iPhone 5C: když kov nahradí plast [První dojmy]

Nový iPhone 5C je po dlouhé době prvním chytrým mobilním telefonem od Applu, který sází na plast coby hlavní konstrukční materiál. Jak se osvědčil po pár dnech?

Nové iPhony se začaly prodávat teprve před třemi dny, v pátek 20. září (reportáž ze zahájení prodeje si můžete přečíst v tomto našem článku). Nově použitý konstrukční materiál je tím, čím se nový iPhone 5C od předchozích generací liší.

iPhone 5C je k dispozici v pěti barevných kombinacích: zelené, modré, žluté, červené a bílé. My v redakci testujeme modrou variantu. Tedy aby nedošlo k mýlce: barevná je pouze zadní část telefonu s ovládacími tlačítky, přední strana je u všech modelů – a to včetně bílého – vyvedena v klasické černé barvě.

[HTML1]

Sázka na plast

Vzhledem k použitému materiálu se výrazně změnil také vzhled těla telefonu. Nemá ostré hrany jako iPhony s kovovým rámem, ale příjemné zaoblení podobné tomu, jaké nacházíme na iPod touch. Díky tomu se telefon drží v ruce daleko pohodlněji. Přední strana tvořená černým sklem je vsazena do plastové části, která tak tvoří lem barevný lem okolo displeje a v případě nechtěného pádu jej jistě dokáže slušně ochránit.

Ze stejného materiálu jako zadní stěna jsou vyvedena klasická ovládací tlačítka. Na spodní straně najdete konektor pro sluchátka, otvor mikrofonu, konektor pro Lightning a výstup reproduktoru.

DSC_8889 DSC_8896

Samotné tělo telefonu je velmi pevné, zde Apple skutečně odvedl velmi dobrou práci. Nic nevrže, nic se neprohýbá. Rozhodně tak jde o nejpevnější plastový telefon, jaký můžete v současnosti na trhu najít

Trochu problém však mám s povrchovou úpravou. Tělo je lesklé a velmi hladké a při držení v ruce máte neustále strach, že by vám mohl vyklouznout. Tento pocit se ještě umocňuje v případě, pokud se vám potí ruce. Musím říci, že z iPhonu 5 nebo i poslední generace iPodu touch tento pocit mít nebudete.

DSC_8897 DSC_8904

Ruku v ruce s lesklostí jde také náchylnost k zachytávání otisků. I na relativně světlé modré variantě je vidět každý dotek, kterým jste svůj telefon kdy obdarovali, díky čemu tak budete mít v kapse dokonalou daktyloskopickou sbírku. Tedy v případě, že telefon neobléknete do některého z pouzder.

[HTML2]

Ostatně navléknutí do pouzdra vřele doporučuji. Plast je zkrátka plast a jeho povrchová úprava není nikterak pevná a velmi snadno se škrábe. Počítejte s tím, že první škrábanec na zadní stěně se objeví během několika hodin od chvíle, kdy začnete telefon používat. Ostatně pamatujete, jak náchylná k poškrábání byla lesklá záda iPodů? Tak zde je to naprosto stejné – pouze s tím rozdílem, že škrábance nejsou až tak moc vidět na první pohled.

Zajímavé drobnosti

Vzhledem ke shodnému hardwaru se základním modelem iPhonu 5 zvládá iPhone 5C zcela totéž, z uživatelského hlediska se odlišuje pouze novým vzhledem.

Při zatím krátkodobém testování jsme na příliš neduhů nepřišli, přeci jenom je celá řada iPhone v současných generacích více než odladěna. Snad jen umístění výstupu reproduktoru mi vadí – pokud totiž telefon při hraní her uchopíte do obou dlaní, prstem ruky si zakryjete tento otvor a zvuk téměř zcela utlumíte.

DSC_8898 DSC_8903

Málem bych zapomněl na další postřeh, a tím je citlivost na Wi-Fi signál. Ten je po všech případech lepší, než u iPhonu 5 nebo třeba iPadu mini – v místech, kde tyto přístroje již nejsou schopny komunikovat, tam se iPhone 5C drží zbytků signálu a funguje. Zkrátka plastová záda zde dělají svou práci na výbornou.

DSC_8901 DSC_8907

iPhone 5C je telefon, který je sice pomalejší, než iPhone 5S a nenabízí ani čtečku otisků prstů. Stále však jde o velmi dobře použitelný telefon, který – a to i přesto, že používá rok starý hardware předchozího modelu – ve svých barevných variacích velmi zajímavě vypadá a své zákazníky si zcela jistě najde.

V redakci pokračujeme v dalším testování a přípravě tradičních kompletních delších zkušeností. Průběžně můžete sledovat dojmy na našem Facebooku či aktuálně přidávaná videa na našem videoportálu.

Kompletní fotogalerie

2 komentáře: „iPhone 5C: když kov nahradí plast [První dojmy]

Komentáře nejsou povoleny.