menším množství šumu. Současně také světelnost stoupla o třicet tři procent na hodnotu f/2.2 (iPhone 5 i iPhone 5C pracují se světelností f/2.4).

Zajímavě je řešený blesk. Ten se skládá nově ze dvou světelných diod, z nichž každá má jinou barvu a společně dokáží vytvořit záblesk v tisíci různých barevných odstínech. Díky tomu jsou snímky pořizované ve špatných světelných podmínkách barevně neutrální a bez nežádoucího zabarvení, jaké známe z předchozím modelu. Podle ukázkových fotografií je patrné, že se automatika zaměřuje především na vyladění a správné podání pleťové barvy.

iphone 5S 05

Přichází také možnost rychlého pořizování snímků. V plném rozlišení můžete pořídit fotografie rychlostí 10 snímků za sekundu a automatické rozpoznávání se pokusí určit, která z těchto fotografií je nejkvalitnější a nepovedenější. Skvělé pro fotografování všech těch dětí, psů, koček či sportovců. Navíc při natáčení videa můžete pořizovat také slow-motion filmy při 120 snímcích za sekundu, avšak pouze v rozlišení 720p.
Klasické video samozřejmě zaznamenáváte v 1080p kvalitě a k dispozici je trojnásobný digitální zoom formou výřezu, tedy bez ztráty kvality.

Kvalitnější budou také panoramatické snímky, které je možné pořizovat o padesát procent rychleji, než s iPhonem 5.
Apple hovoří také o obrazové stabilizaci a pravděpodobně se jedná o stabilizaci digitální.

[HTML2]

Za zmínku stojí také přední FaceTime kamera, která si nyní lépe poradí se špatnými světelnými podmínkami.

Tři barevné kombinace

Rozměry telefonu jsou stejné, jako v případě iPhonu 5, tedy 123,8 × 58,6 × 7,6 milimetru při hmotnosti 112 gramů. Zachován zůstal Retina displej se čtyřpalcovou úhlopříčkou a stejná je i podpora bezdrátových sítí a standardů.

iphone 5S 04

Vedle klasické černé a bílé/stříbrné varianty přibude také nová, zlatá. Telefon však není zlatý celý, zlaté jsou pouze kovové části a zbývající prvky jsou čistě bílé.

iphone 5S 06

Na první pohled nepoznáte, že někdo blízko vás drží nový iPhone 5S, pokud nebude mít právě tuto zlatou variantu. Rozpoznat jej můžete pouze podle jinak orámovaného Home tlačítka a dvou blesků místo jednoho

K dispozici jsou klasické kapacity 16GB, 32GB a 64GB, které se budou v Česku prodávat za ceny pohybující se okolo hodnot 18 199 Kč (16GB), 20 799 Kč (32GB), 23 299 Kč (64GB).

Na telefon si budeme muset ještě chvíli počkat, do Česka by se měl dostat do prosince letošního roku. Nedočkavci mohou vyrazit 20. září do Německa.

7 komentářů: „iPhone 5S: připravte se na šedesát čtyři bitů v telefonu [Představení]

  • avatar
    11. 09. 2013 (09:38)
    Trvalý odkaz

    Jinými slovy:
    – až do prosince tu oficiálně nepůjde koupit nic než iPhone 4s za 10k,
    – iPhone tak, jak jej známe bude stát přes 18k v nejlevnější variantě.

    Jednak si iPhone zřejmě už nekoupím, protože 18k za telefon prostě nedám i když ty peníze mám, ale to je můj problém. Svého iP 4 se budu držet zubynehty, snad dlouho vydrží.

    Druhak nechápu to s tou dostupností. To fakt směšný a zavání to arogancí.

    • avatar
      11. 09. 2013 (10:04)
      Trvalý odkaz

      Ne, ta dostupnost je myslena tak, ze DO prosince 2013 v dalsich 100 zemich. Apple se tak chtel pouze vyhnout konkretnim terminum v pripade zvysene poptavky a slabych zasob a nasledne milion nastvanych uzivatelu, kteri si objednali a misto 10-14 cekacich dni nakonec cekali mesic (vlastni zkusenost z apple.cz ).
      Takze dle meho nazoru bude dostupnost uvolnovana na jednotlive trhy postupne.

      • avatar
        11. 09. 2013 (10:07)
        Trvalý odkaz

        Osobně ale moc nevěřím, že by to bylo výrazně dříve. Co si vybavuji, tak vždy byla ta dostupnost posunuta alespoň o měsíc, a to neprodávali v první vlně v Číně, která má schopnost naprosto vyprodat dostupnou produkci. Bylo by milé překvapení, kdybychom se dočkali dříve, nicméně bych se nedivil, kdybychom byli rádi a před vánoci měli alespoň některé…

  • avatar
    11. 09. 2013 (10:42)
    Trvalý odkaz

    Myslím, že na první pohled půjde poznat i černošedá verze, bude o poznání světlejší než současná černá na iPhone 5.

    • avatar
      11. 09. 2013 (10:43)
      Trvalý odkaz

      To že to pozná tvé zkušené oko grafika neznamená, že to pozná zbytek běžné populace :)
      A co ty, jak se ti líbí novinky?

      • avatar
        11. 09. 2013 (14:26)
        Trvalý odkaz

        iOS 7 vznikl pravdepodobně na nějaké halucinogení seanci designového týmu, navíc je nedodělaný, nedomyšlený a nekonzistení. UI je strašně nepřehledné díky minimálnímu kontrastu jednotlivých prvků, nedomrlé typografii a zmatené nekonzistenci v jednotlivých prvcích. iPhone 5C je ohyzdný. S těmi obaly ještě víc. iPhone 5S je krásný stroj, ve všech 3 barvách. Hyzdí ho jen iOS 7. Na té světlejší černé snad nebudou vidět tolik škrábance jak na aktuální černém iPhone 5.

        • avatar
          11. 09. 2013 (16:46)
          Trvalý odkaz

          iPhone 5C se mi líbí, ale ohyzdná je ta cena. iOS 7 je docela změna.

Komentáře nejsou povoleny.